Wednesday, April 27, 2011

Cute Ruffles

Seharian meng'google' pasal flower girl dress. Merelakan diri menolong moksha yg nak jadikan baby Qaisara as a flower girls. Mesti comel sgt-sgt dia nanti kan. Tak sabarnya nk tgk. Dalam misi pencarian terjumpalah beberapa perkara yang menarik dan baru tau. Tutu skirts and pettiskirts. Kedua-duanya adalah skirt kembang yg verry cute cuma bezanya tutu skirt made of kain net. Peetskirt plak made of chiffon. Sooooo cute, tak tahan sgt tgk. Kalaulah si Umar tu pompuan, rasanya memang terjebak jugak nak beli nih. Tapi kalau dah beli nanti ntah la nk pakai masa bila melainkan event mcm kenduri dan birthday party kan. Tapi memang tak tahan sgt, serius so cute!!!
Pettiskirt


Tutu skirt

cute gila kan, tgk lah budak ni dengan kamki montoknya tu, mesti nanti jalan terkedek-kedek pastu jatuh atas lantai terus skirt tu kembang atas lantai..geramnya!!!!

So adorable...bila pusing mesti skirt tu kembang dan beralun-alun...ahhhh aku sudah jatuh cinta.

Nak ke kakak Uzma pakai macam ni? Nak pegi mana? Takkan jalan-jala nak pakai macam ni? Nak sambut birthday nanti Uzma dah cakap dia nak celebrate kat tadika. Tadika Islam OK. Huhuhu...



Mesti Qaisara is the most super cute baby on that day dengan baju ni. Tak sabarnya nak tengok.
Tumpang seronok dengan kecomelan Qaisara, adorable's moksha little girl. Mak orang lain plak yang terlebih...

Monday, April 25, 2011

Dia datang lagi bulan ini

Dah menjadi rutin bulanan. Dia pasti datang, kadang-kadang lambat seminggu, kadang-kadanag cepat seminggu, kadang-kadang on-time. Pasti dia akan datang. Datang kadang-kala disertai dangan rasa yang tidak selesa, kadang-kala sakit. Walaupun tidak sakit, pasti tidak selesa, pergerakan menjadi terbatas. Walaupun banyak brand disogokkan dapat memberikan keselesaan, selembut kapas, tapi memang betul-betul selesakah???. Pastinya lain dari hari-hari normal. Lumrah bagi semua wanita. Begitu hebat ciptaan Allah. Ianya juga merupakan satu indicator kalau ada sebarang perubahan yang tidak elok terjadi pada badan kita, untuk wanita sajalah ya.

Banyak terms yang kita selalu dengar, menstrual, period, datang bulan, datang kotor, mai haid. bulan sabit merah, berdarah, semuanya merujuk pada benda yang sama.  Apa term korang?? Bukannya tidak suka dengan kedatangannya, cuma rasa sikit tidak selesa. Mood kali ni kurang sikit sebab ada sedikit sakit. Dah lama tak sakit macamni. Rasa macam berat sangat kat punggung nih. Rasa macam ada benda nak jatuh tapi still hanging, mcmana nak cerita ye? Susah nak nk describe perasaan ini.

Masa bujangan dulu kerap jugak kena sakit senggugut. So, memang takkan kemana-mana cuma terperuk di katil/sofa sambil tekan perut. Memang betul bila tekan peurt rasa macam kurang sikit sakitnya. Kalau tak tahan sangat siap ambik botol isi air panas tuamkan pada perut. Buat macam ala bertungku gitu. Hehe.

Tapi memang betul la yang selalu orng tua-tua cakap bila dah kawin nanti mesti takkan/kurang sakit sikit. Kenapa ya? sebab dah luas sikit kot...opss..
Masa kecik-kecik dulu tak kenal banyak brand pun, yang paling glemer Lady, Sanita. itu pun mama yang belikan. Tuala wanita adalah benda yang sangat memalukan pada waktu itu. Kalau nak beli pun memang malu sangat-sangat & siap sorok-sorok letak kat belakang lagi nih nak bawa ke kaunter. Dah sampai ke kaunter siap suruh balut macam balut hadiah tu, sebab takmau bagi nampak. Rasanya bukan aku sorang macamtu, bila ke kedai runcit memang sorang lain pun buat macam tu. Cashier pun dah tahu dan memang bersedia nak tolong balut. Haha. Dulu-dulu pun memang lady, Sanita di bungus dalam kotak keras kan, so memang sebijik nampak macam hadiah.

