Monday, February 16, 2009

New baby with new riding

Tanggal 11 February 2009, akhirnya dapatlah benda yg mmg dok tunggu2. Dijanjikan hujung Feb or early of March. Alhamdulillah dpt lg awal. Documentation sumer dah prepare awal2. Maka bermula pada hari tersebut, mulalah kami pergi ke sana dan ke mari dgn menaiki ini....


Toyota Vios 1.5E

So, takdak lah full spec mcm pic di atas. Dan biasalah, mesti ada extra expenses. Gatai pi tambah plak tinted, beli hat best skit, Insyaallah pakai sekali ni saja kan tinted tu dah tambah RM1700. Mmg bila masuk lam keta walau tghari terik kurenggg la skit panas if compared with previous car. AC pn pasang slow je. Alhamdulillah merasa gak kami memakai menda ini.

-Down payment paid RM12,195 + Toyota promotion (disc RM1000).
Maybank Islamic HP Loan RM65,000 for 9 years = RM755 per month
-Tinted film = RM1700
-Plate no. = RM360 (3 no. saja & no. kapit - 959)

Kawan2 dan abg bila tau ja kami beli ini ratanya surely akan mengatakan
"Awat hg tak ambik new honda city????"
Adehhh!!.. terah nak pilih hat ni pun dok brapa hari pening kepala. Abg dok berkira-kira seblom ni whether to choose :-
1) Persona
2) Waja
3) Vios

Ikutkan nak pay for monthly below RM700. So, mmg Vios dah out la.
Kalo ikut hatiku baik ambik Vios..heheheh. Tp tak sangka plak last skali abg pilih no. 3.
Alasannya???
Setelah di recce2 balik, most of our friends pakai keta Mesia ja tp monthly almost RM800. So, why not we go for Vios. Plus will save on fuel. Mmg a bit pricey compare with others, but in long term dah blh save. Pemasangan tinted film pn even mmg a bit mahal, but still will save us on fuel in future. Bila keta kurang panas, so AC pn tak pakai kuat sgt kan. Di tambah plak dgn kegawatan ekonomi la ni, semua menda2 yg bleh save ni amatlah penting. Plus nampak lebih cantik , hebat & bergaya...ewahhh!!!

New city mmg lg best, dr segi performance, bentuk dan "nama". Tp nnt nak kena tambah lg ongkos, nak dpt pn lambat, minyak lebih skit, tak sempat dpt seblom balik pantang, byk gak la cons nya

Ps: seblom deliver mmg ku yg bawak pi keja, pas deliver bleh la abg plak latu kan, so bg can kat aku. Plus ibu mengandung kena bawak keta yg selesa sket..hehehe

No comments:

Related Posts with Thumbnails