Saturday, February 26, 2011

Taska


Bermula tahun baru 2011, kakak & adik akan menghadapi situasi baru. Kakak & adik akan berada di Taska sepanjang ketiadaan ibu yang mencari rezeki demi keluarga tercinta.

Bukan ku sengaja memindahkan mereka tetapi keadaan yg memaksa. Baby sitter atau 'mak' panggilan kakak & adik akhirnya terpaksa menyuarakan hasrat hati. Nampak sgt betapa dia sgt berat hati bila nak bgtau perkara nih. Aku memahami keadaannya yg agak tersepit. Keadaan memaksa pabila anak ke-2nya juga dpt memasuki IPTA. Menambaha burukkan lagi bila anak pertamanya tak dpt bantuan pinjaman PTPTN. Demi membantu meringankan beban suaminya yg hanya membawa teksi.

Mak bg tau pun penghujung bln 12. Memandangkan perkara yang tiba2 or ayat yg selalu en. cikgu gunapakai terkejut-tergempaq tiba2 terkedu sat taktau nk buat apa. So kelam kelibut jugak nk mencari taska. Taska adalah perkara yg paling cepat nk cari. Kalau nk cari baby-sitter jugak nk kena meronda atau bertanyakan jiran/kawan....leceh & agak mkn masa. Beberapa faktor yg menyebabkan aku memilih taska
  • nak cepat & sama seperti di atas
  • duit yuran tadika kakak dah siap byr,
  • kelam kabut nk pindah rumah
Antara jalan termudah yg telah di try-error mintak pertolongan cik gugel....sibbaik ads blog Mommy Qastalani. Misi pencarian taska utk anak dia memang dasyat...siap dgn review, rating & contact number. So sgt2 menolong aku yg kesempitan nih. TQ so much. Tak penah tegur lg kat blog dia, masa kat taska pun mcm agak2 je yg tu dia, tp tak sure...hehehe

So far sampai hr ni kakak & adik serasi kat taska. Mula2 memanglah meragam si adik tu, sekarang Alhamdulillah. Kakak pun seronok sebab ramai kawan. Lega dah selesai satu hal.

Buat Mak, moga mak sentiasa sihat dan sentiasa dimurahkan rezeki. Walaupun mak dah tak jaga & kakak, tapi mak sentiasa di hati...barang2 kakak & adik pun tak ambik lg, mak soh tinggal dulu buat lepas rindu...uhuk...

Mak kakak & adik

p/s: Tengoklah, betapa besar pengorbanan seorang ibu, sanggup buat apa saja demi yang tebaik utk anak2. Semoga anak2 mak berjaya dalam pelajaran dan berbaloilah pengorbanan mak.

Friday, February 25, 2011

Cerita Kurun Lalu: Melaka 18-19 Dec 2010

Dah la cerita kurun lalu, kat Melaka plak tu kan. So memang cerita dari zaman Parameswara lahh...
Penceritaan mesti jugak dilakukan, memori yang indah mahupun yang pahit kadang2 perlu jugak dikenang. Boleh jugak dijadikan rujukan utk diri sendiri & teman2...ye dak???

Konvoi ke Melaka dgn Adik beradik en.cikgu. Peserta2 terdiri drpd family abg sulong (bang chaq), family kami (en. cikgu anak no.2) & adik ke-4 (njang). But the real konvoi cuma en. cikgu & adiknya saja. Bang chaq agak ke belakang skit sbb byk tempat persinggahan. Lumut-Rawang-Shah Alam-Melaka fuhhh mesti dia penat kan terahhh nak sampai.

Memandangkan ni mggu penghujung cuti sekolah nak habeh....maka berpusu2lah umat manusia kat Melaka nih....kemana2 saja jemm. Jalan ayer keroh tu takyah cerita lah kan....Byk masa dihabiskan atas jalan. Cam rugi jew..

Destinasi pertama kitorang masuk Zoo Melaka
Bayaran RM 7 saja...murah betoi banding dgn Zoo sebelum nih. Binatang pun byk, rasa sggh berbaloi2...

Uzma memang sgt excited, semua benda ditanya sampai tak terjawab haku...
Umar relax je dok dlm stroller, cuma kenkadang dengar bunyi2 binatang tu excited la dia...

Boleh plak naik kuda, RM1 je utk kanak2. Si kakak memang dr awal2 dah cakap nk naik....Seronok tak hengatt!!!...Siap usap2 kuda tuh cam dlm TV....

Naik lg skali dgn maknjang plak.....naik la puas2 kakak, sibbaik RM1 jew... 
Elephant ride pun ada, kebetulan tutup plak waktu tuh...kalo tidak blh aku naik, baru sesuaiii gitew...wakaka..




