Monday, April 30, 2012

PP Stories: Melepaskan Rindu

Hari ni merupakn hari ke-17 aku berehat di hosp. Bersamaan kandunganku yg berusia 30 minggu 5 hari. Alhamdulillah sepanjang berehat di sini yg dtg melawat tak putus2, walaupn bukan setiap hari.

Antara pelawat yg ditunggu2.









Pelawat nni mmg selalu sgt ditunggu, dtg setiap hr pn boleh sbb mmg tinggal mama.

Pelawat2 yg ni pn mmg sgt2 ditunggu tetapi memandangkn tahu mereka yg tinggal nun jauh disana, tidaklah mengharapkn kedatangan mereka setiap hr. Perasaan sgt berbunga2 menerima kedatangan mereka ini 2 hr berturut2 bertentang mata, berpelukn & bersentuhn melepaskn rindu selepas 2 mggu hanya mendengar suara dan kata2.







Alhamdulillah..

Semoga liku2 hidup yg ditempuhi hari ini dgn sabar akan dibalas dgn diberikn sinar pelangi dan keindahan yg bakal dikecapi tidak lama lagi di masa hadapan. Sabar ya sayang, kita mesti kuat dan tabah menghadapi semua cabaran dan dugaan untuk menguatkn lagi ketahanan diri kita. Kita mesti yakin dan redha pada Allah.

Wednesday, April 25, 2012

PP Stories: Kelengkapn Diri

Kemasukan serta merta ke hosp menyebbkn byk kelengkapan diri yg tak complete. Di hosp gomen bukan mcm kt private semua alat disediakn. Hanya baju dan alat2 medical yg disediakn, yg lain2 sila bwk sendiri ya dik non......

Angkut apa yg boleh dirumah mama, selebihnya dibeli sedikit demi sedikit oleh en. cikgu.


Wad ibu2 haruslah pakai baju pink kn. Tudung pn pink jugak you! uniform baru setiap hr.

Rupa2nya tidak keseorgn, ramai lg geng2 PP kat wad tu. Wlaupn entittled kelas 1 dgn penggunaan GL en.cikgu, tp bg kes begini harus dikumpulkn setempat spy senang nurse nk monitor kami2 nih.


Selipar pn pink woooo...dr atas sampai bwh serba pink. en.cikgu ni mmg suka aku pkai pink nih....pink kn sweet gitew...


Tak habih lg pink di situ, sampai flask pn dia bantai beli pink jugak. Aku ka dia yg obses pink nih? tp takpa I pn suka. Sampai adik2 nurse pelatih pn perasan betapa pinkynya kakak nih.... Rasa jd mcm adikku shiela plak. Dia mmg gila miss pinky betoi...habih semua benda dia kaler pink. Kalo masuk bilik dia makkk aiii serba pink betoi. Dari dinding, curtain, cadar, almari, motor dulu2, semua benda lah.... takdak variasi kaler.. ehh melalut pasai si shiela plak...

Kebykkan patient di sini akan meletakkn brg2 keperluan dlm bakul. Tp aku letak selonggok je atas almari kenit tuh, ehh almari ka tu? Gamaknya kalo suruh en.cikgu beli bakul mesti dia akan beli bakul pink jugak kn.....


Tak lama kemudian, mama belikan jugak utkku bakul sbb lama lg anak dia nk bermastautin kt sini, senang nk sumbat segala2nya tanpa perlu bimbang kemungkinan brg2 yg nk jatuh & supaya nampak lebih kemas.



pink laaaagi da....

Saturday, April 21, 2012

PP Stories: Hospital

Dari Hosp Tengku Ampuan Rahimah Klang ke Hosp Seberang Jaya......

Bukanlah dibawa dgn menaiki ambulans, padahal tak sempat masuk wad pun di Hosp Klang. Setelah merayu berkali-kali dengan doktor wlaupn diugut dgn pelbagai cerita menakutkn seperti:
- pendarahan yg byk sehingga membawa maut
- kematian bayi dlm kandungan
- hysterctomy (buang rahim)

yg dasyat2 saja diberi, mmg kesemua itu adalah antara risiko placenta previa, tetapi memandangkn tiada pendarahan berlaku serta keadaan baby yg sihat melalui bacaan pd CTG, Alhamdulillah dibenarkn penukaran ke sana.

