Tuesday, March 31, 2009

Adik The 30th Day

Diiringi TokMama, TokAbah & 2 budak nakal, kami berdua dikehendaki membuat check-up utk tempoh 1 bln. Klinik Kesihatan Sg Dua dituju. Suasana lengang hanya 4-5 patient yg ada. Tambahan dibahagian ibu & kanak-kanak hanya 1 org patient sedang diperiksa. Berbeda dgn keadaan di Poliklinik Shah Alam. Alangkah bahagianya jika suasana yg sama di sana. Utk bulan-bulan yg mendatang ditempat yg sesak disanalah yg bakal dikunjungi selepas ini.

Adik di catit kesemua perinciannya. Antaranya:
Berat : 3.1kg
Panjang/Tinggi: 48cm
Lilitan kepala: 36cm

Alhamdulillah, ini bermakna berat Adik telah bertambah 530gm dr berat lahirnya dahulu. Moga Adik akan membesar dgn sihat dan pintar. Insyaallah. Kulit Adik dikatakan agak kering kerana adanya ruam-ruam merah dimukanya. Nurse mencadangkan penggunaan losyen atau baby oil kepadanya. Kesian Adik, moga adik cepat sembuh nanti. Staff nurse yg sama ditemui semasa kunjungan bacaan kuning adik yg lalu. Charanjeet Kaur, akan diingat keramahan dan kejelitaannya. Walaupun badannya yg agak sasa dan besar, rupanya cantik dan manis sekali. Cara percakapan dan rupa ada iras maksu, badan pun ada jugak.

Berat ibu hari ini 85kg. Penurunan hanya sebanyak 6kg dr berat akhir semasa mengandung yakni 91.6kg. Very shocking!! Sangkaan penurunan 10kg rupanya meleset. Harus bekerja keras lg selepas ini. Tetapi kualiti & kuantiti susu Adik perlu lebih diutamakan. Ahh!! biarkan saja dulu, buat mana yg lebih penting. Ujian-ujian lain juga menunjukkan keadaan badan adalah normal, Alhamdulillah. Harap-harap abang tak memandang ke arah yg lain memandangkan isterinya yang lebih membesar bagai johan. Insyaallah cita-cita ke arah itu akan diusahakan kemudian.

Selesai urusan disitu, farmasi berdekatan dituju utk menambah stok Forlax yg kehabisan. Ini merupakan kotak yg ke-3. Benda penting nih. Dek kerana luka yg belum baik sepenuhnya, ubat tambahan luka diminta untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Barang-barang yg telah dikaut:-

i- Forlax RM22.00/box (lg murah dr Guardian, cehh)
ii- Baby SebaMed Liquid Cleanser RM18.00
iii- Puting botol RM1.50/unit (3 for Adik, 2 for Kakak)
iv- Savlon wash RM2.00/botle
v- Antibiotic cream RM4.50/unit
vi- Baby oil RM3.50/bottle

Selama sebulan Adik dimandikan tanpa sabun dikatakan kulit bayi masih sensitif. Sudah sedikit acemm baunya. SebaMed dipilih sebagai mandian pertama Adik kerna diketahui kebaikannya. SA disitu bertanya jika Adik mengalami Allergic, diiyakan saja. Sesuai sangatlah disebabkan kulit Adik yg banyak ruam yg kemerah-merahan. Baby oil dipilih atas nasihat nurse tadi. Moga kulit Adik cepat sembuh & senantiasa sihat


Sunday, March 29, 2009

Confinement Period

Berpantang kali ni lebih selesa dirumah ibu sendiri. Mama telah dipesan mencari helper to prepare mother & baby. Alhamdulillah 2 mggu sblm EDD telah dikhabarkan sudah berjumpa. Mama tentun yang lebih penat kali ni mengendalikan 2 cucu nakal, tambahan kesihatan mama yg baru habis operation.

Memang berbeza berpantang kali ini dengan yg pertama dahulu. Kali ini dibelai dgn lebih manja bak sang puteri oleh makcik. Tutup mata saja pabila nak membayarnya nanti demi kesihatan dimasa akan datang. Lagipun kos bersalin kali ini sangatlah rendah berbanding dulu, jadi kos tersebut akan berpindah ke sini. Tambahan pula tiada set bersalin lengkap diperuntukkan memandangkan badan yg tidak tahan panas dengan herba-herba tersebut.

Bermula hari ke-4 makcik akan dtg setiap 8.30-9 pagi, balik kerumahnya selesai tugas dan dtg semula utk sesi ke-2 sebelah petang 3.30 p.m.

Tugas-tugas makcik:-
i- Menungku 1 jam
ii- Menyiapkan baby
iii- Menyiapkan ibu
iv- Mengurut

Insyaallah urutan mega@sepenuhnya akan dilakukan penghujung pantang yakni pabila luka disitu sudah baik kerana akan terdapat beberapa step kepak-mengepak yg akan dilakukan. Ngeri ja dengaq. Demi menyihatkan badan akan ditempuhi jua.

