Friday, February 25, 2011

Cerita Kurun Lalu: Melaka 18-19 Dec 2010

Dah la cerita kurun lalu, kat Melaka plak tu kan. So memang cerita dari zaman Parameswara lahh...
Penceritaan mesti jugak dilakukan, memori yang indah mahupun yang pahit kadang2 perlu jugak dikenang. Boleh jugak dijadikan rujukan utk diri sendiri & teman2...ye dak???

Konvoi ke Melaka dgn Adik beradik en.cikgu. Peserta2 terdiri drpd family abg sulong (bang chaq), family kami (en. cikgu anak no.2) & adik ke-4 (njang). But the real konvoi cuma en. cikgu & adiknya saja. Bang chaq agak ke belakang skit sbb byk tempat persinggahan. Lumut-Rawang-Shah Alam-Melaka fuhhh mesti dia penat kan terahhh nak sampai.

Memandangkan ni mggu penghujung cuti sekolah nak habeh....maka berpusu2lah umat manusia kat Melaka nih....kemana2 saja jemm. Jalan ayer keroh tu takyah cerita lah kan....Byk masa dihabiskan atas jalan. Cam rugi jew..

Destinasi pertama kitorang masuk Zoo Melaka
Bayaran RM 7 saja...murah betoi banding dgn Zoo sebelum nih. Binatang pun byk, rasa sggh berbaloi2...

Uzma memang sgt excited, semua benda ditanya sampai tak terjawab haku...
Umar relax je dok dlm stroller, cuma kenkadang dengar bunyi2 binatang tu excited la dia...

Boleh plak naik kuda, RM1 je utk kanak2. Si kakak memang dr awal2 dah cakap nk naik....Seronok tak hengatt!!!...Siap usap2 kuda tuh cam dlm TV....

Naik lg skali dgn maknjang plak.....naik la puas2 kakak, sibbaik RM1 jew... 
Elephant ride pun ada, kebetulan tutup plak waktu tuh...kalo tidak blh aku naik, baru sesuaiii gitew...wakaka..




Byk jugak binatang kat sini, mmg rasa berbaloi dgn RM7, kanak2 RM4 je... Kitorang masuk pun tak lama sgt, penat travel blm habeh lg, travel tu tak byk sgt, jem la lebih...tp kalo peanut butter lg best...hahahah apa aku ngarut nih...

For more info about Zoo Melaka

Kali ni berjalan dlm Zoo magiknya aku tak brapa nk rasa mengah. Maybe sebab dah pindah rumah baru nih byk naik-turun tangga, dah training siap2....best2!! 




OK..jom2 balik rumah...family njang serba hijau kali nih...family kitorang edisi caca-merba, baru colourful gitu...wakakaka...


Keesokannya baru we all gerak ke misi utama. Mandi-manda kat tempat baru.
Entrance free boleh tahan jugak...harga weekend & weekdays lain.
Adults: RM30
Children: RM25

For more info about Melaka Wonderland

Pukul 8.30 pagi dah bertolak, Bukaknye pukul 9 pagi. Ingatkan kitorang je awal...ropa2nya dah ramai, nasib baik parking byk lg, so dpt la park dekat2 entrace free. Kalo dah dgn kekanak & baby ni faham2 je la kan....Lg pn semalam dah survey2 skit tempat nih, parking dia mak aii...ada yg sampai sebatu jauh nu...

Orang ramai sbb ada family day skali....byk la menatang maskot nih menghiburkan pengunjung2 sementara nk bukak pintu kan. Suhail takut plak...semalam pegi Zoo pun takut dgn semua menatang, kecuali burung...

Pic of all the konvoiers (betoi ka ada perkataan nih)... 


Penginapan kali ni ditaja oleh family sendiri2...wakakaka...
Oleh kerana planning yg last minute, ambik homestay asal ada saja. Rumah ni mmg besar & cantik, semi-D 3 tingkat. Ada 6 bilik. Kalau ramai lg yg join pn boleh sbb mmg ada bilik lebih.

Facilities quite OK la. Kitchen ada tp takdak stove, so mmg takbleh nk masak. Pinggang mangkuk ada tp x confident nk guna, sbb owner cha ya nun alif. Fridge pn ada. Kettle kena request baru ada, penting tuh, baby ramai nih nk minum susu.

Kesimpulannya....
Konvoi ramai2 mmg sgt best kalau pegi holiday. Lagi meriah & lg byk aktiviti blh buat. Anak2 pn lebih happy sbb ada lebih ramai kawan. Cuma kalau bab2 nk parking la, mesti kena cari space for 3. But overall memang best sgt holiday kali nih. Ni lah 1st time Umar travel holiday jauh...jauh la sgt!!!
Next holiday ke mana plak en cikgu???

2 comments:

Syikin said...

ha..buat gak entry akhirnya..kan best cam gitu..best gak aku nk buat rujukan next time nk p melaka..
besaq umah tu kan..selesa kalau homestay ngan anak2 ni kan..
next destination... pangkor jom!!

Zana said...

tak bz sgt tp malaih la....
ni baru nk bersemangat balik nih,
besaq la, mahai gak tuh.....
lumut dok pi slalu dah, cikgu non la tak mkn lg hasutan aku nk pi pangkoq..insyaallah nnt kita sampai

Related Posts with Thumbnails