Kelam kabutlah hari itu jugak mengemas ala kadar apa yg patut utk dibw, persediaan utk tggl disana selama 2 bulan....lamanya huhuhu

Suntikan dexa (steroid) diberikn utk mematangkn paru2 baby sbg persediaan sekiranya berlaku perkata tak diingini. Memang sakit dan pedih cocokan dan kesan ubat di pinggul itu..huhuhu, lepas 15 min dijab masih berjln tercengkeh-cengkeh sampai kena pimpin dek en.cikgu. Lebih malang kena ambik pulak 2nd dose slps 12 jam di Hosp Sebrg Jaya.

Punah jugak harapan utk bermalas-malasan dirumah mama brg 2/3 hari sblm admit ke hosp dek kerana 2nd dos itu..huhuhu. Pkul 4.00 pagi bertolaklah kami dr rumah mama menyerahkn diri ke hosp sblm 2nd jab @ 5.15 pagi. ngam2 sui la....

Sbb utama berpindah ke Hosp Sbrg Jaya bukanlah sbb mengada2 nk blk kg, nak dok hosp jugakkn bukannya blh bergembira dirmh mama pn... Memudahkn urusan seharian en cikgu yg kena bersiap di awal pagi. Umar akan dijaga oleh mama & adik2 yg ada. Alhamdulillah mempunyai keluarga yg very supportive. Segala keadaan & perancangn memang tepat pada masanya. Memang itulah ketentuan Allah. Kebetulan adik bongsu pn bercuti semester yg pjg.....Alhamdulillah lega sikit di situ.

Bakal merindui en.cikgu dan kakak....huhuhu

Friday, April 20, 2012

PP Stories: Placenta Previa

http://assets.babycenter.com/ims/2010/11nov/placenta-previa.gif

If you have placenta previa, it means that your placenta is lying unusually low in your uterus, next to or covering your cervix. The placenta is the pancake-shaped organ – normally located near the top of the uterus – that supplies your baby with nutrients through the umbilical cord.

If you're found to have placenta previa early in pregnancy, it's not usually considered a problem. But if the placenta is still close to the cervix later in pregnancy, it can cause bleeding, which can lead to other complications and may mean that you'll need to deliver early. If you have placenta previa when it's time to deliver your baby, you'll need to have a cesarean section

If the placenta covers the cervix completely, it's called a complete or total previa. If it's right on the border of the cervix, it's called a marginal previa. (You may also hear the term "partial previa," which refers to a placenta that covers part of the cervical opening once the cervix starts to dilate.) If the edge of the placenta is within two centimeters of the cervix but not bordering it, it's called a low-lying placent

REDHA!!!....Itu shjlah yg mampu aku lakukan ketika mendpt perkhabaran ini. Terpaksa berkampung di hospital demi menyelamatkn diri & baby. Aku terima semua ketentuanmu Ya Allah!!!

Sgtlah terkejut bila mendpt tahu aku telah mengalamai keadaan ini dan lg bertambah terkejut bila mengetahui kemungkinan utk berkampung hingga cukup bulan yakni hampir 2 bln di sana.

Ya Allah....permudahkanlah urusan hambamu ini...

Tuesday, April 3, 2012

Mimpi


Setiap daripada kita pernah mengalami mimpi. Mimpi yang hadir ada yang menyenangkan dan ada juga mimpi yang buruk. Namun tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang tersirat di sebaliknya. Adakalanya mimpi itu bagaikan angin lalu yang tidak meninggalkan kesan kepada kita dan tidak kurang juga mimpi yang kita alami itu benar-benar menjadi kenyataan.


Aku pernah bermimpi. Mimpi yang boleh dikategorikan mimpi yang buruk jugak. Sewaktu itu Cuma tinggal aku bersama anak kecilku Uzma berdua. En. Cikgu berkursus selama setahun untuk menjadi cikgu nun jauh di Terengganu.


