Saturday, April 18, 2009

Period

Mustahil!!!! Tapi memang benar. Haid telah datang kembali pada hari ke-46. Lebih memusykilkan lagi keadaanku yg fully breastfeeding. Adik masih belum dicampurkan walau setitik susu formula. Bagaimana benda ini boleh berlaku??

Pandangan mama supaya berjumpa dgn doktor bertanyakan hal ini. Terasa hanya ingin mendptkan jawapan dari Bik Na saja. Hmmm..hairan, hairan, raihan..

Justify FullUpdate :-
Doktor belum berjumpa, tetapi hari ke-2 haid (47) hadir ketulan darah merah cerah+putih seperti mula-mula dalam pantang dulu.

Hari ini hari ke-49 nekad mandi hadas. Hanya 2 hari darah itu datang. Semalam tidak ada tapi sengaja dibiarkan dulu sebg pemerhatian, kalau-kalau dia datang kembali. Mungkinkah ini dikira sbg darah penyakit??? Lebihan nifas dulu yg belum habis?? Harus bertanya dgn yg pakar.
Walaubagaimanapun, setakat ini lebih selamat dikira darah penyakit. Maka perlu diqado solat-solat sebelum ini yg telah ditinggalkan (Peringatan!!!)

Thursday, April 16, 2009

I'm Free

Alhamdulillah tempoh berpantang sudah pun tamat. Tidaklah terlalu berbeza waktu berpantang dgn waktu-waktu lain. Ada benda yg sudah boleh dimakan/dibuat tetapi sengaja ditahan sehingga habis waktu darurat ini.

Makcik
Perkhidmatan makcik hanya setakat hari ke-40. Diri sudah terasa lebih sihat, jadi sudah banyak perkara yg blh dilakukan sendiri. Lgpun lebih lama, maka lebihlah lg ongkosnya. Terima kasih kepada abang kerana mengingatkan.

Serasa makcik bukanlah berkira sgt sedikit meleset, tambahan makcik yg mulut agak riang selalu bercerita perihal semasa menjaga org lain. "Intan" itulah nama yg selalu diceritakan dek makcik.
"Dulu dengan Intan buat mcm ni, Intan takmau buat mcm ni"
"Masa nak balik tu depa bg kat makcik RM2000, siap bg kain pasang, bwk shopping-shopping"

Hmm..mcm dibagi hint saja berapa patut diberi. Katanya semasa ditanya tentang harga
"Ikut suka, ikhlas la nak bagi berapa pun"
Oleh kerana makcik kira berapa hari dia tak dtg dan berapa hari utk halfday, perkiraannya:-
Deliver - 01/03/2009
Makcik start - 03/03/2009 = 2 days off
Halfday - 2 days = 1 day
Absent - 1 day
Last day - 09/04/09
Hari ke-40 is the last day makcik datang, so tolak dgn 4 hari = 36 hari
Pemerhatian mama menyebabkan kami semua sepakat untuk membayar RM30/day.
36 days x RM30 = RM1080 digenapkan kepada RM1100
Tudung e-kin warna purple juga diberi sebagai hadiah kepada makcik

Patut tak bayaran yg telah diberikan?? Puas hatikah makcik nanti??
Isu ini berlarutan 2-3 hari selepas pemergian makcik

Kakak
Malam last day berpantang Kakak tiba-tiba bangun dan memuntahkan isi perut. Sangatlah banyak agak-agak 1 mangkuk besar. Menggigil kaki kakak selepas muntahan itu. Kesiannya anak ibu nih. Pasti kakak lapar kerana dari isi yg dikeluarkan sedari tengahari td. Poor you Kakak. Kakak jarang sekali muntah dan inilah 1st time Kakak muntah sebanyak ini. Keadaan yg sgt asing baginya. Tangisan sakit dan simpati darinya begitu menyayat hati. Minyak angin disapukan seluruh badan Kakak selepas di salin ganti baju. Kakak diselimutkn dan digosok badannya utk meredakan sakit. Esakannya masih berbaki. Pelbagai cara cuba dilakukan utk mententeramkan Kakak. Badan Kakak masih menggigil. Sayu hati ini melihat keadaan Kakak. Terlena akhirnya anak tersayang.

Kakak agak terpinggir sejak kehadiran Adik, Perhatian 100% seperti dulu tak dpt diturutkan. Kakak kena belajar menerima keadaan baru ini.

Tiba-tiba Kakak merengek lagi, Ya Allah panasnya badan kakak. Suhunya badannya tiba-tiba naik. Kakak menangis lebih kuat dan muntah sekali lagi. Kasihannya Kakak. Kakak dicuci dan ditenangkan sekali lagi sebelum sambung tidur. Ribena diminta selepas keluar semua isi perutnya. Tiba-tiba Kakak bangun sekali lagi dan terhambur dari mulutnya bak air paip ribena yg diminum tadi. Kasihan sungguh-sungguh padanya. Kali ini ini ubat cousin diminta utk meredakan muntah & demam kakak. Kasihan Anakku. Sakit kakak datang pabila tamat sakit ibu.

Adik
Adik makin sihat dan makin besar. Susu juga makin bertambah diminum. Bagaimana diketahui? Tiap kali mama susukan EBM utk Adik 2oz seperti tidak puas. Jadi 0.5oz ditambah lg utk Adik. Menjawab kepada production susu yg agak byk tiap kali diperah.

