Friday, November 19, 2010

Lets go to the Zoo

Kalau nak pegi Zoo je mesti akan nyanyi lagu nih, korang ingat lagi tak lagu ni???? Cari versi melayu takde plak. Begitu berkesan pengaruh iklan KFC ni sampai skarang boleh ingat.



Last time menjejakkan kaki ke sini masa Uzma 2 thn lebih. Tak sampai 3 thn dah naik harga ....
Dulu kalau tak salah utk dewasa RM15 je.
Harga tiket sekarang:
Dewasa : RM20
Kanak-kanak (3-12 tahun) : RM6
Warga emas (60 thn ke atas) : RM6
Parking kereta : RM4.20

Itu belum termasuk Taman Serangga & Taman Rama-rama. Kalau nak masuk situ kena tambah lg RM5.
Tak masuk pun taman2 tu, yg dok ada ni pn dah tak larat. Yg lebih menterkejutkan lagi tu, nak naik tram pun kena byr lagiii...Sorg RM3 satu round. Kanak2 tak ingat lak sebab bkn aku yg byr 
Apa nih, dulu tak kena byr pun, siap blh naik byk kali lagi.
Itu belum tgk lagi harga makanan kat dalam yg mmg betui2 mencekik leher...erkkk..

Danish, Uzma & Umar yang bersemangat nk tgk binatang....

Berkobar2 la semangt nih nk tgk binatang kat zoo, dengan harapan berpadanan dgn harga yang sepatutnya lagi best lah dr dulu memandangkan harga dah naik kan.
Hampa....lagi teruk dr dulu, dah la harga dah naik, kena byr tiket tram lg. Patutnya kena improve lg sbb dah naik harga kan. Harga makanan naik ada lah....

 Happy faces!!!

 Umar yang manja dgn tok abah

 Excitednya tgk gajah!!!

Mata masing2 melilau nak tgk binatang...hehehe

Nasib baik kitorang gagah jugak menunggu Animal Show pukul 3 ptg yang memang best.


 show belum start, dah chop tempat best siap2...

sementara menunggu beli ler popcorn yg mahaiii gilaaa..RM4 sebekas kenit tu.

Tak kisah la macammanapun, Apa yang paling penting anak2 seronok. Mama & Abah pun seronok bila cucu2 semua happy.
Kedatangan kitorang ke ZOO sempena kedatangan abah, mama, shiela & danish yg nak pi ambik ayu di Jengka. Zoo antara aktiviti tambahan hiburan.

Cakap pasal..eh cakap plak, taip pasal ambil pi ambik Ayu, pejam celik sekejap je rasa masa pegi hantar Ayu dulu. Sekejapnya 3 thn berlalu....Kalau Ayu further study kat Jengka jugak, sekali lagi la rombongan cik ani ke sana. rombongan cik ani sebab nickname mama org panggil ani...hehehe

Kalau korang perasan, tak nampak pun en.cikgu kan. Mmg pun dia tak ikut. Kebetulan masa rombongan cik ani mai Shah Alam, en.cikgu sedang melaksanakan tanggungjawab sbg anak mithali kat kampung dia nun. Rumah mertuaku telah dilanda banjir, air sampai para pinggang woooo. Dah surut air so nak jena la pegi cuci rumah yg berlumpur tu. Menantu kesayangan ni tak dpt nak ikut kebetulan kedatangan rombongan cik ani. Plus dgn budak2 kenit tu, ingat blh ke aku nk buat keja???

Dalam tengah search pasal zoo ni terjumpa satu blog yg sama hampa dengan Zoo negara skarang. Better pegi Zoo Melaka yg lebih murah & byk binatang. OK la, Zoo Melaka our next destination after this...
Hopefully better la mcm yg dicakap. Jom abah...jom!!!!

Wednesday, November 10, 2010

Ain & Lebar Daun Spa

Hujung bulan lepas aku telah dijemput untuk memeriahkan Launching Day Lebar Daun Spa, Salon & Gym. Apasal plak dijemput?? VIP bebenor ke aku nih???
Tokey kepada Spa ni tidak lain dan tidak bukan ex-schoolmate ku. Sangat bangga dan kembang sebab ada kawan yang dah berjaya macam AIN nih. Dulu-dulu kat sekolah kami panggil erul, saja je skarang aku nak tukaq pangge AIN plak...hehehehe.

