Monday, April 30, 2012

PP Stories: Melepaskan Rindu

Hari ni merupakn hari ke-17 aku berehat di hosp. Bersamaan kandunganku yg berusia 30 minggu 5 hari. Alhamdulillah sepanjang berehat di sini yg dtg melawat tak putus2, walaupn bukan setiap hari.

Antara pelawat yg ditunggu2.









Pelawat nni mmg selalu sgt ditunggu, dtg setiap hr pn boleh sbb mmg tinggal mama.

Pelawat2 yg ni pn mmg sgt2 ditunggu tetapi memandangkn tahu mereka yg tinggal nun jauh disana, tidaklah mengharapkn kedatangan mereka setiap hr. Perasaan sgt berbunga2 menerima kedatangan mereka ini 2 hr berturut2 bertentang mata, berpelukn & bersentuhn melepaskn rindu selepas 2 mggu hanya mendengar suara dan kata2.







Alhamdulillah..

Semoga liku2 hidup yg ditempuhi hari ini dgn sabar akan dibalas dgn diberikn sinar pelangi dan keindahan yg bakal dikecapi tidak lama lagi di masa hadapan. Sabar ya sayang, kita mesti kuat dan tabah menghadapi semua cabaran dan dugaan untuk menguatkn lagi ketahanan diri kita. Kita mesti yakin dan redha pada Allah.

Wednesday, April 25, 2012

PP Stories: Kelengkapn Diri

Kemasukan serta merta ke hosp menyebbkn byk kelengkapan diri yg tak complete. Di hosp gomen bukan mcm kt private semua alat disediakn. Hanya baju dan alat2 medical yg disediakn, yg lain2 sila bwk sendiri ya dik non......

Angkut apa yg boleh dirumah mama, selebihnya dibeli sedikit demi sedikit oleh en. cikgu.


Wad ibu2 haruslah pakai baju pink kn. Tudung pn pink jugak you! uniform baru setiap hr.

Rupa2nya tidak keseorgn, ramai lg geng2 PP kat wad tu. Wlaupn entittled kelas 1 dgn penggunaan GL en.cikgu, tp bg kes begini harus dikumpulkn setempat spy senang nurse nk monitor kami2 nih.


Selipar pn pink woooo...dr atas sampai bwh serba pink. en.cikgu ni mmg suka aku pkai pink nih....pink kn sweet gitew...


Tak habih lg pink di situ, sampai flask pn dia bantai beli pink jugak. Aku ka dia yg obses pink nih? tp takpa I pn suka. Sampai adik2 nurse pelatih pn perasan betapa pinkynya kakak nih.... Rasa jd mcm adikku shiela plak. Dia mmg gila miss pinky betoi...habih semua benda dia kaler pink. Kalo masuk bilik dia makkk aiii serba pink betoi. Dari dinding, curtain, cadar, almari, motor dulu2, semua benda lah.... takdak variasi kaler.. ehh melalut pasai si shiela plak...

Kebykkan patient di sini akan meletakkn brg2 keperluan dlm bakul. Tp aku letak selonggok je atas almari kenit tuh, ehh almari ka tu? Gamaknya kalo suruh en.cikgu beli bakul mesti dia akan beli bakul pink jugak kn.....


Tak lama kemudian, mama belikan jugak utkku bakul sbb lama lg anak dia nk bermastautin kt sini, senang nk sumbat segala2nya tanpa perlu bimbang kemungkinan brg2 yg nk jatuh & supaya nampak lebih kemas.



pink laaaagi da....

Saturday, April 21, 2012

PP Stories: Hospital

Dari Hosp Tengku Ampuan Rahimah Klang ke Hosp Seberang Jaya......

Bukanlah dibawa dgn menaiki ambulans, padahal tak sempat masuk wad pun di Hosp Klang. Setelah merayu berkali-kali dengan doktor wlaupn diugut dgn pelbagai cerita menakutkn seperti:
- pendarahan yg byk sehingga membawa maut
- kematian bayi dlm kandungan
- hysterctomy (buang rahim)

yg dasyat2 saja diberi, mmg kesemua itu adalah antara risiko placenta previa, tetapi memandangkn tiada pendarahan berlaku serta keadaan baby yg sihat melalui bacaan pd CTG, Alhamdulillah dibenarkn penukaran ke sana.

Kelam kabutlah hari itu jugak mengemas ala kadar apa yg patut utk dibw, persediaan utk tggl disana selama 2 bulan....lamanya huhuhu

Suntikan dexa (steroid) diberikn utk mematangkn paru2 baby sbg persediaan sekiranya berlaku perkata tak diingini. Memang sakit dan pedih cocokan dan kesan ubat di pinggul itu..huhuhu, lepas 15 min dijab masih berjln tercengkeh-cengkeh sampai kena pimpin dek en.cikgu. Lebih malang kena ambik pulak 2nd dose slps 12 jam di Hosp Sebrg Jaya.

Punah jugak harapan utk bermalas-malasan dirumah mama brg 2/3 hari sblm admit ke hosp dek kerana 2nd dos itu..huhuhu. Pkul 4.00 pagi bertolaklah kami dr rumah mama menyerahkn diri ke hosp sblm 2nd jab @ 5.15 pagi. ngam2 sui la....

Sbb utama berpindah ke Hosp Sbrg Jaya bukanlah sbb mengada2 nk blk kg, nak dok hosp jugakkn bukannya blh bergembira dirmh mama pn... Memudahkn urusan seharian en cikgu yg kena bersiap di awal pagi. Umar akan dijaga oleh mama & adik2 yg ada. Alhamdulillah mempunyai keluarga yg very supportive. Segala keadaan & perancangn memang tepat pada masanya. Memang itulah ketentuan Allah. Kebetulan adik bongsu pn bercuti semester yg pjg.....Alhamdulillah lega sikit di situ.

Bakal merindui en.cikgu dan kakak....huhuhu
Related Posts with Thumbnails