Monday, March 28, 2011

Fotopagesku

Sejarah permulaan berkecimpung dalam online journal ni sebenarnya bukan bermula di sini. Asalnya aku bermula di Fotopages. Banyak juga cerita lama-lama kat situ. Tetiba saja hari ni tergerak hati nk melawat balik page dulu-dulu. Bermula dari gambar kawinku sampai la dapat budak kecik Umar Saidi. Fotopages best sebab boleh letak gambar besar2.Puas sgt kalau tengok gambar yang dipaste kat main page tu. Itu pun kalau paste kat other image hosting dulu, then post kat Fotopages. memang akan dapat picture yg besar & cantik. Best bila baca balik memori lama. Terkenang balik kenangan manis & dapat menajamkan kembali ingatan pada kenangan tersebut yg kian pudar. Dah tua dah mesti la byk dah lupa. Memang itu pun tujuan menyimpan semua memori2 tu disana & disambung plak di sini. Memang manis semua kenangan dulu. Rindunya!!!!!

Ini la header for my Fotopages. For those yang nak tengok ada ke?, silala melawat...hehehehe..


Pernah jugak nampak komen2 samada online, tv or radio. Ada sesetengah orang hairan, kenapa ada org yg nak publish semua kegiatan & aktiviti harian pada semua org? Selain daripada nak save memori, boleh jugak share aktiviti tersebut dengan org lain. Satu lagi persoalan akan muncul, ada ke org nak baca? Mesti ada yang nak baca. Sama jugak mcm aku, suka baca blog & aktiviti org lain. memang aktiviti biasa2 saja, kadang2 benda2 tu cuma aktiviti harian dirumah but at least semua aktiviti diorang tu dapat jugak dijadikan panduan & petua tau.

For example about travelling. Walaupun kita tak dapat ke sana but at least dah dapat baca pengalaman org ke sana pun dah best. Ada yg baik hati lg siap bg info yg boleh kita jadikan panduan. Manalah tahukan satu hari nanti maybe kita pun sama nak ke sana. At least kita dah blh tau overview nak ke sana, what we should prepare, what we gonna face, what we should do, what we shouldn't, what you should not miss. Even travel yg dekat2 pun, tempat tu cuma sekangkang kera dari rumah tp taktau pun kewujudannya sampailah terbaca kat mana2 blog. Kadang2 taktau nk hang-out kat mana hujung minggu. At least we can get some idea some interesting & new places to explore. Very helpful kan?

For another example about food. Blog about food memang bykkan. Dari masak benda yang susah sampailah masak benda yang simple. Benda yang susah tu wajiblah publishkan after all those hardwork. Benda yg simple pun very helpful kalau publish. As a working mother kalau nak masak mesti lah benda yang simple, cepat & sedap kan. Sometime kita masak benda yang sama setiap hari. Bila dah explore ke page kawan2 lain, terus dpt idea lain yg nak masak & patut dicuba even benda tu simple je kan.  Again it is really helpful kan?

Semua perkara yang mereka & aku ceritakan bukanlah dengan niat nak menunjuk2. Cuma sebagai memori sendiri & tatapan kawan2 untuk dijadikan panduan & petua. Syokkan baca blog orang lain even diorang cuma cerita aktiviti harian.

So to all my friends...keep blogging!!!!

Thursday, March 24, 2011

Tak sabarnya!!!!!!


Tak sabaqnya nak tunggu benda2 nih!!!!.... Tak sabar sgt2 nak balik kampung...huhuhu!


Lagi mengurangkang ketidak sabaranku bila dpt tau dpt plak free gift benda2 nih....huhuhu & huhu lagi.. 



Bila dah dpt benda yang cantik ni boleh la nak buat cenggini kan...
Semangat!!!...Semangat!!!!!


Cam hapa je kan, padahal org lain berkurun dah ada. Nak buat cemana baru tertimbul minat nk beli pinggan2 nih. Itu pun beli bukan for display, mmg untuk dipakai.  1st time beli pinggan satu set nih....

Sebulan dua menggila dok search pasal benda2 ni jek, dah dpt baru lah blh stop with the aktiviti gila...muahahaha....
Thanks so much mamaku sayang......shiela & abah juga tak lupa sbb tolong sama mengangkut!!!