So, pada sapa2 yang nak memanjakan diri silalah ke sini.
No. 42-I, Equine 9B,
Equine Park, 43300 Seri Kembangan,
Selangor.
Tel: 03-8948 2565

Apa yg bestnya kat Spa ni, khas utuk perempuan sahaja. Ada gym khas untuk muslimah. So takdela kita nak rasa segan ke malu ke masa nk work-out nanti. Bila dah berpeluh2 tu alang blh terus buat sauna, berurut & berjakuzi kat situ. Nak buat treatment muka pun ada. Nak tau lebih lanjut??? Jgn lupa call ke no. di atas.
On the launching day yg bestnyer tuh ada Wardina. Actually aku sampai pun dah lambat. Itu pn hampir2 tak jadi, puas la aku memujuk en. cikgu, akhirnya berjaya jugak termakan jugak racun kikikiki...
Actually ini lah kali pertama berjaya mengajak en cikgu jumpa kawan2ku. Sebelum ni kalau reunion ka, open house ka apa ka jgn harap la dia nk pegi. Actually en cikgu pn kagum dgn kejayaan kawan aku ni.
Tokey salon & Wardina

AIN dalam usia yang muda dah jadi a very successful businesswoman. Sanggup berenti dr jadi lecturer. Lebar Daun Spa merupakan chain terbaru beliau. Sebelum ni dia dah ada pau & bakery factory, security company, ladang ternakan kambing, travel agency & restoran. Setahu aku semuanya masih berjalan Alhamdulillah.

Ni ler nama company travel dia tu. Nak tau lebih lanjut dan pakej apa yg disediakan, sila klik ke logo kat bawah tu ye.


Kebetulan hari launching tu Smart Journey ada buat promosi seperti dibawah. Sila2 pilih mana yang berkenan. Klik pada gambar nak lebih clear.




Sebelah salon tu jugak terletaknya Restoran Chara Kampung milik AIN jugak. Memang besar la restoran dia, tak sangka aku. Bangga sungguh ada kawan yg berjaya mcm dia. Macam2 menu ada disediakan, alamat dia sebelah alamat salon tu ye. Sila2 mai singgah.

Last but not least koleksi gambar-gambar masa launching day dr lensaku sendiri yg dah nazak. Nak beli kamera baru blm ada bajet, bajet semua dah pegi ke benda lain..huhuhuhu

 Gambarku dgn Ain yg very the gorgeous giteww, mekap tebal ek kali ni, maklumlah special day kan. Aku yg selebet gilerrr...bedak pun tak pakai...wakakaka

 Tangga nak naik ke salon pun sangat ler cantik kena hias...

lagi gambar dalam salon

lagi gambar diorang bertiga....dah aku fotografer, takde la dlm gambar...

Gambar dgn Wardina manjang tak sempat ambik, ramai sgt bergambar dgn dia. lgpn en cikgu segan nak ambik...eee geram betoi. Sibbaik ada jgk gambar dgn Ain. Sempat jugak sembang2 sgn Wardina, tak sombing pn & very humble. Cantik dah semestinya.

Tuesday, November 2, 2010

Can you spot the difference???


Cepat-cepat cari......kat mana??? Hehehe...

Jawapannya ialah di sini


...................


...........


.....

...


.




Dah lama nak tindik telinga Uzma. Nenek pun awal2 masa Uzma 2 tahun lagi dah nak beli subang. Nenek lepas ni blh beli ek.... Tak berani nak tindik suka2 hati. Biar dia mintak sendirik baru berani. Ini pun sebab tgk Kak Izzah (anak kepada baby-sitter) pakai subang. Kak Izzah ni mcm mentor Uzma la...segala-galanya nk mcm kak izzah. Rambut mcm kak izzah, subang mcm kak izzah, beg mcm kak izzah....Takdak plak gambar kak izzah, nnt bila2 nak snap lah gambar diorang berdua. Kak Izzah ni umur 11 tahun, anak bongsu kepada baby-sitterku.

Tindik hari Ahad lepas. Dari hari Jumaat dah merengek2 nak 'cucuk subang'. Dah pesan awal2 kena tahan sakit. Uzma pun dah janji takkan nangis, siap tahu nnt akan berdarah sikit. Punya la nak tindik subang.....
Of course cari kedai yg blh tindik serentak dua2 belah, kang sebelah je tindik dah tak mau lak dia. Subang 'star' tu pun dia yg pilih sendirik.
Uzma relax je masa tindik tu, en cikgu plak yg ngeri ketakutan...wakakaka Lepas tindik diupah aiskrim sundae cone Mekdi..kekekeke



Senyum sakan Uzma dah pakai subang...senyum bersinar-sinar...kekekek. Seronok bkn main dia, habih dicanangnya dia dah pakai subang.
Tak sangka dah besar kakak sekarang, lagi la dah mcm anak dara bila dah 'cucuk subang' kan.....

Lepas ni pening nak pi beli subang la plak.......