Rutin sepenuhnya sepanjang berpantang:
Setiap pagi sebelum kedatangan makcik perlu dipastikan sudah bersarapan



Dan ubat yg diperuntukkan hanya berupa vitamin disebabkan Adik kuning. Setelah reda kuning Adik, hari ke-20 ditambah dengan ubat lain yg agak panas!


Forlax amatlah membantu dlm menangani masalah sembelit ditambah dgn luka yg sgt banyak dan mengarah ke dubur menyebabkan ubat ini adalah satu kemestian. Iktibar perlu diambil dari pengalaman dulu pabila mengalami masalah sembelit sehingga luka terbuka kembali. Forlax dibeli sebelum bersalin lagi memandangkan ianya satu kemestian.

8.30 - 9 pagi makcik akan sampai dan mula memanaskan tungku. Setelah tungku siap, proses menungku akan dilakukan selama 1 jam hanya disekitar perut yakni rahim. Jika Adik tiba-tiba hendak menyusu, mama akan susukan adik dgn EBM yg telah disediakan utk kes-kes seperti ini.


Selesai menungku lazimnya Adik akan dimandikan dahulu dengan air rebusan inai. Mulanya adik dimandikan dgn cara ini utk menurunkan bacaan kuningnya, amalan ini akhirnya dilakukan hinggalah habis berpantang selagi stok daun inai masih ada.


Setelah mandi Adik akan didemah dengan kain yg telah di'iron', disapukan minyak telon seluruh badan disertai dengan bedak sejuk dan dipakaikan barut, baju, mitten & booties. Hasil daripada demahan setiap hari, Alhamdulillah Adik tak pernah kena kembung perut.

Selesai bab Adik, si ibu pula dikerjakan. Hari 1-3 berpantang diurut secara mild dan dimandikan air inai utk kesegaran badan. Hari-hari berikut sehingga habis berpantang dimandikan air biasa, dipakaikan barut, even dipakaikan stokin.

Dalam berbarut, minyak herbanika & minyak Mustajab Nona Roguy yg sudah dibeli hanya menjadi perhiasan & utk kegunaan sesiapa yg sesuai. Hanya ini yg mampu diterima badan. Akan disapu sebelum memakai barut dan sebelum bertungku.


Makcik akan datang semula untuk sesi petang pada pukul 3.30 p.m. dimana rutin yg sama dilakukan.

Monday, March 16, 2009

Another Date to Remember - 1 Mac 2009

1 Mac 2009

At home
9 pagi sedang leka main game kat laptop sis. Rasa contraction kerap sgt nih, mcm setengah jam sekali. Biaq sat dulu sejam lg dgn harapan akan hilang seperti biasa. After an hour still same. Hmmm..takkan nak beranak dah kot. Baik pi kencing utk lebih kepastian. Tgk2 ada keluar skali dgn DARAH. Hmmm...sah dah.

Then kejut my sis, "kakak rasa akan beranak hr ni la" sambil sengih2. Naik hairan plak dia, mcm tak caya, betoi ka kakak aku nih, nampak relax je. Well, understand her, sure dia ingat kalau org nak beranak akan terus sakit meraung2 mcm dlm tv tu. hehehe... "Ni adalah tanda2nya supaya kita bersedia dik". Pujuk my sis takyah balik kolej la hr ni, temankan kakak. Ponteng la sehr esok.

Hmm..dah makin kerap ni. contraction every 5-10 min. Call mama lah dulu bg semangat n nak minta maaf. Dah sms abg td mention contraction dah makin kerap. Still tak balik lg, for him same as 1st time. Masa kakak dulu abg manada sekali so no experiences. And I know he is so nervous.

Hospital Putrajaya
2.45pm tiba di sana, alamak dah full plak dan diberi option supaya ke Hosp Kajang or Hosp Serdang. Kami berdua blank tak tahu nak buat keputusan. Bila tanya abg dia pun tak tahu nak jwb apa. At last, mintak diorang cek dulu bukaan dah brapa, kalo still sikit maybe we go to Hosp Serdang.
Sorg lady ni hanya menunggu di ruang menunggu dr jam 8 pg td. AKu takmo la tggu camtu, baik pi tempat lain. Nak tggu kena cek pn ada la dekat sejam. Masuk & salin kain dtg seorg Dr. perempuan muda. Dr perbualannya dgn sorg lg Dr. lelaki hr ni 1st day trial dia. Harap2 ok la dia cek nnt. Selukannya agak menyakitkan, - 4 cm. Siap suruh another male Dr. to confirmkan. Dr ni buat tak sakit plak & he get 5 cm. Hmmm dah byk jugak bukaan. Sure tak lepas nak pi Hosp Serdang.