Dalam mimpi burukku itu terang-terangan dihadapan mataku En. Cikgu sedang berpimpin tangan bersama seorang wanita lain. Bersama-sama hendak berjalan untuk menyeberangi satu jambatan. Dari kejauhan yang mungkin hanya 10 langkah aku menjerit dan memanggilnya. Tapi dia cuma berpaling dan meneruskan perjalanan bersama wanita itu tanpa menghiraukan aku.

Betapa hancur luluh rasa hatiku pada waktu itu. Rasa sedih sangat-sangat. Aku dapat betul-betul merasai perasaan yang sebenar-benarnya apabila melihat dia bersama orang lain. Kenapa???!! Kenapa dia sanggup berbuat begitu??

Serta merta aku terjaga dan bangun terduduk, memerhati keadaan sekeliling. Syukur Alhamdulillah itu hanyalah mimpi. Yang ada disebelahku Cuma anak tersayang yang nyenyak tidur. OK fine itu hanya mimpi. Tapi perasaan sedih itu masih ada. Bukan rasa nak menangis tapi memang dah menangis. Cuba memujuk hati sendiri itu semua hanya mimpi. Boleh sambung tidur lagi.

Tapi malangnya mimpi itu rupanya bersambung kembali. Agaknya terlalu memikirkan benda itu. Terjaga sekali lagi kali ini aku cuba menyedarkan diri. Adakah peristiwa tadi tu umpama mimpi dalam mimpi? Atau lebih menakutkan memang benar-benar berlaku? Alhamdulillah sekali lagi memang ternyata hanya bermimpi. Kali ini aku menangis semahu-mahunya. Tak mahu ada perasaan macam ni. Tak sanggup untuk menghadapi situasi macam ni.

Tanpa membuang masa terus aku sms pada En. Cikgu pada masa itu juga yang mungkin dalam kulul 3-4 pagi. Menceritakan apa yg telah aku alami disertai dengan pesanan dan amaran!!! Jangan cuba-cuba!!! Siap berpesan yang aku akan buang dan bakar sijil kursus kahwin dia. Sijil kursus kawin akan digunakan lagi untuk berkahwin lagi.

Malam tadi, sekali lagi, ya aku bermimpi lagi. Kali ni mimpiku lebih dahsyat. Rasa seperti sangat tidak sanggup untuk menghadapi. Tak sanggup langsung dan tak pernah terfikirkan benda ni.

Kali ini aku bermimpi suamiku yang paling ku sayangi telah pergi meninggalkan kami selama-lamanya. Tatkala aku mencoret ketika ini kesedihan masih terasa, meleleh-leleh air mata aku mengalir. Sangat tak sanggup menghadapi jika kedaan ini benar-benar berlaku.

Tatkala terjaga dari tidur aku terus bangun dan memerhatikan keadaan sekeliling. Alhamdulillah dia masih ada lena tidur disana. Astaghfirullahalazim. Mimpi rupanya tadi. Kami terpisah disebabkan Umar yang tidur di atas lenganku. Mata terasa panas akibat dari tangisan dalam mimpi. Perlahan-lahan Umarku alihkan dari atas lengan dan beralih tempat tidur ke sisi dia. Dia ku peluk erat-erat dengan penuh rasa kesyukuran. Dalam pelukan aku menangis teresak-esak, tersedu-sedan, bersungguh-sungguh, semahu-mahunya. Aku menangis dan menangis lagi tanpa henti. Entah kenapa air mata ini tak mahu berhenti.Terkesan dengan perasaan dalam mimpi tadi. Boleh merasai bagaimana keadaan dan dan penerimaan bila dia sudah tiada di sisi. Sangat tidak sanggup. Sesungguhnya mimpi macam ni memang sangat meninggalkan kesan padaku.

TAK MAU LAGI MIMPI MACAM NI!!!!

* masih lagi menangis semasa menaip entry ni....

Thursday, March 22, 2012

Chicken Pox...pok..pok..pok..!!!