Byk jugak binatang kat sini, mmg rasa berbaloi dgn RM7, kanak2 RM4 je... Kitorang masuk pun tak lama sgt, penat travel blm habeh lg, travel tu tak byk sgt, jem la lebih...tp kalo peanut butter lg best...hahahah apa aku ngarut nih...

For more info about Zoo Melaka

Kali ni berjalan dlm Zoo magiknya aku tak brapa nk rasa mengah. Maybe sebab dah pindah rumah baru nih byk naik-turun tangga, dah training siap2....best2!! 




OK..jom2 balik rumah...family njang serba hijau kali nih...family kitorang edisi caca-merba, baru colourful gitu...wakakaka...


Keesokannya baru we all gerak ke misi utama. Mandi-manda kat tempat baru.
Entrance free boleh tahan jugak...harga weekend & weekdays lain.
Adults: RM30
Children: RM25

For more info about Melaka Wonderland

Pukul 8.30 pagi dah bertolak, Bukaknye pukul 9 pagi. Ingatkan kitorang je awal...ropa2nya dah ramai, nasib baik parking byk lg, so dpt la park dekat2 entrace free. Kalo dah dgn kekanak & baby ni faham2 je la kan....Lg pn semalam dah survey2 skit tempat nih, parking dia mak aii...ada yg sampai sebatu jauh nu...

Orang ramai sbb ada family day skali....byk la menatang maskot nih menghiburkan pengunjung2 sementara nk bukak pintu kan. Suhail takut plak...semalam pegi Zoo pun takut dgn semua menatang, kecuali burung...

Pic of all the konvoiers (betoi ka ada perkataan nih)... 


Penginapan kali ni ditaja oleh family sendiri2...wakakaka...
Oleh kerana planning yg last minute, ambik homestay asal ada saja. Rumah ni mmg besar & cantik, semi-D 3 tingkat. Ada 6 bilik. Kalau ramai lg yg join pn boleh sbb mmg ada bilik lebih.

Facilities quite OK la. Kitchen ada tp takdak stove, so mmg takbleh nk masak. Pinggang mangkuk ada tp x confident nk guna, sbb owner cha ya nun alif. Fridge pn ada. Kettle kena request baru ada, penting tuh, baby ramai nih nk minum susu.

Kesimpulannya....
Konvoi ramai2 mmg sgt best kalau pegi holiday. Lagi meriah & lg byk aktiviti blh buat. Anak2 pn lebih happy sbb ada lebih ramai kawan. Cuma kalau bab2 nk parking la, mesti kena cari space for 3. But overall memang best sgt holiday kali nih. Ni lah 1st time Umar travel holiday jauh...jauh la sgt!!!
Next holiday ke mana plak en cikgu???

Thursday, February 17, 2011

Revolusi Uzma

Siang td tertengok video dulu2 masa pegi bercuti kat Gold Coast...... Beza sunggoh Uzma dulu dan sekarang. Begitu juga aku....cuma terbalik kod...huhuhu...

Posing at Currumbin Wildlife Sanctuary Park
Uzma waktu ni so chubby, cute & sexy.....auwww!!


Uzma with ibu & gorgeous aunty Sha & aunty Roxxs at Mount Cootha, aunty mat salleh tak ingat plak nama
Uzma yang tembam, best sgt peluk & gomoi2 pipi. Waktu ni aku tengah 6 month pregnant, kurus sikit, even memang seorang yg gemok pada waktu itu, berbanding sekarang waktu tu kurus la skit...huhuhuhu


Uzma today.....kurus kan...
more to 'ayu' gitew.....dah suka nk melaram, standard la girl kan...
cerewet skit bab2 rambut & pakai tudung pagi2 nk ke school..ambik masa stengah jam kalau mengamok...hadoi!!!!

Bagus jugak kalo kurus skit, jgn ld mcm ibu yang chubby dr kecik sampai ke besar... Dari dulu selalu dok risau, kawin ke aku nanti bila besar, maklumlah pempuan gemok sapa yg mau kan,  ada jugak usaha menguruskan badan tp takla betul2 kurus, still dlm category chubby..huhuhu... tak sangka en. cikgu boleh terpaut padaku...miahahaha...
ni dah cerita pasal aku plak nih, bukan Uzma

Tak kisah lah mcmana pun, cuma berdoa semua yang terbaik buat Uzma. Itulah harapan semua ibu2 dimuka bumi ini. Kurus ke gemok ke janji sihat walafiat dan jadi anak yg berguna......


Ps:  baju putih tu sekarang pun dah boleh pakai, even tak pregnant....Uwaaaa!!!!! cikgu zuzie... tolong la anak muridmu ini.....saya kena kerja kerasss!!!!
Related Posts with Thumbnails