Peringatan: all pics was from google, gadget baru blm ada dlm tangan.

Friday, March 18, 2011

Holiday School Break : Genting Highland

Sambung lagi pasal percutian jauh kami. En Cikgu mencadangkan Kuala Gandah, aku yang kaki jalan menambah plan singgah ke Genting ....Last skali pegi masa bujang2 dulu. Lama dah rasa2nya dah 8 tahun. Padahal bukannya jauh sgt Genting nih. Kadang kala cadangan aku cuma jadi cadangan saja. Tak sangka kali ni cadanganku dipertimbangkan. Heheheh....ghenyih sampai ke telinga aku. Bukan apa nk bg anak-anak seronok jugak. maknya yg seronok lebih

*pic googled*


Gambar-gambar lepaih ni takyah cakap la...cam hamsau. Takpelah at least ada kenangan. Dak pun kita pegi la skali lg..heheheheheheh.

Walaupun tempat dekat ja, kami gatai bermalam jugak kat sini. Sampai kat Goh Tong Jaya dalam pukul 3.30 ptg camtu la. Sempat lg kalau nak naik. Tapi memandangkan hari Ahad dlm cuti sekolah pulak, kami mcm blh imagine kesesakkan umat manusia di atas nnt.

Dah nama pun last minute plan, hotel pun tak booking pun lg, gamble je pegi camtu bukan nk gamble katas ye... Bila call semua bilik kat puncak sanun full house. Yg ada cuma Awana which is not within our budget. At last kami stay je kat bawah tu jugak kat sini

*pic googled*
RM200 per night after discount

Hotel ni memang ngam2 je dgn bajet ciput kami. Rate cuti skolah. Itu pn dah diskaun sbb pakai kad En. cikgu as gomen staff. Pekerjaan En. cikgu dirahsia kan....muahahaha..

We all relax2, solat dulu kat hotel sampai mlm baru cari makanan. Byk jugak kedai2 melayu kat situ tp we all dinner kat mamak je. Then pegi cari kat mana cable car station. Kalau dok kat atas sure tak naik cable car.

Ada 2 cable car station kat sini. Saja nak citer sbb kitorang tersesat dek en. garmin nih la. Yang biasa dok naik stesen cable car yg ada skali dgn stesen bas tu. Lagi satu ada Awana Cable car. Lepas jumpa balik Cable car station yg betul, we all pun beli la siap2 tiket, kot2 la esok kena beratur pjg kan.

Cable car fee per person : RM10 return

Esok pagi2 kitorang plan nk pegi awal2. After b/fast ala kadar at the hotel mknan pun ala kadar + berebut dgn org kursus pukul 9.15 kami dah sampai kat stesen cable car. Best sbb tak ramai pun org. Cuaca pun sejuk je sbb baru lepas hujan semalam. Tapi takdela sampai keluar asap bila cakap kan.

 Kakak excited nak naik cable car, adik tercangak2 taktau lagi amenda tuh.

Dah lama tak naik rasa gayat jugak. En. cikgu siap baca doa masa nak naik & masa cable car melongor. Kan laju sikit masa awal2 tu kan. Umar sepanjang masa dr stesen Goh Tong sampai kat atas diam saja. Sampai ternganga mulut, mata asyik tengok sekeliling. Kakak pun sama, tp mulut stil pot pet tanya mcm2.

Umar still amaze....hehehe

Cantik sangat view ... begitu indah ciptaan Allah
Boleh nampak kami melintasi awan2. Tak sangka kami berada di atas awan.

Sebelum naik kami memang dah buat keputusan untuk beli tiket indoor saja. Kalau outdoor tak byk sgt Uzma+Umar boleh naik. Kat atas rupa2nya dah ramai manusia. Bila dah sampai kat First World hotel, dah panjang que bak ular dipalu utk beli tiket..huhuhu..ingatkan kitorang dah awal. Rupanya diorang lagi awal. Theme park pukul 8.00 pagi dah bukak. Cable Car 7.30 pagi dah jalan.