Perbezaan Penyakit Demam Campak (Rubeola) dan Cacar Air (Chicken Pox)
Adakah penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox) ialah sama atau berbeza? Jawapannya ialah penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox) ialah penyakit yang berbeza. Apa perbezaan penyakit demam campak (rubeola) dan cacar air (chicken pox)? Demam campak ( Rubeola ) adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

Manakala virus cacar air (chicken pox) pula dikenali sebagai virus varicella. Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Ini ialah jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak dari seorang ke seorang. Seseorang yang dijangkiti virus ini akan mengalami demam dan timbul ruam lepuh (blisters).

Cacar air (chicken pox) kebiasaannya hanya akan dialami sekali sahaja seumur hidup bagi setiap orang. Tapi boleh berkemungkinan juga terkena lebih dari sekali. Bergantung pada sistem imun setiap orang. Demam Campak (Rubeola) pula boleh dicegah dengan pengambilan vaksin MMR (Measles, Mumps and Rubella).
Credited to CikTom

Banyak info tentang demam campak & chicken pox kat sini....sila jengah utk lebih lanjut.
Thanks so much to CikTom, barulah aku tau nama sebenar dan perbezaan dengan demam campak. Selama ni dok ingat demam campak ada 2 jenis, yg berair & ruam. Chicken pox tu in English la...hahahaha.

Cerita Jakarta tak habis2....konon nk berehat sejenak, tapi dah jadi berjenak2 nih. Dugaan datang bertimpa-timpa tapi Redha saja dengan ketentuanNya. Anak bujangku tiba-tiba terkena serangan chicken pox. Seminggu lebih jugak bercuti nak menjaga anak bujang 3 tahun tu. Yg lebih menyedihkan lagi tu kena betul2 time birthday dia yg ke-3. Takpalah Umar, kita anggap saja demam nak besar org tua-tua kata.


Budak kecik kalau sakit apa boleh buat, merengek-rengek kalau sakit. Kesian sgt tgk tambah2 kalau dekat gelembung yg pecah tu. Pegi Klinik doktor bekalkan ubat
  • PCM utk demam
  • Zorax Suspension
  • Acyclovir lotion
Dalam seminggu lebih alhamdulillah dah tak nampak kemunculan gelembung2 baru dan cuma nk tunggu gelembung sedia ada mengering. 3 hari pertama yang berserta demam memang Umar akan tidur & menangis saja. Masuk hari ke-4 gelembung air tu dah mula bertukar kehitaman dan nak start kering, demam pn dah kebah. Masa ni kan dia dah sihat, kita pn faham betapa boringnya cuma dok dirumah, terkurung, hanya melihat keluar rumah melalui tingkap atau pintu. Tambahan pulak musim hujan sekarang ni haruslah lebih berjaga-jaga. Menurut mama hujan akan menyebabkan parut chicken pox akan jadi timbul. Perkara ini telah dilihat dengan mata kepalanya sendiri. Disamping berpantang makananan yg gatal.

Oleh kerana hanya dok dirumah saja, macam2 lah aktiviti memunggah, mengirai, menyelongkar, mengetuk dan segala macam 'me' lagi dibuat si Umar nih. Keaktifan Umar juga terlebih daripada biasa dalam aktiviti "me" ni lah sebab hidup umpama terkurung  kan. Oleh kerana orang tengah sakit, tak berapa nak marah la sangat kan, just cakap baik2 jgn buat & kemas balik. Tapi salah satu aktiviti 'me' yang sangat menyedihkan aku dan sangat tak disangka-sangka ialah MENGETUK. Yang sangat menyedihkan tu sebab benda yang dia ketuk tu.....dalam banyak2 benda boleh ketuk dia boleh ketung menatang ni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


Pic Googled

Maka jadilah rupanya seperti ini lebih kurang.....

Pic Googled
 Dengan menggunakan hammer menan dia yg mcm nih....