Hadiah setiap bulan.

Dulu mama tak panggil pad/tuala wanita panjang sangat nama, 'modes', macam tak best ja nama dia kan hehe. Modes pun modes la. Penah jugak dengar abah/pakcik-pakcik panggil 'roti planta'. Memang blur sangat-sangat waktu tuh, Apakebendanya roti planta, dah tu bila sebut siap senyum-senyum lagi. Dah dalami sendiri baru tahu rahsia disebalik nama 'roti planta'. Haha.

Teringat lagi satu insiden memalukan, memang tak pernah cerita kat orang, tiba-tiba aku nak membuat pengakuan berani yang sangat memalukan. Eksklufif nih. Hehe. Masa 1st time pakai 'modes' Sanita. Sanita pelekat nya tak lah kuat sangat dan harganya pun biasa-biasa saja. Tiba-tiba mama bertempik memanggilku "Sapa punya nih??? tinggal merata-rata mana boleh macamtu!!!"

Ohh rupanya tanpa tersedar modesku telah terjatuh masa tengah berjalan-jalan. Nasib baiklah waktu tu dah nak 'hampir habis'. So jemnya tak banyak dah dah bertukar rupa (sila jgn imagine). Nasib baiklah jatuh dalan rumah, cepat-cepat kuambil tersipu-sipu malu. Huwaaa..malunya. Nasib baik adik-adik lain tak nampak. Mama sorang saja la saksi. Biasa la budak umur 12 tahun memang masih sangat lasak walaupun waktu itu. Sejak dari itu memang aku sentiasa check, dia masih berada di kedudukan asal atau tidak. Haha.

Kini sekali lagi, pada bulan ini aku mengalaminya lagi. Tapi kali ni kalau terlambat ke tandas samada untuk kes kecil/besar seakan ada satu 'contraction'. Betul rasa betul-betul macam nak beranak tu. Sakitnya!!!. Masa ni jugak emosi kurang stabil disebabkan perubahan hormon yang terjadi dalam badan. Lumrah Wanita.

Thursday, April 21, 2011

Sup Ayam periuk baru

Tajuk sangat tak boleh blah. Haha. OK demi merealisasikan impian kawan-kawan yang bertanya, disini saya mempersembahkan resepi asal untuk sup ayam tu. Empunya asal resepi tu di MyResepi. Pada mulanya hasrat nak cari resepi untuk sup tulang. Selalu kena komplen buat sup tulang tak sama macam mama. Kalau jadi pun tak konsistent. Kadang-kadang sedap macam mama. Kadanag-kadang rasa biasa-biasa saja means kurang sedap la. Dalam tengah meng'google' tiba-tiba bertemu jodoh dengan resepi ni.

Nampak sama macam yang selalu dibuat cuma tambah kiub ayam, walaupun utk sup tulang. Kalau tambah ini benda memanglah masak apa pun jadi sedap kan. Satu lagi yang menarik sebab bwg putih & halia ditumis dahulu hingga betul-betul garing berwarna kuning keperangan, lepas tu baru masukkan air ye puan-puan. Part ni sebenarnya paling kritikal dan ialah yang menentukan kesedapan rasa sup itu nanti. Jangan sampai terlebih garing hangit pulak, pahit pulak nanti rasanya. Memang kaler sup nanti pun akan berwarna keperangan sikit. Sebab dah sedap, so aku cuba aplikasikan pada sup ayam, ya betul memang masuk jugak dengan ayam dan proses memasak off course lagi cepat. Cuma tak letaklah cili padi, barulah anak-anak pun boleh makan sekali.