Lebih kurang 15 minit beratur akhirnya dapatlah gelang emas kami sorang satu...hehehehe

Indoor Theme Park
Adult : RM30
Child above 90cm - 12 yo : RM28

For more info on Genting Theme Park Pricing please click on the link.

Memang puas hati sebab semua family ride yg available kitorang naik. Naik family ride baru la Umar blh join skali. Ada ride yg kami ulang sampai 2 kali. Lagi best sbb tak kena beratur pjg2 sgt. Itu la kelebihan kalo datang awal ye & sbb hr Isnin. Kalau dtg semalam taktau la cemana keadaan. Better ambik Express pass kot baru berbaloi.

Satu2nya ride yg kakak blh naik sorang2. Ada lg gambar tp semuanya ala2 kelabu asap cenggini lah. Lagi pulak gambar2 tu semua dlm hp En. cikgu, lg lambat  malas la proses nk uploadnye.

Pukul 1.30 tghari kami semua dah nk balik. Kakak dah merengek2 nak main lagi. Muncung je sepanjang perjalanan nak turun. Dah pujuk2 baru OK sikit. Lain kali kita pegi lg ek kakak. Best kan dtg sini. Memang tujuan kami pun nak bg anak2 happy. Next time kita datang lagi ramai2 baru syiokkk!!!...Blh la ajak sapa2 yg patut...Ada sapa2 ke nak join???

Masa turun tuh que nak naik cable car sangatlah panjang. Alhamdulillah semua yang dirancang dengan tiba-tiba berjalan dengan lancar dan mudah. Ada rezeki kita jalan2 lagi.

Holiday School Break : Kuala Gandah

Last-last minute baru En. Cikgu tanya, dah apply ke cuti hr Isnin? Nasib baik dah mmg apply seblm tu, then tiba2 memberi mandat padaku utk memilih mana2 destinasi yg dekat & hanya perlu bermalam 1 mlm sahaja. Ligat la kepala hotakku memikirkan nak pi mana nih???? Bukan taktau nak pi mana, sbab terlalu byk destinasi sampai taktau nak kemana. Thanks so much pada kawan2 yg sudi memberi idea nak ke mana, saja post kat fb mintak idea kawan2.

Setelah habis fikir cons & pros bajet pun ciput jek maka kami telah sepakat membuat keputusan..............

Destinasi ke-2 kami iaitu ke Kuala Gandah. Aik mcmana plak blh terus jd destinasi ke-2 nih....heheheh. Sebab sebelum tu hr Sabtu destinasi 1 kami ke Nilai utk shopping. Tak sangka dekat sangat Nilai nih. Memang dah penah pegi sebelum ni waktu tu Uzma 3/4 bulan. Berkurun lama dah, tak ingat..sbb tu rasa cam jauh jek nk pegi. Ikut je Kesas-Elite-PLUS, 40 min dah sampai, dah menyeberangi ke negeri yg satu lg. Shopping biasa2 je utk rumah kami yg agak kosong bogel tuh....

OK kita sambung cerita destinasi ke-2, mcmana kami blh teringin nak ke sini?? Sebelum ni En. Cikgu dah penah ke sini dgn geng2 anak murid sekolah dia. Dr gambaq2 tu mmg nampak best sgt. Manaci best sorg2, kami pun nk join jugak ke'best'an tuh....

Kuala Gandah terletak dalam negeri Pahang, so, kena lah ambik highway karak. Nampak je exit Lanchang, silalah kona. Dah kona, nanti akan sampai ke simpang tiga dan jumpalah signboard ni.


Ada apa dengan Kuala Gandah?? Tengok kat signboard tu, cuba teka mana kami nak pi?


Mula-mula jalan highway, pastu kami melalui lorong yang dikelilingi hutan dengan sekali-sekala rumah-rumah orang. Lepas tu, kami terpaksa pulak melalui jalan mcm kat atas nih. Agak adventure jalan nih, nampak mcm nak masuk hutan betoi habih la keta kami, kalau bukan sebab En. Cikgu dah penah sampai, sure kami patah balik. Mcm tak caya je ada tempat rekreasi kat dlm nih. Menambahkan lg kepercayaan kami jugak pada En. Garmin nih, sibbaik dia pun ada. Terpaksa menempuh jln adventure dalam 5-6 km jgk la. Dah la masa tu keta kami sebijik ja kat jalan tu.


