Thursday, January 7, 2010

1st day at school

Hari ni, 5 Jan kakak akan memulakan rutin baru, ke Tadika Islam Al-Hidayah di Sek. 18 Shah Alam. Sangatlah nervous + excited apakaj gamaknya yg akan berlaku nanti. Dengan harapan semuaya akan berjalan lancar dan biarlah ini merupakan detik2 yg amat meggembirakan buat kakak. Kakak sememangnya amat mudah untuk dikejutkan di waktu pagi, 1 perkara yg dah tak perlu peningkan kepala. Tapi bab mandi mmg agak malas sikit. So pgi2 lagi dah dijanjikan akan dimandikan dn air panas. Air dari cerek je, karang di rumah baru kita soh abah pasang water heater kat bilik air ek.


OK, dah siap pakai baju segala, siap dgn beg skali. Kakak sedari dulu dah pesan & bg specification mcmana beg yg dia nak.
Kakak nak beg tarik, pink, barbie....macam K. Izzah....
Setelah dicari2 dgn bantuan seorang rakan, akhirnya beg yg diidamkan akhirnya berjumpa juga, beg tarik paling kecil dicari, gambar je lain skit gambar Princess. Mesti kakak suka jugak sebab Princess adalah antara character kegemaran.
Ada apa ek dlm beg tu???? Ada la 1-2 buku yg kakak letak, Ditambah jugak pampers buat bekal nak berak nanti & beberapa helai panties. Manalah tahu nak terkucil tak tahan sgt adala spare panties kalau yg dipakai tu basah.



Sebelum berangkat kita, hantar Adik dulu ke rumah mak. Mak pun gtlah excited kakak nk ke sekolah. Siap ambik gambar jugak. Along nk tgk, karang nak send MMS ke dia...
Alhamdulillah mak & family memang sgt sygkan kakak & adik. Sangat beruntung kerna dipertemukan dgn baby-sitter mcm mak ni. Sangatlah bersyukur.

Ok. Lets go to school.....Sebelum ke sekolah kakak minum susu dalam botol dulu, dah ajar minum susu dalam cawan, still cannot go. Takpa kita try pelan-pelan....




Ibu pun excited kakak nak ke sekolah, ambik cuti tau hari ni.....


Ibu nak pesan kat kakak ni,
- belajar rajin-rajin
- taknak nangis-nangis
- nak kencing nanti angkat tangan & bgtau cikgu


Dah sampai school dah ramai ibubapa di sana. Masing2 ditangan semua dgn camera, dslr, hp....
Parents zaman sekarang, gamaknya diorang pn nak update kat blog & fb kot nanti..kekekekekek
Rupa2nya hari ni ada taklimat for parents saja, blom start belajar...
Sambil dengar taklimat kakak cuba beramas mesra dgn kawan2, kawan ni nampak monyok je, tak seronok ke nak schoo mcm kakak?


Dah testing duduk kat tempat belajar, ada kawan baru lagi. Harap2 nnt kakak berkawan baik dengn rakan2.

Ibu...mana buku & pen, kakak nk tulis ni......





Bas Cik Mat, bas yg akan bawa kakak pulang ke sekolah. Mesti dia seronok naik bas ni nanti.




Kelas akan dibahagikan mengikut bas yg akandinaiki. Memudahkan cikgu utk manage time balik nanti.


Sekolah kakak


Kakak di depan kelas


Kakak kat depan school, taksabar nak pi mkn aiskrim, pagi2 lg dah mintak aiskrim. Takpa la, for today diikutkan aje.... Bg can..
2nd day
Hari pertama belajar dah dipesan hari ni kakak akan blik naik bas. Kakak dah gaduh taknak naik bas, nak balik dgn ibu. Hmmm..mcmana ni? Ibu iyekan aje.
Masuk je class tak sart belajar lg, baru duduk di tempat masing2, cuba nak tinggalkan kakak tp kakak bertegas soh ibu tgu situ jugak....alamak!! nak kna masuk keja lambat skit la camnih...
Cuba gak nyorok2 di baik tinag kenkonon dah bali, kakak dpt carik jugak, siap keluar kelas nk carik....takpe tggu lagi....
Cuba skali lg nyorok jauh skit, dr kejauhan blh dengar kakak menjerit...Ibu!!!..Ibu!!!....terus kakak keluar dr kelas mencari...Cikgu cuba pujuk & tarik masuk balik dm kelas...hmm mcm dah ok je, takdak pn dengar melalak2....lgpn dah start main masuk gulu dlm botol & masukkan manik dlm tali....ok pass dah blh gi keja...tp hati still kurang sedap, setiap jam berkira2 apa agaknya kakak sedang lakukan sekarang...
Pukl 11 lebih mak dah call cakap kakak dh selamat sampai dgn bas & she's soooo excited naik bas tu..
Alhamdulillah...

3rd Day
Kakak dah ok, siap salam, kiss & say I luv You...
Ibu tak payah tggu hari ni, kakak nak balik naik bas....
Alhamdulillah!!!!!
Sempat jugak tggu kejap tgk aktiviti kakak, hr ni cikgu panggil nama setiap murid & kena angkat tangan.... Then baca doa...sronoknya!!!!!

2 comments:

zuzie's life story said...

wah like mother like dotter rrrr..sejibik...shomel kedua2nyer..

Zana said...

ye ke zuzie...heheheh
tq..

Related Posts with Thumbnails