Cuba ye kawan-kawan, ntah-ntah hampa memang dah tau dah, aku yang ketinggalan ketapi?. Hehe. Enjoys. Sekali lagi ku persembahkan gambar sup ayam periuk baru takdak kena-mengena...miahahaha


Sup Tulang

Bahan-bahan ( 4 orang )


500g tulang lembu

1 sup bunjut adabi

2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie

2 1/2 liter air.

3-4 ulas bawang putih

1 cm halia

minyak untuk menumis

daun sup/ daun bawang

bawang goreng

cili padi -kalo nak pedas :)

limau nipis- kalo suka masam2 sket..

2 ketul ubi kentang

1/2 batang lobak merah

Cara-cara
1.Mula-mula cucilah tulang temulang.
2.Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
3.Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
4.Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
5.Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
6.Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
7.Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpe..
8.Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
9.Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
10.Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.

Wednesday, April 20, 2011

Mengeratkan Silaturahim

Dah lama sangat tak menghayun. Seingatku, waktu zaman belajar dululah waktu terakhir ku menghayun. Tiba-tiba bulan April bulan kelahiranku ada 2 event, event ke tournament ek? Nak kata tournament macam pertandingan besar sangat. Padahal niat nak bermain utk suka-suka saja. Tournament 1 was organized by my beloved office. Yes, sempena FY 2011, thanks so much boss. Its really a refreshment. Boleh dapat full story from my colleague Nora
Tournament 2 was organized by my neighborhood. Persatuan Penduduk Islam B.P. Dengan niat utk mengenali satu-sama lain. Suka sangat kalau kesatuan penduduk yang kuat macam ni. Kalau nk buat event apa-apa pun senang kan. Kalau terjadi sesuatu hal susah atau senang semua boleh dikongi bersama. Salaing bantu-membantu satu sama lain. Dah selalu sangat dengar kes rompak, pecah rumah tapi jiran tak tahu sebab tuan rumah bukan jenis yang bercampur dengan jiran-jiran. Pagi tadi pun baru je dengar kes yang macam ni. Sedihkan kalau jadi macam ni.


Untuk persediaan bermain dengan aman, budak kecik comel ni terpaksa ditinggalkan, bukan bermakna ibu tak sayang, tapi bila memikirkan macammana nak bermain dengan jayanya dengan kehadiran Umar nanti?  Inikan adalah satu pertandingan. Semangat nih! Tapi terdetik jugak di hati, inilah juga masanya utk Umar bertemu dan bermain dengan rakan baru. Rakan sama-sama berlari, jatuh, bangun, bergadoh nanti. Tapi setelah memikirkan hal ini masak-masak kami telah sepakat utk tetap meninggalkan Umar yg hanya sekangkang kera dr Ole-ole, kat sana pun pasti ramai rakan-rakan yg menanti ye sayang. 

Muka budak belum mandi pagi nak kena tinggal.

Ye, we all bertarung di sini. Adakah bakal terjadi pertarungan paling sengit di alam semesta? Semestinya tidak dengan juara masuk longkang. Warga B.P. yang menyertai telah memonopoli pagi itu di Ole-Ole Superbowl and divided by a random group of 4. Kami telah digandingkan dgn pasangan yg memang tak pernah kami nampak. Ye lah baru tinggal situ 4-5 bulan, surau pun tak pernah jejak lagi, banding dgn en. cikgu yg blh dikatakan setiap malam ke sana. So, dah ramai la yg dia kenal. Kak Rahayu & Mjr. Mereka boleh dikatakan weekend family sbb on weekdays masing-masing terpaksa membawa diri luar dari Selangor utk mencari rezeki. Sorang ke Perak dan sorg ke Melaka. Simpati dengan mereka demi anak-anak mereka sanggup berkorban masa dan tenaga pulang setiap minggu. Yang baiknya kak Rahayu akan ditukarkan ke KL start fro next month. Good for her. Apa pekerjaan dia? Belum lagi di tanya. Baru je kenal takkan nak busy body tahu semua hal orang. Cukuplah sikit2 dulu jgn nampak menyibuk sangat. Dia pun tak tanya kita byk sgt.