Pic Googled
Apa yg aku bleh buat???? Terlampau marah sampai tak boleh nak marah boleh gitu? Nak marah bersungguh-sungguh pn tak berguna, bukannya dia tahu apa lg pun kan. Cuma mampu menangis dan meratap nasib henfonku...huhuhuhu....Memang menangis semahu-mahunya. Baru 6 bulan pakai dah jadi mcm ni. Mintak simpati dengan si Umar...Apa dia boleh cakap?? "Umar ketuk tefon ibu!!!!" camtu saja jawapannya tanpa riak rasa bersalah.....Ohh Umar!!!...

Alhamdulillah Umar dah beransur sihat, parut of course lah ada. Habis jadi putih2 ditempat yg naik gelembung2 tu. Takes time nak hilang. Alhamdulillah dah boleh start keja dan menyambung semua keja2 yang terbengkalai di ofis.....

Memang takut sangat akan dijangkiti dengan conditionku yg mengandung sekarang ni. Ya amat bahaya untuk perempuan mengandung dijangkiti sebab akan menyebabkan keguguran atau kelahiran pra-matang. Nauzubillah!. Kebarangkalian utkku dijangkiti agak rendah sbb masa kecik2 dah penah kena dulu. Insyaallah antibodi aku kuat utk melawan. Saban hari berdoa moga2 diriku dan anak yg dikandung akan terselamat. Insyaallah.

Hari ini...daku masih lagi bercuti dirumah....Perkara sebegini yang dah sedia mentally and physically. Si KAKAK pulak dijangkiti..huhuhu. Memang aku redha dengan ketentuannya. Moga kami sekeluarga lepas ni akan jadi lebih KUAT.  Hampir sebulan merasa menjadi suri rumah sepenuh masa, seharian di rumah mengemas, membasuh, memasak, menyambut suami pulang dari kerja. So setiap hari suami tak perlu lunch diluar sebab dah ada org menanti dan siap sedia masak dirumah. Best jugak...

Sunday, February 19, 2012

Java Trip, Day 1 - KLIA (KUL) to Jakarta (CGK)

Kuala Lumpur (KUL) to Jakarta (CGK) KLM 0809
Flight 5.10 pm

Our flight ready to bring us for having fun...yeahh!!!

Sebab dah naik KLM, so stewardess semuanya minah salleh la kan, cantik2 la diorang ni, tp ramai gak yg senior2.

Antara barisan penumpang yg dah teruja dan tak sabar2 nk berangkat

Mari belajar bahasa Dutch...amenda la dia tulih nih
Ooooo...ini ka maksudnya....sibbaik ada dwibahasa...

Selamat tinggal Malaysia......nantikan kepulangan kami nanti

Muka2 yang riang dan gembira nk berseronok


Samalah minah ni pn, seronok bukan main, tapi dlm masa yg sama risau gak meninggalkan anak2 dirumah utk jangkamasa yg agak lama, terutamanya si kenit umar tu....abahnya takpa....heheheh..
Kalau sayang tinggal-tinggalkan...
Couple sebelah aku tu even dah senior still romantik kan...pegang2 tgn lagi


Food in flight merangkap our early dinner
bagus ada nasik terutamanya utk mak buyung cam aku ni yg selalu lapar

Dah habis makan sambil rilek2 nk tunggu sampai ke destinasi kita isikan dulu borang declaration & kastam.
takdela kelam kabut nk isi masa kt airpot sana nnt

Alhamdulillah selamat sampai di Soekarno Hatta Airport, Jakarta
Keluar je dr flight memang rasa suasana lain, bau pn lain, sgt ke-Indonesia-an..
taktau nk cakap camner tp mmg bleh rasa lain lah
Sampai sini dlm pukul 7pm waktu Indon, kat sini 1 jam lebih cepat dari Malaysia.

Soekarno Hatta Airport

Soekarno Hatta Airport
Sebahagian ahli jemaah

Bas kontot yg akan membawa kami ke sana kemari...

Antara suasana bandar Jakarta di waktu malam
bas ni 2 kali ganda panjang dari bas biasa, sesak ala tin sardin plak dalam tu...huhuhu
Wajah2 excited...tak brapa nk penat lagi nih....

