Friday, January 6, 2012

Peristiwa Tahun 1 2012 : Part 2

Hari Pertama Persekolahan
4 Januari 2012, Rabu
7.20 pagi

Seawal 5.00 pagi dah bangun.....bukan Uzma ye, ibunya yg kelam kabut baru nk iron baju, siapkan beg baju & segala-galanya diawal pagi. Sudah dipesan berkali-kali dek mama & En. Cikgu tapi tetap nk buat mcm dulu2. Ambik feel......
Memang sangat tidak boleh ye tuan2 & puan2, walaupun seawal 5 pagi masih tak sempat nak siapkan kesemuanya. Memang kena buat persiapan dr malam..huhuhu...pengajaran untuk cik kak yg kurang rajin nih.

Sampai di perkarangan sekolah ngam2 7.20 pagi, which is not very good sbb loceng dah pun berbunyi. Memang ramai yg lambat haritu terutamanya murid-murid tahun 1.
Ramailah ibubapa yg menunggu, maklumlah hari pertama sekolah kan termasuklah diriku.

Walaupun hari Rabu, perhimpunan tetap diadakan untuk menyambut hari pertama semua pelajar yang bersemangat. Hari ni jugak rombakan kelas dilakukan sekali lagi bagi murid tahun 1. Kali ini kelas disusun mengikut ujian diagnostik yang dilakukan sewaktu hari orientasi yang lepas.
Sewaktu senarai nama untuk kelas pertama diumumkan, tertunggu2 jugak nama kakak. Tak keluar pun. kelas kedua diumumkan, nama kakak tak kunjung tiba walaupun dah melepasi huruf "N". Kelas ketiga jugak diumumkan dan akhirnya terpacullah jugak nama kakak. Ya kakak dalam kedudukan kelas ke-3. Takpalah kakak kelas mana pun. Ibu takmo paksa awal2 ni. Learn in a fun way...Insyaallah lama2 nanti boleh improve.
Kelas kakak terletak ditingkat bawak memandangkan terdapat seorang murid istimewa yang berkerusi roda merah. Kakak duduk bersama geng taska & tadikanya dulu..Iman. Kakak yang ditandakan bulat merah tu ye. Kali ni memang nampak kakak lebih confident dan selesa, iyalah awal2 lagi dah jumpa kawan yang kenal kan. Tak macam dulu terpinga-pinga keseorangan.

Masing-masing tekun mendengar apa yang dicakapkan ustazah. Ye ke tekun, memang sangat mencabar kerjaya seorang guru terutamanya jika diberi tanggungjawab untuk membimbing murid tahun 1. Suara perlu kuat dan tegas dan perlu mengulang-ulang benda yang sama 4-5 kali. Rasa mcm nak tercabut suara pun ada bila mendengar pekikan cikgu memberikan arahan. Ya perlu kena pekik untuk mengatasi suara hiruk-pikuk anak-anak murid. Itu pun ada yang tak ambil perhatian dan perlu diulang kembali dengan lontaran suara yg kuat tu sekali lagi. Adehh...memang penat den tengok. Macam2 gelagat dapat dilihat dan memang byk yg mencuit hati.

Penat menunggu & perut terasa lapar. Kakak dibiarkan sebentar untuk mengisi perut den yang lapaq di kantin. Selesai makan & kembali ke kelas sebagai penunggu yg setia....utk hr ni saja. Tapi kelibat kakak tak kelihatan. Aikk...mana kakak pi? Toilet ka? Takkan sorg2? Bila tanya Iman dia cuma menjungkit bahu.
Cikgu kelas kakak Cikgu Zety Aida ditanya...
Aku: Cikgu...mana Nurul Uzma?
Cikgu Zety: Oooo...yang berdarah hidung tu ke, ada kat prasekolah direhatkan
Aku : Alamak!!.....awat berdarah hidung plak nihh...mana anak aku?? (dalam hati je)
Boleh cikgu bawak ke tempat tu?

Rupa-rupanya kakak dibaringkan dikatil untuk menghentikan pendarahan. Katil ni terletak di dalam kelas prasekolah.
Habis baju & tudung basah, Cikgu tolong basuhkan tempat yg kena darah tu.
Alahai kakak...ni mesti sebab berjemur panas masa perhimpunan tadi. Kakak memang selalu berdarah hidung, tak sangka hari yg penting mcmni pun terjadi. 15 minit mcmtu temankan kakak sambil menyanyi sama2 murid prasekolah disitu. Kakak cakap hidung dia tak darah dah, tak sabar2 nak kembali ke kelas....bersemangatnya, boring sama dok kat situ.

Masuk je kelas, semua murid tahun 1 dibawa melawat ke kawasan sekolah, ke tempat2 penting yg akan dituju selepas ni seperti tandas, kantin, tapak perhimpunan dan lain2. Tak la tersesat nanti kalau nak kemana-mana dalam kawasan sekolah. Haru jugak nak bawak diorang semua jalan2 satu sekolah, ada yg senang ikut arahan, ada yg tak ambil perhatian, ada yg main2, ada yang kuat bersembang...mcm2 hal la...kelakar jugak tengok & kesian jugak pada cikgu2 tu.
Masing2 kena letak jari dimulut bila nak mula berjalan, baru la diam sikit.

Seronoknya jalan2 pusing sekolah

Kantin sekolah.
Dah lama tak datang kantin, Memang harga makanan lainnnnnnn sgt dari dulu2. Berganda2. Pilihan pun byk.
Yg bawak duit lebih boleh la beli yg sedap2 & lebih sikit.

Dalam byk2 menu tu ada menu kegemaran kakak. Dah agak dah memang dia akan makan laksa. Semangkuk seringgit, berselra sungguh nampak dia makan. Air oren sejuk 50 sen segelas, beli lagi hotdog/sosej sebatang 50 sen. Dah habis dua ringgit. Ibu dulu bawak seringgit makan utk 3 hari tau...huhuhu

Kawan yg lain ada yg makan chicken chop tiga ringgit, nasi goreng seringgit, burger seringgit 50 sen, memang mcm2 menu ada.
Bekal air ada bawak, tapi kakak taknak bawak plak sebab kawan2 yg lain tak bawak ke kantin. Takpe lah for the 1st day ikutkan aja kehendak dia.

Alang2 dah dok situ, tunggu saja lah sampai habis kelas. Nak mengiringi kakak & kawan2 balik sekolah nanti. Tiap2 hari balik ke sekolah kakak akan berjalan kaki bersama2 3 org lg kawan2 ke taska. Dekat sgt dengan taska 5 minit je jalan kaki. Cuma perlu melalui denai kecil yg hanya dilalui pejalan kaki & motor aje. So tak la risau sgt nnt bila nak kena balik sendiri. Kena independent skit.
Penat tunggu dikaki lima, mai tunggu kat kantin pulak. Ramai lagi ibubapa yg setia menunggu anak2 hingga habis kelas.
Alang2 menunggu baik kita ngap sekali. Nampak berselera sgt kakak mkn laksa tadi, so I pun nk try jugaklah. Memang sedap laksa tu rupanya, patutlah kakak menghirup hingga ke titisan terakhir tadi. Yg ni portion & harga lain skit la, tiga ringgit semangkuk bersama air minuman sejuk 80sen.

Belum habis lagi episod sekolah untuk hari ni, buat apa plak lagi lepas ni?? Tunggu lagi ye entry lepas ni, ya betoi ada lagi part 3.....sabo je laaa....


No comments:

Related Posts with Thumbnails