 Gaya pro sebenar dan pro 'masuk longkang' bermain.

Sebelum permainan bermula aku dah memberikan amaran yang memang aku tak pandai main, dah lama sangat tak hayun. Memamg niat datang suka-suka dan berkenalan dengan semua warga penduduk. Memang itu jugak tujuannya diadakan pertandingan ini. Lega bila diorang pun tak ambil hati dan juga main hanya utk suka-suka.

Budak-budak yang lain semua dah saling mengenali dan memang teman sepermainan waktu petang. Uzma masih malu-malu nak join so cuma lepak kat tempat ibu-abah saja. Kawan-kawan yang dia kenal semua tak datang, masing-masing semua ada hal.

En. cikgu sebelum ni pernah temankan dia bermain dengan kawan2 so tak concentrate sgt cara permainannya dan tahap kehandalannya. Bagiku nampak macam biasa2 saja tapi taklah seteruk aku. Huhu. Hayunan yang kebanyakkan masuk longkang, ada lah sekali spare, itu pun macam nasib je tiba2. Ada kala en. cikgu memberi tips hayunan dan kedudukan tangan. Nampaknya lepas ni kita kena jadikan aktiviti keluargalah lepas ni. Best kan. Bola kanak-kanak pun ada tu, kaler oren lagi.



Kakak well behave on that day. Selesai permainan terasa nak merakam beberapa aksi kakak, tapi gaya ini pulak dia buat. Konon-konon gaya marah dan garang. Haha.


Kan manis senyum macam ni. Terus ada heart terpacul kat tepi. Hehe.


Alhamdulillah No. rumah kami dikatakan no. bertuah. Dah sememangnya aku tahu, group kami tak menang pun. Walaupun ada hadiah dari no. 1 sampai 10. Ni semua pasti gara-gara aku. Ampun!!


Yang menyeronokkan lagi en. cikgu dapat tempat ke-3 untuk kategori individu lelaki. Seronok kemain dia.


En. cikgu with his BFF aka jiran belakang rumah. En. cikgu dah berjaya menghasut kawan-kawan dia jadi jiran. Sebelah rumah pun officemate dia. Pak Yat ni his member since diploma studies. Suatu ketika dulu our anmum supplier. Hehe. Masih bujangan, ada yg berminat?

Ramai ke yang dah kenal? Actually yang betul-betul kenal dan borak dengan team-mate aku je. Yang lain-lain cuma sempat salam dan senyum-senyum saja. Sebab yang lain tu macam dah ada geng masing-masing sbb memang dah kenal kan. Diorang pun tak panggil nak join borak ke hapa. Aku pulak memang jenis pemalu nak terus pegi menyampuk orang tengah bercerita. Huhu.  So, for now cuma kenal jiran-jiran yang memang betul-betul dekat rumah, dah la diorang tak datang join. I'll take it slow. Insyaallah nanti lama-lama boleh la kenal semua orang. Niat yang baik Allah pasti akan makbulkan.

Tuesday, April 19, 2011

What happened on that day?

Awal pagi selepas subuh tiba-tiba terdengar bisikan berhampiran telinga "Happy bithday!!". Jawapan yang diterima oleh sang pengucap "Happy Birthday je ke?" sangat tidak menghargai kan? Tetapi jauh dilubuk hati sangat gembira dan terharu dengan ingatan yang ditunjukan.