Thursday, October 21, 2010

Umar = Humaira


Dengan kejamnya aku telah men'transform'kan Umar menjadi Humaira heheheh...Jangan salah paham, Cuma men'toncet'kan dia saja. Rambut Umar dah panjang sebenaqnya, tapi sebab kerinting so tak nampak la panjang.

Tak sampai 2 saat kejap je dah cabut. Baru siap ikat yg sebelah lagi, yang sebelah lagi satu dah siap2 cabut...adoyaii...

Terus jadi kembang setaman rambut wakakaka....


Kalau pakai kepiah ke songkok ke, topi ke mcmtu lah dia. Cepat dan pantas dan tangkas mencabut dr kepala. Baru nk eksyen2 dengan topi bg nampak hensem.




Cenggini la rambut Umar kalau pi jalan-jalan. Togel takdak topi ka, kopiah ka, apa ka. Suka jugak dia rambut curly. Boleh nampakkan springggy. Ramai yg tak bg potong, semua org suka rambut Umar mcm ni.

Tapi ayah dia (panggilan utk husband baby-sitter) dah siap2 warning ke aku, bila2 masa je nk bawak Umar potong rambut, kasik trim je skit.  Actually kesian gak kat dia, selalu tergaru-garu kat rambut tu ha. Tambah-tambah kalau berpeluh, selalu aku tlg garukan. Tapi cute kan kalo rambut kembang camni kan, keselesaan Umar pun kena gak ambik kira.

So, mcmana ek?? Nak kasik potong ke taknak ni???
Kalau tak potong, sure kembang elok je mcm ni kan, cute je budak ni




Dah besar nanti boleh gak buat mcm ni, Fuyyooo...hensem gak kan 



TAPI, jgn buat cenggini udah la ye nak oii...
kang kena hambat dengan kayu la.....


Wednesday, October 20, 2010

Selamat Hari Lahir Nurul Uzma - 18 Oct



Yee...Dah 5 tahun anak daraku. Tanggal 18 Oktober 2005 yang lalu Nurul Uzma telah selamat dilahirkan. Happy Birthday Nurul Uzma. Sesungguhnya ibu amat menyayangimu, tiada berbelah bahagi kasih sayang terhadapmu. Ibu sentiasa mendoakan anak ibu.
  • Terpelihara kebajikan dan kesejahteraan
  • Berjaya dalam semua perkara
  • Menjadi anak yang solehah
  • Menjad insan yang berguna


 Kakak mesti ingat Ibu sentiasa menyayangimu setiap detik & ketika,
Kakak pun mesti sentiasa menyayangi Ibu

  
Kakak mesti ingat Abah sentiasa menyayangimu setiap detik & ketika,
Kakak pun mesti sentiasa menyayangi Abah
 


 Kakak mesti ingat Adik sentiasa menyayangimu setiap detik & ketika,
Kakak pun mesti sentiasa menyayangi Adik

Dan juga adik lain dimasa akan datang....InsyaAllah..heheheh

Wednesday, October 13, 2010

Get Well Soon Arissa

Sudah 3 hari 'kepala' kami tak masuk ofis. Semua disebabkan her lovely daughter Arissa. Sian Arissa ni kali kedua admitted sebab cirit birit berdarah. Moga Arissa cepat sembuh ye.

Alhamdulillah sepanjang ketiadaan hang semua kerja dpt diselesaikan. Semalam kami semua Alami's Averossian nekad nak pi melawat adik Ica kita. Admitted at DEMC yg baru tu...lg teruja kami nk pi..hehehe

At lunch time, berombongan cik kiah ler kami ke DEMC. Seblm naik tiba2 ternampak ada kopitiam lak kat site. Ada baiknya kami melantak dulu. Sebab dah tau naik atas nnt sure berpot-pet tak ingat dunia punya. Kami plak kalau berjumpa riuh rendah habih  menyembang kekekeke.

Sha & Zuzie at front of DEMC


We all semua order benda yg sama, set masik tomato RM5 jek. Sedap nasik dia, lain mcm makanan kat SMC yg very healthy kurang masin, kurang manis, kurang sedap gitew.


Except teh ais zuzie la cam mahal sket kan. cam pelik je zuzie order hr ni, teh ais????? hmmm..

 

Zuzie & Moksha yg kelaparan

Memang cantik la DEMC baru ni compare dgn yg lama, interior & exterior semua cantik ala2 hotel gitew.
Wad kanak2 mmg verry ceria. Budak2 masuk sure terus jd tak sakit dok sini kekekek...
Seblm ketuk bilik, we all pun posing gedik2 la dulu wakaka..


Ni ha adik Arissa kita, ciann dia sakit. Kena mkn ubat tau, baru blh cepat keluar, dok lama2 sini sure boring. Balik rumah blh main dgn abg Hakim & kwn2.


