Sunday, February 19, 2012

Java Trip, Day 1 - KLIA (KUL) to Jakarta (CGK)

Kuala Lumpur (KUL) to Jakarta (CGK) KLM 0809
Flight 5.10 pm

Our flight ready to bring us for having fun...yeahh!!!

Sebab dah naik KLM, so stewardess semuanya minah salleh la kan, cantik2 la diorang ni, tp ramai gak yg senior2.

Antara barisan penumpang yg dah teruja dan tak sabar2 nk berangkat

Mari belajar bahasa Dutch...amenda la dia tulih nih
Ooooo...ini ka maksudnya....sibbaik ada dwibahasa...

Selamat tinggal Malaysia......nantikan kepulangan kami nanti

Muka2 yang riang dan gembira nk berseronok


Samalah minah ni pn, seronok bukan main, tapi dlm masa yg sama risau gak meninggalkan anak2 dirumah utk jangkamasa yg agak lama, terutamanya si kenit umar tu....abahnya takpa....heheheh..
Kalau sayang tinggal-tinggalkan...
Couple sebelah aku tu even dah senior still romantik kan...pegang2 tgn lagi


Food in flight merangkap our early dinner
bagus ada nasik terutamanya utk mak buyung cam aku ni yg selalu lapar

Dah habis makan sambil rilek2 nk tunggu sampai ke destinasi kita isikan dulu borang declaration & kastam.
takdela kelam kabut nk isi masa kt airpot sana nnt

Alhamdulillah selamat sampai di Soekarno Hatta Airport, Jakarta
Keluar je dr flight memang rasa suasana lain, bau pn lain, sgt ke-Indonesia-an..
taktau nk cakap camner tp mmg bleh rasa lain lah
Sampai sini dlm pukul 7pm waktu Indon, kat sini 1 jam lebih cepat dari Malaysia.

Soekarno Hatta Airport

Soekarno Hatta Airport
Sebahagian ahli jemaah

Bas kontot yg akan membawa kami ke sana kemari...

Antara suasana bandar Jakarta di waktu malam
bas ni 2 kali ganda panjang dari bas biasa, sesak ala tin sardin plak dalam tu...huhuhu
Wajah2 excited...tak brapa nk penat lagi nih....

Ok, kita berehat dulu, kang sambung lak lain kali...tungguuu....

Saturday, February 18, 2012

Java Trip Itinerary

Sebelum memulakan penceritaan, kita ambik mood dulu, buat rangka cerita, catatkan dulu mana2 isi penting, then baru buleh mulakan utk membuat karangan. Dah mcm nk jawab essei SPM plak..hahahah. Kita aplikasikan apa yg dah kita belajaq dulu ya murid2.....
Our itinerary mcm kat bawah ni, memanglah sgt tight. Berpindah randah ala2 nomad sbb nak merasa semua hotel yg best2 kat sana. Memang pengalaman yg sgt menyeronokkan. Bercuti bersama keluarga & bercui bersama rakan2 memang lain. Secara tak langsung merapatkan hubungan sesama kami dan dapat mengenali watak masing2 semasa di luar kawasan pejabat...jeng..jeng..jeng.... macam2 perkara dan watak yg boleh tau..hahahah.

Tapi tak semua perkara mengikut seperti yang telah dirancang. Kita hanya merancang, Allah yg menentukan. Memang ada jugak sikit perubahan tempat, ikut sesedap rasa, maklumlah trip arrange sendiri2...
Kot2 korang nk buat company trip/family trip nanti, at least ada sedikit panduan kan.....silakan!!!...silakan tiru!!!

Friday 3/2
-KLM flight 5:10pm
-Dinner: Mbah Jingkrak @ Setiabudi

-Check in hotel Morissey @ Jl K Wahid Hasyim

Saturday 4/2
-Breakfast from 6:00am,
-frm hotel @ 8:30am to Taman Mini Indonesia,
-Lunch:Indonesian food
-Afternoon to Jkt old city,
-Dinner: Indonesian food

Sunday 5/2
-Breakfast @ hotel - 9:30am check out
-Transportation provided to Gambir station to Bandung, train 10:30am
-2pm arrive Bandung, check in Hotel Palais Dago,
-Free and easy (shopping @ Dago) -
-Dinner @ Sajian Sambara

Monday 6/2
-Breakfast @ hotel - 9:00am check out,
-Pasar Baru (shopping)
-Lunch - Sapu Lidi Sawah ;
-To Tangkuban Prahu Volcano,
-Check in: Hotel Santika, Bandung
-Dinner - the Peak