Ok, kita berehat dulu, kang sambung lak lain kali...tungguuu....

Saturday, February 18, 2012

Java Trip Itinerary

Sebelum memulakan penceritaan, kita ambik mood dulu, buat rangka cerita, catatkan dulu mana2 isi penting, then baru buleh mulakan utk membuat karangan. Dah mcm nk jawab essei SPM plak..hahahah. Kita aplikasikan apa yg dah kita belajaq dulu ya murid2.....
Our itinerary mcm kat bawah ni, memanglah sgt tight. Berpindah randah ala2 nomad sbb nak merasa semua hotel yg best2 kat sana. Memang pengalaman yg sgt menyeronokkan. Bercuti bersama keluarga & bercui bersama rakan2 memang lain. Secara tak langsung merapatkan hubungan sesama kami dan dapat mengenali watak masing2 semasa di luar kawasan pejabat...jeng..jeng..jeng.... macam2 perkara dan watak yg boleh tau..hahahah.

Tapi tak semua perkara mengikut seperti yang telah dirancang. Kita hanya merancang, Allah yg menentukan. Memang ada jugak sikit perubahan tempat, ikut sesedap rasa, maklumlah trip arrange sendiri2...
Kot2 korang nk buat company trip/family trip nanti, at least ada sedikit panduan kan.....silakan!!!...silakan tiru!!!

Friday 3/2
-KLM flight 5:10pm
-Dinner: Mbah Jingkrak @ Setiabudi

-Check in hotel Morissey @ Jl K Wahid Hasyim

Saturday 4/2
-Breakfast from 6:00am,
-frm hotel @ 8:30am to Taman Mini Indonesia,
-Lunch:Indonesian food
-Afternoon to Jkt old city,
-Dinner: Indonesian food

Sunday 5/2
-Breakfast @ hotel - 9:30am check out
-Transportation provided to Gambir station to Bandung, train 10:30am
-2pm arrive Bandung, check in Hotel Palais Dago,
-Free and easy (shopping @ Dago) -
-Dinner @ Sajian Sambara

Monday 6/2
-Breakfast @ hotel - 9:00am check out,
-Pasar Baru (shopping)
-Lunch - Sapu Lidi Sawah ;
-To Tangkuban Prahu Volcano,
-Check in: Hotel Santika, Bandung
-Dinner - the Peak


Tuesday 7/2
-Breakfast @ hotel
-Free and easy, shopping @ Merdeka and Riau, Martadinata area - walking distance


Wednesday 8/2
-Breakfast @ hotel - (free and easy) 12pm check out
-Lunch - Ampera, to Angklung Udjo Cultural Show
-Early dinner - , to train station for 8pm train to Yogyakarta


Thursday 9/2
-4am arrive Yogyakarta; watchsunrise at the top of Borobudur, B/fast at Manohara Hotel
-Lunch at Pesta Perak restaurant, then Shopping at Beringharjo and Malioboro and
-Check in Joglo Plawang Villa for rest and relax,
-Dinner at Den Nany Restaurant


Friday 10/2
-Breakfast @ hotel: 9:30am Check out .
-Visit "Palace” - Kraton, Tamansari/Water castle, visit Kota Gede Silver factory,
-Kota Gede royal mosque, the royal cemetery.
-Lunch at Sekar kedaton Restaurant; Check in Hotel All Season for rest and relax,
-Early Dinner at Prambanan Garden restaurant, and proceed to Prambanan to enjoy Ramayana Ballet performance.


Saturday 11/2
-12pm check out
-Flight to Jkt , 3:20 by Garuda Indonesia
-Flight to KL 7pm KLM

Sila bayangkan, berapa entry cek nk kena buat nih?? takdak sapa pun yg suruh....

Kemungkinan tak byk sgt penceritaan yg akan kubuat. Tapi....gambar yg banyak akan menyusul. Just let the pictures tell the stories. Ya sgtlah banyak koleksi gambar2 kami...beribu2 lemon. Memang tgk gambar lg best kannnn.....dasar pemalas!!!!

