Tuesday, August 9, 2011

Cabaran Berpuasa buat Uzma

Alhamdulillah dan sangat tidak sangka. Memang tak la mengharap sangat, tapi memang sungguh tidak menyangka dengan kemampuannya. NURUL UZMA BERJAYA PUASA PENUH. Penuh sehari la, takkan sebulan pulak, baru 9 hari kita berpuasa kan.

Tahun lepas masa 5 tahun setiap hari Uzma berjaya puasa separuh hari waktu hari pertadikaan (ganti persekolahan..heheh).  Memang tadika Islam nak menggalakkan murid2 berlatih berpuasa dan menghormati bulan puasa. Alhamdulillah tak sia-sia hantaq situ. Tahun ni lebih berjaya sebab faktor dan keadaan sekeliling jugak. Tahun ni kan dah start dok taska, so ramai la kawan2 seumur Uzma yang puasa, ada jugak kawan2 dr tadika yang sama. Of course la malu nk makan kan.

Hari pertama kakak tak sahur, tapi dia still nak meneruskan posa dia, tapi aku tak bagi, memang pun sampai rumah je terus mintak susu. Kesian sangat tengok melepekkk ja. Oleh kerana keinginan yg kuat berpuasa makan setiap pagi kakak dikejutkan untuk bersahur.
Alhamdulillah senang plak bangun, sekali kejut ja. Memang Uzma jenis yg senang bangun bila dikejut. Hari pertama Uzma sahur berselera plak dia makan, tapi kena makan bersuap la. Takpalah kakak, nak bangun sahur pn ibu dah cukup bersyukur sangat.

Setakat ni dah 6 hari Uzma berpuasa penuh, Alhamdulillah. Hari cuti memang byk sikit cabarannya terutama bila suap adik Umar makan. Dan2 lapar jugak dia. Dapat puasa banyak tu pun ibu dah cukup bersyukur kakak. Ikut kemampuan sebab tahun pertama nak cuba.

Si abah, maktok dan pakcik2 plak yang risau bila tahu Uzma puasa. Takut nanti Uzma kurus sangat.
Takpa time sahur dan berbuka nanti kakak Uzma mkn banyak-banyak ek.
Menu utama of course lah laksa, memang setiap hari kena beli nasib baik beli je. Satu hari tu ibu buat gulai ikan bawal, wuish!!! 3 kali tambah, abah pun for the 1st time berbuka dengan bertambah. Rasa puas hati sangat masak.


Sangat-sangat berbangga dengan pencapaian Nurul Uzma dalam berpuasa. Alhamdulillah!!!!
Walaubagaimanapun, solat pun tak boleh lupa, perlu didahulukan dari berpuasa. Pelan-pelan kena biasakan.
Insyaallah kita cuba sama-sama.

Ya Allah! Bantulah hambamu ini untuk mendidik anak-anak menjadi umatmu yang beriman dan beramal soleh!

3 comments:

ammi said...

Alhamdulillah..kecik2 dah boleh puasa.InsyaAllah boleh puasa penuh la next year!

zuzie's life story said...

tahniah uzma n ibu....bagus2x..baru boleh raya sakan kakak uzma!!! hoyehhh...hahahha

Zana said...

Ammi: Insyaallah thn depan blh kot dapat penuh

**

Zuzie: mesti la sakan thn ni, ramai yg nk bg duit raya lebih plak tu...

Related Posts with Thumbnails