Kesian en. cikgu seawal sebelum subuh dah kena bangun bersiap-siap untuk menunaikan tanggungjawab kepada anak bangsa supaya menjadi orang yang berguna. Begitulah rutinnya setiap hari. Sedangkan aku masa itu, tengah bergolek atas katil ke? Ya, semestinya hari Sabtu hari rehat. Kesian lagi sekali buat en. cikgu yang terpaksa bertugas pada hari cuti. Cuti ganti. Actually setiap pagi en. cikgu memang akan mengejutkanku utk bangun pagi solat subuh dan bersiap sedia untuk rutin setiap pagi yang amat sibuk. Mandi, solat, iron baju, kemas beg anak-anak, kejutkan Uzma bangun tuntuk mandi & bersiap utk ke tadika. Tak seperti en. cikgu yang memang well-prepared, dah siap sedia iron baju sendiri malam sebelum tu. Ya betul! dia iron baju sendiri. itu yang aku pinta, tapi kadang-kadang bila rasa penat/malas sangat baru aku dipujuk utk iron baju. Itu pun iron awal pagi. Terima kasih sayangku, yang sangat memahami diriku. Tak mengapa hal-hal lain biar tidak dibantu, tapi bab iron baju ni memang aku betul-betul liat sikit. Sedangkan baju sendiri pun kadang-kadang malas nak iron, belasah pakai macamtu saja. Teruk kan?

Cuma bezanya pagi ni lebih istimewa, panggilan bangun tidur kali ini disusuli dengan ucapan istimewa dari yang tersayang. Semestinya ucapan "Terima Kasih" diucapkan selepas itu.

En. cikgu memang sangat susah kalau nak diajak berjumpa rakan-rakan lama. Sedangkan kawan dia sendiri pun agak susah dia nk jumpa. Sudah agak lama kuingin bertemu dengan teman lama masa sekolah ni. Waktu study dulu tak la rapat sangat, tapi semenjak bertemu kembali di fb, rasa macam dah rapat pulak. Thanks to fb for this. Padahal dekat saja, tapi disebabkan masa dan keadaan, benda yang senang jadi susah. Jadi, inilah masa dan peluang yang patut ku gunakan.

So, for birthday this time, tak mintak apa-apa pun, cuma bawakkan ke rumah rakan lama yang memang nak jumpa sangat-sangat nih. Hari ini merupakan hari akikah untuk anaknya yang ke-2. Ampang, memanglah macam dekat sebab dalam negeri Selangor jugak. Tapi mengambil masa 1 jam jugak nak sampai. Dengan confident aku cuma key-in coordinate yang diberi. Totally ikut semua arahan gps. Bawak jalan jauh dan makan banyak duit pulak tu. Tapi demi keinginanku, si suami tersayang ikutkan saja dalam perjalanan kena bebel jugak. Malangnya si gps yang konon canggih sangat ni dah bawak kami ke tempat lain. No. rumah yang sama tetapi tempat berlainan. Hati rasa sikit kecewa, dah pukul 4 masa tu, sedangkan majlis tamat 4.30 petang. Tak buat homework, patutnya aku kena search google map for back-up, tapi nak percaya 100% pada cik gps ni kononnya. Ini lah akibatnya. Demi tidak mengecewakan birthday girl, en. cikgu berusaha lagi dalam bebelan call kawan-kawan yang tahu dan google map thru hp. Alhamdulillah sampai jugak kami ke sana walaupun sampai dah tepat pukul 4.30. Makanan almost habis, tapi khemah masih ada, asap kambing pun dah tak nampak, tapi itu semua tak penting, janji dapat ketemu dengan teman yang dah lama tak jumpa ni.


Azlin, kalau tiba-tiba terbaca entry ni sorry ye, ambik gambar posting kat sini without your permission. Rasanya lin tak kisah sebab dia publish kat fb jugak.


More than 10 years tak jumpa, Azlin tetap gorgeous seperti dulu. Tapi bukan senang nak maintain mcm ni. Memang dia sangat concern dengan penjagaan diri. Percaya tak dia masih dalam pantang (day 33) utk anak ke-2 tapi masih macam anak dara. Nampak macam aku plak dalam pantang nih. Terharu sangat dapat berjumpa kembali. Really love that moment. Memang tak dapat borak lama-lama sangat and I understand bila dah kenduri mcmni semua org nak kena layan. Walaupun dah habis kenduri ada lagi yag masih bertandang. Bila dah lama tak jumpa dan borak-borak, rasa macam suara Lin dah lain sikit, ke sebab aku yg tak ingat hehe.

Khalis Zyad yang so adorable.


Khalis Irfan dan Khalis Zyad. Tak sempat nak kelebek lama-lama baby sebab abangnya yang protective. Always want to kiss adik dia and peluk-peluk.

