Thursday, March 22, 2012

Chicken Pox...pok..pok..pok..!!!

Perbezaan Penyakit Demam Campak (Rubeola) dan Cacar Air (Chicken Pox)
Adakah penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox) ialah sama atau berbeza? Jawapannya ialah penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox) ialah penyakit yang berbeza. Apa perbezaan penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox)? Demam campak ( Rubeola ) adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

Manakala virus cacar air (chicken pox) pula dikenali sebagai virus varicella. Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Ini ialah jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak dari seorang ke seorang. Seseorang yang dijangkiti virus ini akan mengalami demam dan timbul ruam lepuh (blisters).

Cacar air (chicken pox) kebiasaannya hanya akan dialami sekali sahaja seumur hidup bagi setiap orang. Tapi boleh berkemungkinan juga terkena lebih dari sekali. Bergantung pada sistem imun setiap orang. Demam Campak (Rubeola) pula boleh dicegah dengan pengambilan vaksin MMR (Measles, Mumps and Rubella).
Credited to CikTom

Banyak info tentang demam campak & chicken pox kat sini....sila jengah utk lebih lanjut.
Thanks so much to CikTom, barulah aku tau nama sebenar dan perbezaan dengan demam campak. Selama ni dok ingat demam campak ada 2 jenis, yg berair & ruam. Chicken pox tu in English la...hahahaha.

Cerita Jakarta tak habis2....konon nk berehat sejenak, tapi dah jadi berjenak2 nih. Dugaan datang bertimpa-timpa tapi Redha saja dengan ketentuanNya. Anak bujangku tiba-tiba terkena serangan chicken pox. Seminggu lebih jugak bercuti nak menjaga anak bujang 3 tahun tu. Yg lebih menyedihkan lagi tu kena betul2 time birthday dia yg ke-3. Takpalah Umar, kita anggap saja demam nak besar org tua-tua kata.


Budak kecik kalau sakit apa boleh buat, merengek-rengek kalau sakit. Kesian sgt tgk tambah2 kalau dekat gelembung yg pecah tu. Pegi Klinik doktor bekalkan ubat
  • PCM utk demam
  • Zorax Suspension
  • Acyclovir lotion
Dalam seminggu lebih alhamdulillah dah tak nampak kemunculan gelembung2 baru dan cuma nk tunggu gelembung sedia ada mengering. 3 hari pertama yang berserta demam memang Umar akan tidur & menangis saja. Masuk hari ke-4 gelembung air tu dah mula bertukar kehitaman dan nak start kering, demam pn dah kebah. Masa ni kan dia dah sihat, kita pn faham betapa boringnya cuma dok dirumah, terkurung, hanya melihat keluar rumah melalui tingkap atau pintu. Tambahan pulak musim hujan sekarang ni haruslah lebih berjaga-jaga. Menurut mama hujan akan menyebabkan parut chicken pox akan jadi timbul. Perkara ini telah dilihat dengan mata kepalanya sendiri. Disamping berpantang makananan yg gatal.

Oleh kerana hanya dok dirumah saja, macam2 lah aktiviti memunggah, mengirai, menyelongkar, mengetuk dan segala macam 'me' lagi dibuat si Umar nih. Keaktifan Umar juga terlebih daripada biasa dalam aktiviti "me" ni lah sebab hidup umpama terkurung  kan. Oleh kerana orang tengah sakit, tak berapa nak marah la sangat kan, just cakap baik2 jgn buat & kemas balik. Tapi salah satu aktiviti 'me' yang sangat menyedihkan aku dan sangat tak disangka-sangka ialah MENGETUK. Yang sangat menyedihkan tu sebab benda yang dia ketuk tu.....dalam banyak2 benda boleh ketuk dia boleh ketung menatang ni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


Pic Googled

Maka jadilah rupanya seperti ini lebih kurang.....

Pic Googled
 Dengan menggunakan hammer menan dia yg mcm nih....

Pic Googled
Apa yg aku bleh buat???? Terlampau marah sampai tak boleh nak marah boleh gitu? Nak marah bersungguh-sungguh pn tak berguna, bukannya dia tahu apa lg pun kan. Cuma mampu menangis dan meratap nasib henfonku...huhuhuhu....Memang menangis semahu-mahunya. Baru 6 bulan pakai dah jadi mcm ni. Mintak simpati dengan si Umar...Apa dia boleh cakap?? "Umar ketuk tefon ibu!!!!" camtu saja jawapannya tanpa riak rasa bersalah.....Ohh Umar!!!...

Alhamdulillah Umar dah beransur sihat, parut of course lah ada. Habis jadi putih2 ditempat yg naik gelembung2 tu. Takes time nak hilang. Alhamdulillah dah boleh start keja dan menyambung semua keja2 yang terbengkalai di ofis.....

Memang takut sangat akan dijangkiti dengan conditionku yg mengandung sekarang ni. Ya amat bahaya untuk perempuan mengandung dijangkiti sebab akan menyebabkan keguguran atau kelahiran pra-matang. Nauzubillah!. Kebarangkalian utkku dijangkiti agak rendah sbb masa kecik2 dah penah kena dulu. Insyaallah antibodi aku kuat utk melawan. Saban hari berdoa moga2 diriku dan anak yg dikandung akan terselamat. Insyaallah.

Hari ini...daku masih lagi bercuti dirumah....Perkara sebegini yang dah sedia mentally and physically. Si KAKAK pulak dijangkiti..huhuhu. Memang aku redha dengan ketentuannya. Moga kami sekeluarga lepas ni akan jadi lebih KUAT.  Hampir sebulan merasa menjadi suri rumah sepenuh masa, seharian di rumah mengemas, membasuh, memasak, menyambut suami pulang dari kerja. So setiap hari suami tak perlu lunch diluar sebab dah ada org menanti dan siap sedia masak dirumah. Best jugak...
Related Posts with Thumbnails