Untuk penceritaan yg lebih detail, kita tunggu lagik acik syikin...heheheheheh

Wednesday, February 15, 2012

Alhamdulillah kuasa dua

Alhamdulillah selamat sampai ke tanah air yang tercinta selepas 9 hari bermastautin ke tanah orang. Not really bermastautin, jalan-jalan dan ronda-ronda untuk melihat ciptaan Allah disebelah sana. Terima kasih banyak-banyak pada syarikat yg tercinta yang sudi memberikan penghargaan pada staffnya untuk refresh balik otak2 yg agak berkarat tuh. Moga lepas ni kita semua blh perform dengan lebih baik untuk syarikat kita yg tercinta.....Saaaayang APSB. Ini merupakan trip yg ke-2 sepanjang tertubuhnya APSB selepas trip to Gold Coast yg lalu.
Selamat sampai awal pagi Ahad yg lalu. Penat masih berbaki walaupn udah 3 hari berlalu...ehh dah tertukar slang pulak..hehehe. Still ada rasa mengantuk walaupun di ofis, betapa dasatnya penangan bercuti yg sangat tak ingat...hahahaha, tambahan plak keadaan & status sekarang ni. Status apa ye? nanti la kita cerita2 kemudian.
Thank you APSB for the amazing trip tour to Jawa
Jakarta - Bandung - Jogjakarta

Ada rezeki kita pegi lagi, Insyaallah!!!



Why 'Alhamdulillah kuasa dua'? Yang pertamanya off course dengan rezeki dapat berjalan2 melihat ke negara org free dr company. Yang keduanya, haruslah dipanjatkan kesyukuran ke atas rezeki dan amanat yg bakal diberikan oleh Allah. Nampakkan diriku yg semakin tembam memang pun dah gemok selama ni.. tapi bagai semakin dipam2 kan...kekekek.

Insyaallah Uzma & Umar bakal dapat adik tahun ni. Walaupun menghadapi beberapa rintangan sebelum mencecah ke trimester ke-2 dengan bleeding yang berpanjangan, terpaksa menelan Dupaston yang mahal 3 kali sehari sebaik masuk je trimester ke-2 Alhamdulillah no more bleeding. tiada lagi rasa ketakutan & kerisauan. Lagilah on utk berjimba2 dgn rakan2...heheheh. Oh yee, dulu trip to Gold Coast with all family members. Tapi kali ni dengan company's family member jek, only staff.

Moga2 kandunganku selamat, dipermudahkan sepanjang perjalanan indah ini dan diberikan kekuatan untuk menempuh pelbagai halangan dan rintangan. Doa2kanlah ye....

Untuk rentetan perjalan ke Jawa Insyaallah kalau ada KEKUATAN akan diceritakan serba sedikit, buat memori dimasa hadapan disamping menunggu entry hangat about this tour from acik Syikin kita. Kalau tak sabar sgt bleh jugak menjenguk gambar2 sensasi kami di FB SINI.


Friday, January 13, 2012

Peristiwa Tahun 1 2012 : Part 3 (Last)

Rutin harian bergelar seorang pelajar belum lagi berakhir sebaik loceng sekolah berbunyi 12.10 tengah hari tadi.
Perjalanan pulang bersama rakan2 yg sama taska dengan Iman, Kayah (Maisarah) & Aye. Buat permulaan, seorang cikgu taska akan menunggu setiap hari dipagar sekolah untuk berjalan bersama-sama pulang ke tadika. Tapi on this 1st day of courselah kami akan berkonvoi beramai2 bersama anak2. Sepagi tadi menunggu sampai sekarang...letih jugak walaupun hanya menunggu...lenguh pinggang wooo.

Sampai di taska setelah 5 minit berjalan mengheret beg princess pink beroda, tapi malangnya jalan tak berapa elok, berlubang sana-sini, so aktiviti mengheret tak dapat dilakukan, ibu jugak yg kena pikul.