Lps confirm have to deliver here, beberapa prosedur dilakukan:-
i- Masuk drip - by the new Dr.
sekali masuk tak lepas tp diamkan aja, dia kan baru belajar, itupn sbb tak sakit sgt. Dah kena masuk sekali lg kat tempat lain.
ii- Scan
Mention to the Dr. last scan was on last Oct. So tak sure kedudukan uri. Alhamdulillah kedudukan di atas. Ambik precaution sbb dah dgr kes placenta previa taktau, so bila pecah ketuban darah yg keluar - Emergency CS
iii- Pecah ketuban
Sakit jugak dari dulu by another pregnant senior Dr.
iv- Masuk ubat berak
Sakit jugak by the new Dr. Salah masuk lubang. Siap terkentut & tersembur keluar skit
v- Berak
Dipesan jgn teran, biaq keluaq sendiri saja. Pedo gila nak berak

Dah habis semua prosedur tggu nak masuk ke labour room hanya di atas kerusi. Contraction makin kuat, jenoh jugak menahannya. Ya Allah permudahkanlah semuanya. Nasib baik ada sorg patient ni everytime contraction dia akan tlg urutkan belakang bdn...rasa relief sikit.

Contraction dah makin kerap dan sakit, awat la takbleh masuk labour room lg nih, tgh cuci bilik rupanya. Bila dah siap disuruh berjalan masuk ke labour room. Time tu dah makin sakit, bila berjalan air ketuban mencurah-curah mengalir ke kaki, jarak labour room 20 langkah dirasakan amat jauh ditambah dgn contraction yg menyerang.

Dan masanya....
Siap salin baju & naik atas katil, kakiku dikangkangkan & sorg indian nurse melakukan sesuatu disitu dan rasanya sgt menyakitkan. Mengerang kesakitan seketika.
"Saya cuba nak tolong cepatkan bukaan jalan"
Terus tersentap difikiran, ooo ini la prosedur gerodek2 disitu utk mempercepatkan jln yg selalu didengar. Agak bising mulutku dengan erangan kesakitan, dalam hati hanya kalimah Allah yg terngiang-ngiang difikiran.
"Nanti kalau dah rasa nak meneran/terberak bgtau ya"
Tak sampai 5 minit diberitahu terus aku terasa begitu, persediaan kelengkapan mcm tak complete lagi, sempat ke ni.
"Nurse, saya dah rasa nak terberak!"
"Nurse, dulu kaki saya kena gantung"
kata nurse tersebut, mungkin disebabkan saiz bdn yg agak besar akan lebih memudahkan proses bersalin jika kaki digantung.

Abang muncul dan terus berdiri di sebelah kanan. Terdengar abang menyebut nama penuhku sekali. Kesakitan makin memuncak, rasa tidak sabar lagi untuk menyudahkan kesakitan ini. Mulut tidak berhenti-henti menyebut LAILAHAILLALLAH!!!!
Tangan ingin berpaut pada sesuatu tetapi tiada. Hanya disuruh berpegang pada besi penyangkut kaki tapi tak sampai. Hanya tangan kiri sempat berpaut dan tangan kananku berpaut pd tangan abg. Patut la tak sampai, katil dibahagian kepala tidak dinaikkan. Pabila kesakitan sampai dikemuncaknya
sekuat-kuat hati diteran tak sabar untuk mengakhirinya. Alhamdulillah berakhir sudah kesakitan diselangi dengan tangisan dari anak kecil yg baru sampai ke alam dunia.

Abg terus diarahkan utk melihat anak yg baru lahir utk confirmkan jantina serta diazan/iqamahkan. Berakhir sudah penderitaan. Kerlingan nurse ke arah tempat itu sgt lain mcm.
"teruk ke luka saya nurse?"
"teruk jugak, sbb awak tak pandai teran, angkat punggung tadi"
"nurse potong tak tadi"
"saya tak potong pn tadi, koyak sendiri"
Huwaaa!!!! sangkaanku tak akan kena jahit langsung rupanya meleset, malah lebih teruk.
"Nurse bius tak nanti?? tlg la bius"
Setelah terasa 2 kali cucukan disitu, rasa kebas masih blom terasa, terdegar krek..krekk jarum menjahit sudah dibunyikan. Saat-saat jarum itu menyentuh disitu..Ya Allah!!!! sakitnya tak tertahan terasa. Bibir tak henti-henti menangis dan meraung kesakitan. Sungguh-sungguh tak tertahan rasanya. Saat-saat yg paling derita. Topeng gas sentiasa ditekapkan ke mulut utk mengurangkan kesakitan, tapi masih tidak berkesan. Bilakah penderitaan ini akan berakhir??? Sangkaan penderitaan sudah berakhir semasa kelahiran bayi tadi rupanya meleset sama sekali. Penderitaan yang lebih hebat pula terpaksa dilalui. Bising bilik itu dihujani dengan suara esakan dan erangan kesakitan.
Selama 1 jam proses itu berlaku. Sungguh-sungguh bersyukur dan lega terasa.

Lebih berganda kesyukuran bila diberitahu you got a boy. Alhamdulillah what a very surprise. Berbaloi dengan penderitaan yg telah dihadapi. Akhirnya telah dikurniakan dgn sepasang cahayamata. Pastinya abang lebih bahagia dgn kelahiran ini.

Ps:
Sememang rasa trauma & fobia. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah baby boy seberat 2.64kg telah selamat dilahirkan pada 5.51pm on 1.3.2009

Related Posts with Thumbnails