Sama-sama laki bini macam tak kawin lagi. Both memang pandai jaga badan. So admire to both of you. Azlin so lovely even masih dalam pantang with her charming husband.

Cantik kan buaian baby ni? Memang orang-orang sini, I mean Selangor/KL wajib ek buat majlis berendoi semua ni? Tak penah nampak sebelah Penang/Kedah buat majlis grand macam ni. Dah macam pelamin kan? So sweet.


Esoknya kami berjalan-jalan lagi ke PAS, en. cikgu nak beli sesuatu utk tugasannya. My sweet, lovely husband tiba-tiba ajak makan di sini. Thanks so much my love, dah la bawak jauh-jauh semalam, ada lagi tanda hati darinya.

 Macammana nak jadi macam Azlin nih? Rasa saja nak jadi, tapi applicationnya tidak. Utk hari istimewa kita skip dulu ye ye ke hari ni saja?.

Really love their muffin. What's your flavour?  Mine and hubby off course Vanilla.

Oh ya, masa ni ada promosi, for every 2 sets of quarter meals, you are entittled for this kid set. Berbaloi jugak kan. Memang hari tu we bring along Uzma and Umar.


Thanks so much also to all my friend and family yang wish thru FB, phone call, sms, face to face. I really appreciated it. Kalianlah pelengkap hidupku di kala suka dan duka. Kalau korang semua tak ada, maka bosanlah perjalanan hidupku.

Especially to my beloved family, my husband & kids. Thanks so much abang, penat-penat balik keja, terus bawak we all pegi Ampang hari tu. Kehadiranmu menyempurnakan hidupku.

Sunday, April 17, 2011

Sudah Tiba

Dari nama beg plastik tu kalau sapa-sapa yang dah pernah sampai mesti dapat cam kan dari mana benda ini datang? Korang tau dak "cam" tu apa? Org utara sure tau punya lah. Ok lah, yg mana taktau tak payah susah-susah google or tanya, jawapannya ialah "kenal". OK sesi belajar loghat dah berakhir, berbalik pada cerita sebenar.

Kalau korang ingat lagi entry ku yg dulu, ok benda yg dah tak sabar-sabar ditunggu akhirnya sudah tiba!!!!
Thanks so much to zairul aka my sister's best friend yg tolong mengangkut dari sana. So, tak sempat la tunggu nk balik kampung, dapat lagi awal, lagi bagus.

Jom kita bukak kalau ada terselit benda lain sama....hehehe


Wahhh...banyaknya!!!!...padahal pesan satu benda ja, Corelle. Banyak sangat kah duit makcik ini nak beli semua benda-benda ini??

Barang utama cuma cik Corelle tu saja.




Benda ni dapat free di atas pembelian Corelle tersebut. Sama lak barang mcm  yg diimagine. Padahal mmg sebelum ni diorang tak pernah pun tunjuk.



Dan juga dapat free lagi benda ni....seronotnya!!!!. Sekali lagi sama jugak imaginasi dlm BM pulak. Tak sangkanya pandai makcik teka.


Dan mama ku yang sangat prihatin, siap tolong belikan periuk ini. Ya betul kat rumahku belum ada lagi periuk besar.

Selain dari kecantikkan dan keunikkan tudungnya, periuk ni boleh guna atas pelbagai material seperti induction cooker, di mana useless for me. Memang takdak pun. Satu lagi ada muncung kat tepi & lubang tapis kat tudung tuh. So senang la kalau nak drain laksa ka, pasta ka kan.




Ada lagi yang best....

 chen chengg!!!!!.... sila buat nada terkejut
Bila bukak tudung periuk tak payah letak atas meja or work top, boleh selit kat tepi tu je. Cute kan??


Selain itu, kalau perasan ada satu bungkusan plastik yang belum dibuka kan. Demi anak tersayang, souvenier dari sana off course tak dilupakan.