Hati ibu mana yg senang bila anak dah sakit. Ibu Arissa be strong k n kena jaga kesihatan sama.

Muka keletihan noorasikin

Ibu mithali melayani anak

Sempat lg tu nk bergossip2 ek...

Kami semua mendoakan moga Arissa cepat sembuh & sentiasa sihat. Be a good daughter. To ibu Arissa, bersabarlah, ini semua ujian untuk ibu mithali...

Friday, October 8, 2010

Alhamdulillah Maktok


 Masih ingat entry aku pasai maktok yang kurang sihat dulu??
Actaully gambar maktok masatu sebelum masuk ICU lagi, masih di wad biasa. Masa aku buat entry tu maktok dah masuk ICU dan keadaannnya agak teruk mcm kat dalam gambaq ni.



Dengan wayar disana sini, leher maktok juga terpaksa ditebuk utk membolehkan maktok senang bernafas.
Masa ni semua org mcm dah putus harapan, sbb tu ayat mamu dlm sms mcm tu. Ayat yg mana??? mcm ni ha

"Yg terbaik daripada ALLAH swt samada nak dijemput balik dgn 'Husnul Qatimah' ataupun menyembuh dgn rahmatNYA"

Alhamdulillah berkat doa semua anak-anak, cucu-cucu, saudara mara dan sahabat handai semua maktok dah semakin sembuh dan ceria. Inilah yang dikatakan kekuasaan Allah. Gembira sangat maktok dah makin sihat, cuma tak blh ckp kuat-kuat lagi sebab tebukan leher tu la. Insyaallah lama-lama nnt blh ckp dah.

Berbaloi dengan duit yang terpaksa dikeluarkan sbb sebulan lebih dok kat ICU di Hosp Pantai. Jumlah bil blh beli apartment satu.

Cuti hari raya lepas Alhamdulillah aku masih berpeluang melawat maktok, memeluk dan mencium maktok. Dia lah satu-satunya wakil maktok/datuk yang masih ada.

Tak sempat nk bergambar dgn maktok haritu, ramai sgt yang dtg melawat. Semua takmau melepaskan peluang bertemu maktok yg dah makin sihat. Ni gambar mak & abahku yang tersayang. Ni la masanya nk tayang mak & abah aku..... Cantik & hensem tak? kekekeke...


Moga maktok sentiasa sihat dan dirahmati Allah

P.S: Pada sesiapa yg masih ada maktok/opah/nenek/wan....hargailah mereka.....


Wednesday, September 29, 2010

Hari Raya 2010

Masih dalm mood raya ke geng?????
Mood raya memang ada lg, mood nak mengupdate bog tu susah betoi la, sronok nak baca cerita ja, nak mengarang cerita malas.

Selagi dalam Syawal sure tak habih raya lg kan, jemputan rumah terbuka pun masih lg berleluasa sana-sini. Sesapa nk jemput aku silakan, amat2 lah dialu-alukan, blh den cuti memasak on weekend...kekekek.

Raya pertama 2010 kami raikan di Pantai Johor, Kedah ye, bukan kat Johor…kekekeke

Yakni dirumah ibu mertuaku. Biasanya kami akan bergambar beramai-ramai satu family. Tapi tahun ni termiss plak. Lepas solat hari raya masing2 sibuk, dgn anak yg demam, nak makan, so nak postpone lps solat jumaat. Last-last postpone terus lupa nk bergambar. Gambar kami sekeluarga pun nyaris2 nk lupa. Nasib baik teringat, itu pun dah ada kat rumah tok kat Tunjang.


 Our family as at 2010


                           Happy Family                                                  Ibu & anak-anak


The girls


 The boys


Alhamdulillah semua adik-beradik sebelah hubby balik beraya pertama di sini, kecuali birasku kat Tasek Gelugor. Dah sarat sgt dia sampai kaki lebam2…kesian dia. Skarang Alhamdulillah dah selamat bersalin anak ke-2 baby boy 3.65kg. Cute kan.....

Haryz Dani 


Raya ke-2 baru nk berangkat ke Penang, yakni kampung halamanku. Sini lagi la takdak gambaq. Dengan keazaban kameraku. Bateri dah baru, charger bateri plak dah kiok. Bila bateri habih sangap ja la. Mcmmana ni? takkan nk kena beli kamera UPSR...kekekeke. Senang nk sebut banding DLSR ke DSLR, manjang konpius. So, aku & noorasikin bantai je sebut UPSR kan...kekekekeke 


Raya ke-2 nak gerak ke Penang...Yuhuuu!!!!
Related Posts with Thumbnails