Akhirnya tibalah kami ke satu kawasan yang nampak berpenduduk sikit. Kawasan yg dijaga dan dinaiktarafkan dengan baik. Jalan bertar dengan parking lot. Ada jugak beberapa bijik van persiaran dan beberapa lg keta lain pun ada. Kami tak keseorangan. Sebelum sampai situ En. cikgu dah buat gempak sbb nampak signboard tapi dah burukkkk sgt. Dia kata tempat ni dah tutup....huwaaaa.... Kalau betoi, memang penat la travel jauh2 sampai sini.

Ye kawan2...kami ke Deerland. Menurut En. Cikgu, Deerland ni diusahakan oleh orang perseorangan. Rajin kan dia. Nak maintain tu lah. Masa dok ronda2 dalam tuh, En. cikgu tunjuk la kat aku tokey tempat tu tengah memotong rumput.

Entrance Fee : RM5
sama je harga dewasa/kanak-kanak. Tapi Umar tak kena la.

Sebelum masuk kena lekatkan dulu sticker kat baju macam Uzma pakai nih. Bila dah masuk ke kawasan rusa/deer, kita akan diberikan sorang sebakul ubi keledek to feed the deers.


En. cikgu yg start dulu, maklumlah dah experience mai sini kan. Tapi menurut En. cikgu lagi, dulu diorang boleh masuk kawasan dlm kandang tu. Tapi kali ni boleh dok luar pagar je. Tp itu pun dah rasa dekat sgt dengan si rusa-rusa nih. Sangat2 lah jinak mereka2 ni. Masing2 kepala terjulur2 nk mkn. Sampai siap panjat pagar tuh...hehehehe... Umar so excited!!!...berani woo dia

Walaupun nama tempat ni Deerland, tapi banyak jugak binatang lain yg ada. Antaranya ostrich/burung unta. Agak genster ostrich ni, dia yang kalut2 nk mai makan, siap halau semua si rusa-rusa nih. Dah la tinggi, rasa mcm nak patuk kepala kita pun ada.

Kalau korang perasan Uzma dok nyorok2 je kat belakang kan. Masa ni dia still takut2, tak mcm adik dia yg terlebih berani.

Dah berani bagi makan sorang without supervision. Dressing pun dah masuk, ala2  ranger dah tu...hehehe

 Dah lama sikit, bila makanan tu nak habih, baru la kakak berani nak bg makan....good girl


Cuba korang teka, binatang apakah ini?? Burung? ya memang burung. Ni la burung puyuh putih. Tak penah tgk lg. Masa nih penjaga tgh bg makanan, kitorang pun mintak la skit, terasa jugak tajam2 paruh tu bila kena patuk2...hehehe

Aku telah membuat percubaan berani...heheheheh...korang berani tak??? Mcm getah/plastik je kulit ular sawa nih. Nampak kilat2 mcm basah kan. Tapi kering je. Paling geli bila boleh rasa badan ular sawa gerak2 kat atas bahu nih. En. cikgu berani pegang je. Bila aku soh bergambar sekali dia taknak pulak. Uzma lagilah. Tak pegang langsung. Si Umar tak payah cakap la...semua tak takut.


Ada banyak lagi binatang2 lain di Deerland selain rusa, peacock, kuncing hutan yg comel sgt.., memerang, tikus belanda...banyak lah. Last skali masa nak keluar tu ada bear. Sunbear.

Diorang bukak kandang lepas nih, bg bear makan susu pekat sambil2 boleh bergambar dgn bear. Malangnya masa ni hujan dah turun dgn lebatnya. Takmau ambik risiko mendemamkan budak2 nih. Plus En. cikgu agak risau kalau tiba2 beruang tu mengamok ke hapa ke...heheheh

Kalau tak hujan rasanya lagi lama kitorang lepak kat situ. Takpe lah itu pun dah rasa puas.