Masuk taska terus makan tengah hari, rehat kejap, pastu mandi dan bersiap2 untuk ke sekolah KAFA Integrasi a.k.a sekolah agama la senang cakap. Alaa...yg pakai kain hijau tu. Kelas bermula 2.30 petang.
Semua dah siap comel2 nak pi skolah agama plak. Sekolah agama ni jauh sikit, so cikgu taska akan hantar-jemput setiap hari. Sekolah KAFA Integrasi An-Nahdah terletak betul2 sebelah Masjid An-Nahdah, memang dalam kawasan masjid.

Uzma ditempatkan di kelas 1 Taqwa, terasing dengan kawan2 taska yg lain. Takpe la baru boleh dapat kawan baru. Tapi kebanyakkan yg datang sini kawan2 sekolah pagi tadi jugak. 

Nama kakak No.27

Untuk hari pertama tak belajar lagi sebab semua ibubapa yg datang perlu membuat pembayaran.
Pembayaran untuk semua yuran sekali dengan penggal pertama +- RM 200.00. Bayaran bulanan cuma RM25.00 tapi bayaran mengikut penggal.

Waktu rehat, untuk hari pertama ni rehat masih sesuka hati sebab belum belajar. Oleh kerana barisan yg sangat panjang dan kami pun lapar, jom pi pekena dulu apa yg ada di kantin.

Kantin di sekolah agama, rasanya harga makanan disini murah sikit la dr sekolah pagi tadi. Laksa takdak.

Kawasan perhimpunan

Lagi kawasan sekolah.
Actually En. Cikgu pun ada singgah menjenguk sekejap. Tapi kejap aje la sebab hari nampak nak gelap. Maklumlah kawantu dah naik motor sekarang ni. Hujan adalah allergic.

Oh ya...kat sekolah agama ni terjadi lagi insiden berdarah. Tiba2 ada seorang bapa yg dok beratur nk bayar tu bagitau uzma berdarah. Alamak kakak, dah 2 kali hari ni saja. So sekali lagi kakak direhatkan dan dibaringkan untuk menghentikan pendarahan di tempat ber'aircond.

 
Baju sekolah dihari pertama...huhuhu...habih berdarah.

Tepat jam 5.30 petang loceng dibunyikan dan semua pelajar berkumpul untuk perhimpunan pertama. Kat sekolah ni terbalik, perhimpunan waktu balik.

 
Kakak yg tak pay attention apa ustaz cakap, dok main tarik2 pokok plak.

Dah siap berpesan dan nasihat semua pelajar meluru balik. Kat depan jalan tu memang jem sgt la ramai ibubapa yg menunggu dengan van & bas sekolah lagi.

Tapi bagi kakak, belum boleh balik lagi, terus akan ke rumah ustazah untuk mengaji al-quran pulak.
Tapi hari ni belum start lagi.

Rutin harian lebih kurang pukul 6.00 petang petang baru boleh balik semula ke taska.
Memang penat kan, sekolah pagi - sekolah agama - mengaji. Dari awal pagi sampai lewat petang.
Balik rumah je memang flat habih la, bukan setakat kakak, ibu pn sama lah....letihnyaaa...sehari suntuk.

Beginilah rutin kakak seharian nanti demi menimba ilmu. Kakak masih muda dan kuat, ibu yakin kakak mesti dapat menghadapinya. Kalau org lain boleh buat kenapa kita tak boleh. Semua yg kita buat ni utk kebaikan kita jugak dimasa depan. Sebab tu lah ada pepatah
"Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian."

Sebenarnya kakak tak merungut pun, cuma boleh nampak la keletihannya. Sekarang pun dah minggu ke-2 persekolahan, on the way nk balik rumah mesti kakak akan tertidur dalam kereta.

Harapan cuma kakak akan berjaya nanti didunia dan diakhirat
Belajar rajin2 tau, ibu & abah akan support selagi terdaya untuk memberikan yg terbaik untuk anak2.
Jadilah anak yg berguna, solehah dan berakhlak nanti.

Sekian untuk cerita peristiwa tahun 1 2012.

Related Posts with Thumbnails