Luka Episiotomy
Masih belum sembuh sepenuhnya. Bukaan masih belum tertutup tetapi muncul isi baru untuk menutupinya dibahagian dalam. Bersila sudah berani dilakukan namun, mencangkung masih belum berani. Hmmm...bila nak baik ni!!!!


Ya Allah ya tuhanku, berikanlah kesihatan yg baik utk keluargaku sepanjang zaman. Jadikanlah anak-anakku menjadi anak yg soleh. Mudahkanlah segala urusan keluarga. Banyakkanlah rezeki anak-anakku. Sesungguhnya engkaulah maha pemurah lg maha penyayang.

Ps: Rupa-rupanya makcik OK dengan harga tu. Alhamdulillah....

Friday, April 3, 2009

Episiotomy

Entah bila luka akan baik sepenuhnya. Dah tak larat menanggung azab menjaga cara berjalan dan gerak duduk.

1st Episiotomy
Kelahiran pertama dahulu episiotomy dilakukan kerana dikatakan ini merupakan rutin bagi semua ibu yg melahirkan anak pertama dimana insisi dilakukan. Berlaku bukaan pada luka disebabkan sembelit yg dihadapi pada hari ke-20. Dek kerana sengaja makan Forlax berselang hari. Anggapan tidak menjadi hal ternyata meleset.

Perlu dipotong kembali sehingga berdarah utk dijahit semula yg didengari sgtlah mengerikan. Harapan agar tidak perlu dijahit semula tertunai pabila doktor memberikan 2 option:
i- dijahit semula 2 jarum, proses pemulihan 1-2 minggu
ii- kaedah conservative, hanya disapu ubat, proses pemulihan 3-4 minggu

Sudah semestinya option ke-ii dipilih biarpun memakan masa sedikit. Terpaksa 'berpuasa' selama 5 bln selepas kelahiran. Redha demi kesihatan sepanjang zaman.

2nd Episiotomy
Anggapan tidak perlu dijahit langsung nyata meleset sama sekali. Malah semakin teruk ada la. Insisi tidak dilakukan maka koyakan dengan sendirinya terjadi yakni perineal injuries. Second-degree vaginal tear. Hmmm... sungguh-sungguh frust! Ditambah dengan kedudukan semasa proses kelahiran "terangkat punggung". Sepatutnya keadaan ini tidak berlaku memandangkan size Adik yg lebih kecil dr Kakak.

Rata-rata mengatakan termasuklah doktor sendiri luka terkoyak sendiri lebih sakit dari dipotong. Ternyata benar. Tambahan pula luka tersebut berlaku di bahagian perineum iaitu mengarah ke dubur. Kali ini luka perlu dijaga lebih rapi disamping kehadiran cyst dalam rahim semasa kehamilan. Aduhh!!! sudah melalui penderitaan semasa kelahiran yg hanya sekejap dengan bonus tambahan penderitaan semasa jahitan. Penderitaan menjaga jahitan memakan masa yg sgt panjang pula mesti dilalui.

Gerak jalan dan duduk kali ini dijaga lebih rapi. Itupun masih berlaku bukaan pada luka. Sudah sehabis jaga tetapi masih juga berlaku perkara yg sama seperti dulu. Hmmm.. mati akal dibuatnya. Luka diperiksa oleh nurse yg berkunjung saban hari mengatakan ada sedikit bukaan akibat kehadiran nanah. Sama seperti dulu bila berkunjung ke klinik doktor menyatakan bukaan tidak semestinya dijahit, boleh juga hanya disapu ubat tetapi memakan masa. Lega mendengarnya. Sehingga ke hari ini hari ke-36 luka sudah tidak sakit lagi cuma kadang-kadang terasa sedikit pedih. Bahagian lain sudah sedikit sembuh, hanya bahagian yg terbuka masih belum bercantum.
Ya Allah! permudahkanlah urusan hambamu ini. Harap luka ini akan cepat sembuh, sesungguhnya aku hanyalah hambamu yg kerdil.

Untuk mempercepatkan sembuh luka, ubat yg sama digunakan dulu dicari. Terima kasih sekali lagi pada gynae Kakak dulu Dr Annuar Husaini. Hanya Allah sahaja yg dapat membalas segala jasanya.


Harapan di masa depan
Sengaja mencari info pasal perineal injuries, terjumpa dgn satu alat yg mungkin dpt mengatasi masalah episiotomy ini. Kenapalah baru sekarang bertemu jodoh. Alangkah baiknya kalau bertemu awal, kemungkinan masalah kesakitab akibat episiotomy tidak ada lagi. Insyaallah jika ada lagi rezeki yg mendatang, akan diusahakan untuk mendapatkan this wonderful gadget, Insyaallah....




Ps1: Kadang-kadang terfikir, penderitaan kali ini lebih hebat dari dulu, adakah kerana terlalu banyak dosa yg dilakukan???? Ya Allah permudahkanlah perjalanan hidup hambamu ini. Perlu dibanyakkan ibadat selepas ini.


Ps2: Setiap kali teringat detik-detik kelahiran dan semasa dijahit lebih lagi, airmata pasti mengalir. Kenangan terburuk. Tak tertahan sungguh rasanya......
Related Posts with Thumbnails