Tuesday, February 23, 2010

Pusat Sains Negara Wilayah Utara

Ada ka? Wujud ka kat sebelah utara ni? May be ada yg tahu & ada yg tidak. Sememangnya sebelum ni ku tidak tahu. Even abg yg cuma sekangkang kera dr rumah dia pn tak tau.


Googled


Plan asal nk ke Tmn Rekreasi Gunung Keriang, Tapi dah nampak signboard Pusat Sains Negara & Pusat Akuatik, so follow je la...adakah ia sekadar di atas sign board semata atau benar belaka...

Pusat Akuatik dari jauh memang nampak gah...excited ni nak pi nih...Tapi...
senyap sunyi....guard house pn takdak org, try jugak ronda masuk kawasan, mmg tak terjaga, buat dah cun tp tak terjaga, menghabihkan duit rakyat saja. Kalau dijaga rapi sure ramai yg nak pi nih. Pusat ni rupanya dibuat sempena sukan sukma dulu...kan best kalo bleh mandi time panas2 ni....(tak sedaq diri dok sakit lg nih!!)
Kawasan luar very colourful lukisan kat dinding...
Ramai jugak pengunjung....yang best lagik tu PERCUMA!!!!...tambah best lagi airconditioned plak...Menurut abg PSN kat KL non air-cond tau (sbb tak penah pi lagik...hehehe)
Mula2 masuk...waa..ramai jugak org kat dalam, mcm2 benda blh main & semuanya aktiviti berilmiah...

Kakak dah tak tentu arah, semua nak main, semua yg abah pegang dia nak main, semua yg aku pegang dia nk main...punya byknya benda blh main.....

Nasib baik adik pn well behaved. Just lets the pics do the talking....

Keratan rentas proton wira

Kat depan lambang menda tah...

tgk jenis2 bintang kat atas siling tu...best...
lampu2 berkelipan, rasanya camni kot siling bilik ain (anak ana suzana tu)
Taktau amenda nih, but really colourful....

basikal gantung ala2 sarkis...blh cuba pd sapa yg beran...


nak rasa cemana earthquake? masuk je dlm rumah ni dan rasainya!!...ada 3 jenis gerakan , skala ritcher (betoi ka eja) 1 - 3

Macam2 ada....


Masa ni kakak tgh bz melombong, belakang tu pilot plan utk mesin melombong....syok wooo!!

Kakak ready to outer space!

Cutenya adik dgn menatang tu....

Aktiviti utk adik pn ada tau....
semua peringkat umur

playground sini pn lain mcm skit, semuanya berkaitan sains...

Kakak nak naik jugak even rembang tghari buta...


Note :
Lepas round website PSN td rupanya PSN wilayah utara baru nak dirasmikan 1 Mac nnt. Lepas ni sure masuk kena bayar. Even kena bayar rasanya masih berbaloi nak dtg bawak anak2 mai sini.


Pusat Akuatik juga dibina utk kegunaan Sukan Komanwel dulu, diarahkan tutup untuk kerja2 baikpulih. Mmg teruk sgt dgn karat dan berlubang sana-sini. Sayangnya kalau tak digunakan.....

2 comments:

eynda said...

Adam mesti suka ni...kat area mana ye...kot2 la balik sungai petani boleh pegi :-)

Zana said...

kak eynda,

ni kat area gunung keriang, dekat2 alor setar jugak la...pi la.
mesti adam & hannah suka

Related Posts with Thumbnails