Saturday, February 26, 2011

Taska


Bermula tahun baru 2011, kakak & adik akan menghadapi situasi baru. Kakak & adik akan berada di Taska sepanjang ketiadaan ibu yang mencari rezeki demi keluarga tercinta.

Bukan ku sengaja memindahkan mereka tetapi keadaan yg memaksa. Baby sitter atau 'mak' panggilan kakak & adik akhirnya terpaksa menyuarakan hasrat hati. Nampak sgt betapa dia sgt berat hati bila nak bgtau perkara nih. Aku memahami keadaannya yg agak tersepit. Keadaan memaksa pabila anak ke-2nya juga dpt memasuki IPTA. Menambaha burukkan lagi bila anak pertamanya tak dpt bantuan pinjaman PTPTN. Demi membantu meringankan beban suaminya yg hanya membawa teksi.

Mak bg tau pun penghujung bln 12. Memandangkan perkara yang tiba2 or ayat yg selalu en. cikgu gunapakai terkejut-tergempaq tiba2 terkedu sat taktau nk buat apa. So kelam kelibut jugak nk mencari taska. Taska adalah perkara yg paling cepat nk cari. Kalau nk cari baby-sitter jugak nk kena meronda atau bertanyakan jiran/kawan....leceh & agak mkn masa. Beberapa faktor yg menyebabkan aku memilih taska
  • nak cepat & sama seperti di atas
  • duit yuran tadika kakak dah siap byr,
  • kelam kabut nk pindah rumah
Antara jalan termudah yg telah di try-error mintak pertolongan cik gugel....sibbaik ads blog Mommy Qastalani. Misi pencarian taska utk anak dia memang dasyat...siap dgn review, rating & contact number. So sgt2 menolong aku yg kesempitan nih. TQ so much. Tak penah tegur lg kat blog dia, masa kat taska pun mcm agak2 je yg tu dia, tp tak sure...hehehe

So far sampai hr ni kakak & adik serasi kat taska. Mula2 memanglah meragam si adik tu, sekarang Alhamdulillah. Kakak pun seronok sebab ramai kawan. Lega dah selesai satu hal.

Buat Mak, moga mak sentiasa sihat dan sentiasa dimurahkan rezeki. Walaupun mak dah tak jaga & kakak, tapi mak sentiasa di hati...barang2 kakak & adik pun tak ambik lg, mak soh tinggal dulu buat lepas rindu...uhuk...

Mak kakak & adik

p/s: Tengoklah, betapa besar pengorbanan seorang ibu, sanggup buat apa saja demi yang tebaik utk anak2. Semoga anak2 mak berjaya dalam pelajaran dan berbaloilah pengorbanan mak.

No comments:

Related Posts with Thumbnails