Tuesday 7/2
-Breakfast @ hotel
-Free and easy, shopping @ Merdeka and Riau, Martadinata area - walking distance


Wednesday 8/2
-Breakfast @ hotel - (free and easy) 12pm check out
-Lunch - Ampera, to Angklung Udjo Cultural Show
-Early dinner - , to train station for 8pm train to Yogyakarta


Thursday 9/2
-4am arrive Yogyakarta; watchsunrise at the top of Borobudur, B/fast at Manohara Hotel
-Lunch at Pesta Perak restaurant, then Shopping at Beringharjo and Malioboro and
-Check in Joglo Plawang Villa for rest and relax,
-Dinner at Den Nany Restaurant


Friday 10/2
-Breakfast @ hotel: 9:30am Check out .
-Visit "Palace” - Kraton, Tamansari/Water castle, visit Kota Gede Silver factory,
-Kota Gede royal mosque, the royal cemetery.
-Lunch at Sekar kedaton Restaurant; Check in Hotel All Season for rest and relax,
-Early Dinner at Prambanan Garden restaurant, and proceed to Prambanan to enjoy Ramayana Ballet performance.


Saturday 11/2
-12pm check out
-Flight to Jkt , 3:20 by Garuda Indonesia
-Flight to KL 7pm KLM

Sila bayangkan, berapa entry cek nk kena buat nih?? takdak sapa pun yg suruh....

Kemungkinan tak byk sgt penceritaan yg akan kubuat. Tapi....gambar yg banyak akan menyusul. Just let the pictures tell the stories. Ya sgtlah banyak koleksi gambar2 kami...beribu2 lemon. Memang tgk gambar lg best kannnn.....dasar pemalas!!!!

Untuk penceritaan yg lebih detail, kita tunggu lagik acik syikin...heheheheheh

Wednesday, February 15, 2012

Alhamdulillah kuasa dua

Alhamdulillah selamat sampai ke tanah air yang tercinta selepas 9 hari bermastautin ke tanah orang. Not really bermastautin, jalan-jalan dan ronda-ronda untuk melihat ciptaan Allah disebelah sana. Terima kasih banyak-banyak pada syarikat yg tercinta yang sudi memberikan penghargaan pada staffnya untuk refresh balik otak2 yg agak berkarat tuh. Moga lepas ni kita semua blh perform dengan lebih baik untuk syarikat kita yg tercinta.....Saaaayang APSB. Ini merupakan trip yg ke-2 sepanjang tertubuhnya APSB selepas trip to Gold Coast yg lalu.
Selamat sampai awal pagi Ahad yg lalu. Penat masih berbaki walaupn udah 3 hari berlalu...ehh dah tertukar slang pulak..hehehe. Still ada rasa mengantuk walaupun di ofis, betapa dasatnya penangan bercuti yg sangat tak ingat...hahahaha, tambahan plak keadaan & status sekarang ni. Status apa ye? nanti la kita cerita2 kemudian.
Thank you APSB for the amazing trip tour to Jawa
Jakarta - Bandung - Jogjakarta

Ada rezeki kita pegi lagi, Insyaallah!!!



Why 'Alhamdulillah kuasa dua'? Yang pertamanya off course dengan rezeki dapat berjalan2 melihat ke negara org free dr company. Yang keduanya, haruslah dipanjatkan kesyukuran ke atas rezeki dan amanat yg bakal diberikan oleh Allah. Nampakkan diriku yg semakin tembam memang pun dah gemok selama ni.. tapi bagai semakin dipam2 kan...kekekek.

Insyaallah Uzma & Umar bakal dapat adik tahun ni. Walaupun menghadapi beberapa rintangan sebelum mencecah ke trimester ke-2 dengan bleeding yang berpanjangan, terpaksa menelan Dupaston yang mahal 3 kali sehari sebaik masuk je trimester ke-2 Alhamdulillah no more bleeding. tiada lagi rasa ketakutan & kerisauan. Lagilah on utk berjimba2 dgn rakan2...heheheh. Oh yee, dulu trip to Gold Coast with all family members. Tapi kali ni dengan company's family member jek, only staff.

Moga2 kandunganku selamat, dipermudahkan sepanjang perjalanan indah ini dan diberikan kekuatan untuk menempuh pelbagai halangan dan rintangan. Doa2kanlah ye....

Untuk rentetan perjalan ke Jawa Insyaallah kalau ada KEKUATAN akan diceritakan serba sedikit, buat memori dimasa hadapan disamping menunggu entry hangat about this tour from acik Syikin kita. Kalau tak sabar sgt bleh jugak menjenguk gambar2 sensasi kami di FB SINI.


Related Posts with Thumbnails