T-Shirt utk cucu tersayang & kain pelikat utk menantu tersayang. Sekali lagi dah aku cakap betapa prihatin & sayangnya mama padaku, memang sudu/garfu kat rumah tak cukup. Yang ada pun caca-merba saja. Insiden berlaku semasa kawan-kawan datang bertandang mai makan laksa...huhuhu malunya.
And also fridge magnet, ehh lupa lak nak citer barang-barang ni dari mana. Langkawi pulau lagenda.


Cik Corelle dah selamat simpan. Bekas simpan pinggan ada satu saja, belasah je tindan-tindan camtu. Dah kata tahan kan.



Buat sementara Cik Corelle ditayangkan bersama-sama mereka. Kita bagi nama "Cik" sebab tak penah pakai lagi aka masih dara gitu. Nanti dah pakai kita tukar jadi "Makcik" pulak heheheh. Siapakah tetamu pertama yang bakal pakai?


Bagi Cik periuk dah bertukar menjadi makcik. 2 hari selepas kedatangan, Cik periuk dah menjalankan tugasannya yang pertama. Well done Cik periuk. Apa yang ku masak?


Cik periuk telah menjadikan sup ayamku begitu lazat sekali...heheheh. Menu simple je, tapi yang ni lah yang paling en. cikgu & anak-anak suka.  Baru dapat beberapa tips untuk menyedapkan lagi sup ayam. Semenjak guna tips ni, melambung-lambung mcm la ringan sgt en. cikgu bagi pujian.


Rasa macam sedikit poyos. Pasal pinggan pun nak cerita. Tapi inilah kali pertama dalam hidupku membeli pinggan 1 set utk diri sendiri. Dewasa dah aku perasan muda.

Saturday, April 9, 2011

Menganjak ke Angka Baru


Happy Birthday....
for ???

Cuba teka antara ramai-ramai kat bawah ni birthday siapa?
Senyuman siapa yg paling manis dan bercahaya???
lots of love happen here


Jawapannya ialah.....

...





...





...





...





...




My birthday of courselah...kan senyuman saya yg paling bercahaya gitew kan effect tambah sendiri hehehehe.
Hidup rasa bahagia dan sempurna dengan mereka....Syukur padamu ya Allah!!!

Birthday image pun ala2 flower bouquet mcm kat atas tu, haruslah birthday org tua-tua kan tuanya aku...huhuhu. Kalau kekanak surelah colourful with lots of ballon dan cartoon. Bila la nak dapat lagi bunga mcm kat atas tu kan, pernah dpt sekali je seumur hidup dan really damn surprise.  Seronok sangat hari itu.

Nak lagi mcm tu.....!!!!

Thursday, April 7, 2011

Heart of the house

Terms from my hubby point of view, Heart Of The House = Kitchen Area.

Entah dari mana dia dapat phrase ni, aku pun tak pernah dengar. Aku rasa sebab staff kat tempat keja dia kalau time raya memang rajin sngat buat open house, tp selalu buat tghari yakni lepas habis waktu sekolah, so tak dapat la kami ikut. Kalau dah open house tu kena la pegi rumah diorang kan, pastu kan biasa la kalau dah pegi mesti meninjau-meround-menawaf satu rumah. Mesti la cantik-cantikkan semua. Itu dah menjadi antara sumber inspirasi lah.

Memang tak dinafikan dlm banyak-banyak area, Kitchen lah area yg paling kami ber'habis' sikit. Kami ada la buat sikit renovation, but not major, cuma area blakang yang open air tu kami tutup dan jadikan kitchen. Budget pun tak banyak sangat. Actually budget utk renovation memang takdak langsung & budget kami pun sangatlah ngam-ngam. So terpaksalah tolak apa-apa yg boleh hold dulu selepas mengambil kira ramai pendapat yang pakar. So, kawan-kawan yang nak buat rumah cantik-cantik dan puas hati, kumpullah duit banyak-banyak tau, baru best nak buat itu-ini, begitu-begini. So, inilah kitchenku, tempat ini jugaklah kebanyakkan masaku dihabiskan. Nampak macam ok la jugak kan. Tapi ada benda yang tersembunyi sebenarnya. Ini cumalah pandangan bahagian atasnya.

