Friday, January 30, 2009

Checklist Mom & Baby's Stuff

Beberapa barang baby dah list utk tambahan for adik. Just to make sure its all complete. Supaya senang masa dlm pantang nanti, tak payah nak susah2kan org nak pi beli nnt. Lgpn Insyaallah kali ni nak jaga betoi2 takmo jd mcm dulu. Antaranya:-

1) Sterilizer Combo Pack - Done
Bought at Anakku SACC for RM 199.90

Mulanya nak beli sterilizer saja, warmer
pn berkenan tp tak dpt lagi pn takpa. Tgk2 ada set yg mcm ni skali dgn warmer, lagi cantik! So, lps ni tak payah nak susah2 rebus botol & bp stuff. Boh je dlm ni n siap.
Warmer tu nak bg kat babysitter, senang nak warming-up balik EBM yg akan dibekalkan nnt. Kalo blh nk mudahkan babysitter, alhamdulillah dpt yg baik mcm dia, mmg bersyukur sgt2.

2) Spectra breastpump Set - Done
Bought from
Hazarina online for RM550.00 (will received today)

Plan to fully breastfeed for adik, InsyaAllah. So dah prepare awal2 electric double breast pump. Harap2 berbaloi dgn investment ni. Mulanya berangan nak sambaq Medela Freestyle yg ribu-riban tuh. Abg ckp ambik yg mcm ni dah la. Alhamdulillah Abg mmg byk support to breastfeed, tp duitnya tak support .

3) Batu/besi tungku - Done


Pesan dengan K Chaq. Bought 2 unit for RM70.00

Saja beli 2, satu nak simpan kat penang satu lg simpan sini. Tak payah dah nak angkut2 nnt bila nak balik berpantang. Lgpn adik2 pn blh guna jugak nnt. Weight at 5kg each. Nampak ja kecik tp blh tahan jugak beratnya. Bidan yg mengurut dulu ckp kalo nak beli baik yg Kuala Kangsar punya sbb bentuknya kecik & senang pegang.


4) Barut baby - Done

Barut Baby Mia bought at Mybengkung.com, 5 pieces for RM20.00


Yang lama still ada tp dah lunyai. Exspecially yg jenis zap. Dah tak berapa nak lekat dah. Beli suma kat supermarket, so tak tahan sgt. Tgk yg nih blh pakai lama skit & tahan lama.

5) Kain Bedung - Done
Bought from
Ilfa at RM15.00 each.

Selalu nampak baby kat hospital kena bedung dgn kain yg mcmni. Material sejuk & kaler pn fancy. I like...

6) Baby Sling - Done

Bought from Ilfa at RM40.00 (during promotion)





Nampak mcm senang ja bila pakai benda ni. Sbb nak try & error dulu so cari yg paling murah dulu. Kalo beli kaler mcm ni, abg nak pakai pn tak segan sgt kan.



7) Medicine Stuff
i- Palmer's Cocoa Butter Nipple Cream - Done
Bought at Guardian for RM 25.50
ii- Forlax (Constipation) - Done
Bought at Guardian for RM 28.00 per 20 sachets
iii- Drapolene nappy rash cream - Done
Bought at Watson for RM10.++
iv- Minyak Telon/Yu Yi


8) Set Tilam + Bantal Baby - Done
Bought at Jusco brand Sweet cherry for RM42.90


9)Jus Prune - Done

Bought at Tesco for RM7.99 per bottle



10) Pad + Pampers - Done

Pad lama byk lg, Pampers baby bought Fiffi & Drypers



11) Jamu/Ubat Lepas Bersalin - Losyen Mustajab Halia RM20.00

- Minyak berubat Mustajab NR RM27

- Minyak Herbanika NR RM58

(Set masih lg tak berani nak beli, tp teringin sgt2 set Nona Roguy nih, kang rugi takbleh mkn mcm dulu, patutkah aku membelinya...hmmmmm)

Ps:
Harap2 sempat beli semuanya sebelum deliver

Thursday, January 29, 2009

Where to deliver?

Kalo ikut the baby ticker as today lagi 39 days to go.
We all dah buat keputusan kali ni bersalin kat Selangor saja. Even hari ni nak pi daftar ke hospital. Hospital mana? Insyaallah Putrajaya. Mintak-mintak la lepas nak daftar dan dipermudahkan segala urusan. Dah banyak survey dan cari maklumat tentang condition kat hospital putrajaya, so far dengaq kata sumanya OK, Insyaallah.

1st Option
Mulanya nak bersalin kat Penang, tp nak pilih hospital mana not sure. Dulu kat Kedah so rotate pulak la kali ni kan. Abg insist nak ke gomen jugak since dia dah blh dpt GL. Kat Kedah Hosp. Sultanah Bahiyah baru lagi, kalau Penang plak paling dekat Sbrg Jaya la. Lagipun dah tak payah nak travel from Kedah to Penang nak habiskan pantang kan.

2nd Option
Sebab dok berebut sgt nak bersalin mana last2 abg soh bersalin sini saja la. Dia prefer Putrajaya. Aku lak bg byk alasan nnt nak pantang cemana & sapa yg nak jaga, dgn nak travel balik jauh lg, nak naik tangga lagi...byk wooo. Bila di recce2 balik pengalaman org lain, takdak la susah mana sgt, lgpn anak ke2 dah, Insyaallah blh handle sikit2, abg pn ada time t nak menolong. So, as for now we stick to this option.

3rd Option
Yg ni abg saja gatai tambah. Rasanya mmg konfem la deliver in Selangor. Dia nak soh try jugak kat Sg Buluh. Alasannya???? Dekat dgn rumah Bg Chaq. Tp yg betoinya sbb nurse kat Hosp Putrajaya soh pi hospital terdekat dulu, so mmg dia takut la kena reject. Abeh tu, kalo pi Sg Buluh pn sama je la kan....
Apa2 pn mintak dipermudahkan segala urusan dan semasa bersalin nanti. Amin!

Ps: Tak jadi plak pi daftar hari ni. Seblom pi td nasib baik call dulu, depa kata sakit ja terus mai. Harap2 time sakit nnt tak kena reject la.

Ps. tamb.: Hari ni 14/4/09 kai pi ronda kat Putrajaya lgsung ke hosp. Survey siap2 tempat mana nak tuju time sakit bersalin nnt. Nampak mcm best jugak hosp ni.
Related Posts with Thumbnails