Friday, January 13, 2012

Peristiwa Tahun 1 2012 : Part 3 (Last)

Rutin harian bergelar seorang pelajar belum lagi berakhir sebaik loceng sekolah berbunyi 12.10 tengah hari tadi.
Perjalanan pulang bersama rakan2 yg sama taska dengan Iman, Kayah (Maisarah) & Aye. Buat permulaan, seorang cikgu taska akan menunggu setiap hari dipagar sekolah untuk berjalan bersama-sama pulang ke tadika. Tapi on this 1st day of courselah kami akan berkonvoi beramai2 bersama anak2. Sepagi tadi menunggu sampai sekarang...letih jugak walaupun hanya menunggu...lenguh pinggang wooo.

Sampai di taska setelah 5 minit berjalan mengheret beg princess pink beroda, tapi malangnya jalan tak berapa elok, berlubang sana-sini, so aktiviti mengheret tak dapat dilakukan, ibu jugak yg kena pikul.

Masuk taska terus makan tengah hari, rehat kejap, pastu mandi dan bersiap2 untuk ke sekolah KAFA Integrasi a.k.a sekolah agama la senang cakap. Alaa...yg pakai kain hijau tu. Kelas bermula 2.30 petang.
Semua dah siap comel2 nak pi skolah agama plak. Sekolah agama ni jauh sikit, so cikgu taska akan hantar-jemput setiap hari. Sekolah KAFA Integrasi An-Nahdah terletak betul2 sebelah Masjid An-Nahdah, memang dalam kawasan masjid.

Uzma ditempatkan di kelas 1 Taqwa, terasing dengan kawan2 taska yg lain. Takpe la baru boleh dapat kawan baru. Tapi kebanyakkan yg datang sini kawan2 sekolah pagi tadi jugak. 

Nama kakak No.27

Untuk hari pertama tak belajar lagi sebab semua ibubapa yg datang perlu membuat pembayaran.
Pembayaran untuk semua yuran sekali dengan penggal pertama +- RM 200.00. Bayaran bulanan cuma RM25.00 tapi bayaran mengikut penggal.

Waktu rehat, untuk hari pertama ni rehat masih sesuka hati sebab belum belajar. Oleh kerana barisan yg sangat panjang dan kami pun lapar, jom pi pekena dulu apa yg ada di kantin.

Kantin di sekolah agama, rasanya harga makanan disini murah sikit la dr sekolah pagi tadi. Laksa takdak.

Kawasan perhimpunan

Lagi kawasan sekolah.
Actually En. Cikgu pun ada singgah menjenguk sekejap. Tapi kejap aje la sebab hari nampak nak gelap. Maklumlah kawantu dah naik motor sekarang ni. Hujan adalah allergic.

Oh ya...kat sekolah agama ni terjadi lagi insiden berdarah. Tiba2 ada seorang bapa yg dok beratur nk bayar tu bagitau uzma berdarah. Alamak kakak, dah 2 kali hari ni saja. So sekali lagi kakak direhatkan dan dibaringkan untuk menghentikan pendarahan di tempat ber'aircond.

 
Baju sekolah dihari pertama...huhuhu...habih berdarah.

Tepat jam 5.30 petang loceng dibunyikan dan semua pelajar berkumpul untuk perhimpunan pertama. Kat sekolah ni terbalik, perhimpunan waktu balik.

 
Kakak yg tak pay attention apa ustaz cakap, dok main tarik2 pokok plak.

Dah siap berpesan dan nasihat semua pelajar meluru balik. Kat depan jalan tu memang jem sgt la ramai ibubapa yg menunggu dengan van & bas sekolah lagi.

Tapi bagi kakak, belum boleh balik lagi, terus akan ke rumah ustazah untuk mengaji al-quran pulak.
Tapi hari ni belum start lagi.

Rutin harian lebih kurang pukul 6.00 petang petang baru boleh balik semula ke taska.
Memang penat kan, sekolah pagi - sekolah agama - mengaji. Dari awal pagi sampai lewat petang.
Balik rumah je memang flat habih la, bukan setakat kakak, ibu pn sama lah....letihnyaaa...sehari suntuk.

Beginilah rutin kakak seharian nanti demi menimba ilmu. Kakak masih muda dan kuat, ibu yakin kakak mesti dapat menghadapinya. Kalau org lain boleh buat kenapa kita tak boleh. Semua yg kita buat ni utk kebaikan kita jugak dimasa depan. Sebab tu lah ada pepatah
"Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian."

Sebenarnya kakak tak merungut pun, cuma boleh nampak la keletihannya. Sekarang pun dah minggu ke-2 persekolahan, on the way nk balik rumah mesti kakak akan tertidur dalam kereta.

Harapan cuma kakak akan berjaya nanti didunia dan diakhirat
Belajar rajin2 tau, ibu & abah akan support selagi terdaya untuk memberikan yg terbaik untuk anak2.
Jadilah anak yg berguna, solehah dan berakhlak nanti.

Sekian untuk cerita peristiwa tahun 1 2012.

4 comments:

Syikin said...

gud uzma.. belajaq rajin2..
zana..dah start boleh bagi link fotopages n blog kat uzma dah..dia boleh baca balik bog ibu dia..hehehe sat sungguh masa berlalu...

Mazni said...

Rajin-rajin pi sekolah Uzma.

Zana...nanti boleh ler kita jumpa.Kak dok kat Kulim..keja kat JMTI.Amy nak marah pasai apa dah memang macam tu jugak...he..he...

tikah_rasha said...

uzma kena apa tu berdarah teruk sgt

Zana said...

Nora - ntah uzma paham ke dak bahasa aku yg caca merba tuh...heheheh, nanti la bg besaq skit lg, malu la plak nk tunjuk

K. Mazni - nanti kalau zana balik kg, insyaallah ada kesempatan buleh la nk pi rumah k.Mazni.
Manatau dah tua2 ni Amy marah org dok pangge dia camtu lagik..heheheh

Tikah - Uzma hidung berdarah, sampai 2 kali...mana tak lencun baju dia...

Related Posts with Thumbnails