Thursday, January 5, 2012

Peristiwa Tahun 1 2012 : Part 1

Hari Orientasi Tahun 1
30 Disember 2011, Jumaat
8.00 pagi

Pertama kali dalam hidup kami, menghantar anak ke sekolah. Ini pun bukan betul-betul lagi sebab bukan hari persekolahan sebenar. Hanya murid tahun 1 dan ibubapa saja yang hadir. Timing pn belum betul sebab start 8.00 pagi.
Kebanyakkan sekolah mengadakan hari orientasi bagi murid-murid baru, tahun 1 dan tingkatan 1 khasnya.
Ibu siap ambil cuti dan abah pun sama turut serta walaupun tugasnya sedang menunggu disekolah, tanda sokongan yang tak teperi buat kakak.


Bersemangat & berseri kakak di pagi hari ditemani abah.
Ibu kat mana la agaknya....
Semua murid-murid yang datang lengkap berpakaian sekolah & beg sekolah. Mcm brand & kartun ada. Kakak off course lah kaler favourite PINK & PRINCESS...Alamak tak nampak plak gambar kat beg tu.
Cute2 je semua murid yang datang, baju baru putih berseri2...belum belemoih lagi. kemetot2 je...hehehe..

Setelah senarai nama disemak, kakak ditempatkan di kelas 1 Gemilang. Belum tahu lagi macmana susunan kelas. Cikgu just masukkan nama sbb kelas-kelas ni bertujuan untuk mengadakan ujian diagnostik untuk menentukan kelas sebenar di hari persekolahan nanti.
Hanya iringan doa dan harapan yg dapat kami titipkan. Moga2 kakak diterangkan hati untuk menjawab semua soalan nanti. Buatlah mana yang termampu tapi mesti terbaikkkk....

En. cikgu menge'check' apa yg patut & tulis sikit info pada beg. Sebagai panduan kalau jadi apa2 nanti.
Ibubapa diberi taklimat sedikit sebanyak sementara murid-murid menjalani ujian.
Banyak info yang berguna untuk dijadikan panduan.

Awal2 ni dah nampak ada la sorang dua adegan air mata. Maklumlah perkara baru bg mereka. Kakak so far ibu yakin dah OK sebab dah melalui perkara yg agak sama sebelum ni di tadika. Kakak Good kan.
Jumpa plak ramai kawan2 tadika dulu, jadi sedikit sebanyak terhibur la sikit bila dapat jumpa balik kawan2 lama.

Pukul 9.00 pagi lebih kurang, panggilan tugas diterima dari sekolah untuk En. cikgu. Dia juga terlibat untuk hari orientasi tingkatan 1. OK lah tu at least abah hadir juga utk hari penting kakak hari ni. Silalah jalankan tanggungjawabmu sebagai pendidik anak bangsa. Aku ditinggalkan sendirian. huhuhu...macam sedihkan.
Tapi ada beratus-ratus lagi ibubapa yg lain setia menunggu.

Setelah siap taklimat, kami dipertemukan semula bersama anak2 beramai-ramai rombongan cik kiah utk ke bahagian pengambilan buku teks. Alhamdulillah semua buku cukup. Lepas tu beramai-ramai beratur ke kedai buku yang sangat ramaiiiii....

Senarai buku dah siap sedia diambik beberapa hari sebelum tu. Dah boleh beli pun, tapi saja ambik feel beli last minit...kononnya...
Kalau dikira semua barang yang perlu dibeli dalam senarai totalnya buleh tahan jugak makkk...
Tapi bila tanya cikgu betul2, bukan semua barang perlu dibeli mcm dalam senarai, nasib baik tak poyo beli awal2kan. En.cikgu 1st time tgk list tu pn dah agak tak pyh beli semua. Buku rujukan & alat tulis tu tak betul2 perlu, kecuali bagi yang berkemampuan apa salahnya beli semua utk anak2 jugak kan.
Kami mengambil pendekatan beli apa yang perlu dulu mcm yg disarankan cikgu. Yang lain2 tu beli bila2 pn boleh....

Dah setel semua perkara, lebih kurang pukul 11 baru selesai semuanya. Perut sangatlah berkeroncong, semua irama dah main...Maklumlah pagi tadi tak sempat breakfast...kelam kabut buat semua last minit..
Terus cargas mkn tengahari di Bob's Corner.

Selesai sudah Hari Orientasi kakak...Alhamdulillah...
Mcmana pulak hari persekolahan kakak? Apa yg telah terjadi? Tunggu ye entry lepas ni.....


Related Posts with Thumbnails