Ya betul, memang kebanyakkan barang Ikea..hehehe

Tapi kalau tengok full view akan nampaklah pandangan bawahnya yg agak *&%$#$ macam ini...

|
|
|
|
|
|
\/


Huhuhu...sedikit banyak burukkan? Dengan tong gas buruk tu lah, rak pinggan plastik lagi. Menambah burukkan lagi dengan bontot kuali yang hitam-legam tuh. Menunjukkan betapa rajinnya malas sental aku memasak. Next project in future, kalau tiba-tiba ada duit jatuh dari langit boleh la nak tambah cabinet sikit kat bawah tu. Lepas tu nak sumbat apa pun tak la sakit sangat mata ni memandang.

Sebelah kiri dapurku tingkap yang dipasang dengan blind yang menghala ke jalan belakang rumah. So, tak payah la nak pasang hood sebab pengudaraan pun dah baik plus kami tambah jugak exhaust fan kat atas tingkap tu. Kitchen area ni merupakan bahagian paling belakang dalam rumah.

Sebelah kanan dapur akan nampak lagi satu bahagian iaitu bahagian yang ini....

|

|

|

|

|

|

|

\/


Yup betul, ada lagi satu dapur hehehe. Dapur eksyen-eksyen. So far tungku dapur tu tak penah lagi pakai untuk masak apa-apa, tapi dah siap pasang dangan gas. 2 tungku kat wet kitchen dah cukup. Kalau pakai nak kena sental la lagi yg ni malas, dah jadi double keja.



Asalnya sebelum masuk rumah lagi En. Cikgu nak buat modern style kaler putih. Ya! memang kaler putih sangat cantik nampak modern dan bersih. Sama macam yang ditunjukkan di show house. Look so clean and elegance. Tapi awal-awal lagi aku dah memprotes. Bayangkan kalau tertumpah kunyit ka, rempah ka macammana? Cantik but not really practical. Kalau jarang masak thats fine. Tapi aku memang la yg jenis selalu rajin masak. Dia marah cakap aku malas.

But then, bila tengok sendiri kat show house tu, yang tak pernah berasap langsung dapur memang lama-lama cabinet jadi kuning. Ha!!!..See I told you. So, warna inilah yang menjadi pilihan. Nak kaler yang cerah yang boleh matching dengan table top. Granite table top yg itu saja yg available...huhu. Mostly designed inspired by En. Cikgu la.


Pandangan dari ruang makan. Counter table kalau just nak minum air dan mkn biskut boleh dok sini je. Tapi tinggi jugak la nk panjat kerusi tu memandangkan diriku yang agak rendang



Akuarium ikan bukan plan asal nak letak atas counter table. Buat masa sekarang kat sini saja yang paling sesuai untuk mengelakkan rumah basah dek kerana budak Umar nanti. Sangat rajin budak itu mengocak2. Tambah dah ada ikan ni lagi syok la nak main tangkap2 ikan plak. Ikan-ikan ni bagi menyerikan lagi keadaan. Kononnya nanti nak letak balang kaca yang diisi buah-buahan tiruan. Ok tak macamtu?


Dilengkapi sekali dengan oven. Dah pernah pakai tau, bukan sekadar hiasan saja. Setakat ni dah berjaya buat ayam panggang, bread butter puding, kek coklat yang bantat huhuhu. Kek coklat antara project pertama buat. Maklumlah baru sesi nak berkenalan dengan cik oven ni kan. Microwave tu memang dah lama beli sebelum pindah lagi. Matching jugak kan.

Ok harap kawan-kawan puas hati la dengan penceritaan serba sedikit pasal rumahku yang tak seberapa ni. Bukan nak menunjuk tau, atas permintaan rakan-rakan nih. Mungkin boleh buat panduan untuk korang jugak tak lawa mana pun. OK ke hias mcm ni? Kalau korang ada idea lagi untuk mencantikkan keadaan, sila-sila bagi suggestion, jgn malu-malu.
Related Posts with Thumbnails