For more info on Deerland please click on the link

Walaupu hujan turun mencurah2 kami tetap nekad meneruskan destinasi seterusnya kat situ. Bukannya dekat tempat ni. Hujan pun redahhh jeee!!!  Kakak dah bersemangat nk bagi Gajah makan kat sini


Memang parking lot full masa tuh. Hairannya memang ramai sangat org hari ni even hujan lebat. Kami pun berlari2 anak nak sampai ke Bangunan nih. Yang menhairankan aku lagi awat semua pakai lawa2 dengan baju kurung bagai. Siap pakcik-makcik-tokwan semua ada. Dah selidik2 baru la kami tau, rupa2nya ada kenduri kawin kat dlm tu. Dalam tu jugak ada quarters utk staff Jab. Perhilitan. Kami main masuk je dalam tu, padahal dah ada signcoard tulus kena daftar dulu.

Ni gambar En.cikgu dulu2 dgn anak murid dia masa & anak murid angkat yg kena cubit telinga...hehehe

Rupa2nya kalau sesiapa yg nak tunggang gajah, mandi bersama gajah kenalah daftar dulu utk mendapat sticker ala2 mcm kat Deerland td tu. Kalau tak daftar setakat boleh tgk & sentuh sikit2 camtu je la. Ada jugak gerai jual kacang tanah, boleh la jugak nakk feed gajah2 tu.

Aktiviti bersama gajah start pukul 2. Kitorang tak tunggu pun, dah la tak daftar kan, nk daftar kena patah balik nun jauh di sana. Oklah dah dpt jumpa-pegang-feed gajah2 tu.



Them with the gajah. Besarkan gajah ni. Gajah yg kitorang feed anak2 gajah je, tak sempat ambik gambar.


Kali ni aku telah membuat satu perbuatan sengal tanpa sengaja kononnya. Sepanjang perjalanan asyik kena perli saja..huhuhu. Perasan kan masa kat deerland tu gambar cantik2 je kan. Sampai kat tempat gajah ni bateri kamera dah kong habih. Terlupa la nk tukar dgn bateri yg baru caj tu. Lagi sengal sbb charger tu pun tak bawak penat je baru beli. Kalau snap pakai handphone plak hp Sony burukku kira ok la jugak gambarnya compared tu hp canggih En. cikgu nih. Lagi tambah sengal aku blh tertinggal plak hp, tp charger hp bawak. dah terbalik kod plak......Sengal dak aku???.... Terkilan sgt byk gambaq takleh nak ambik cantik2. Jangan ulangi lagi ya Zana...selalu terulang

Tuesday, March 8, 2011

Selamat Tinggal Blok 84, Seksyen 24

Shah Alam, bandar penuh nostalgia kesayanganku....
Lebih spesifik di Seksyen 24, spesifik lagi Blok 84.
6-Enam-Six tahun kami bermastatutin di sana. Penuh memori suka-duka.

Takkan kami lupa tempat ini.


Tahun kedua di sini (2005), baru saja habis pantang bersalinkan kakak Uzma. Ruang tamu kami waktu itu.
Nampak sikit sebelah kanan tu dapur cinonetku.

Ruang tamu lagi. Kat sini lah paling banyak aktiviti dilakukan. Sini lah tempat rehat-santai, ruang menonton, ruang makan, ruang permainan...segala-galanya berlaku di sini. Waktu ni pregnankan si Umar. Kakak pun tembun lg masa nih. Kedudukan tv pun dah berubah waktu ni, so ruang lebih luas. mcm la hampa nampak

Ruang tamu lagi. Kedudukan ni mmg lama tak berubah. Sebelah kanan ruang tamu ada meja makan cinonet utk 4 org makan. Kat bawah2 kusi tu la tempat adventure-eksplorasi Uzma time dia menyulur/merangkak, diperturunkan pada Umar jugak.

Ruang tamu lagi, taman permainan Uzma+Umar. Kadang2 jadi bilik lukisan Uzma, boleh nampak kan mural Uzma kat blakang tu.

Beralih pulak ke ruang ke-3 paling byk aktiviti. No.2 yang mana? Mesti la kat dapor kecilku.
Ruang ke-3 a.k.a bilik tidur 'utama' la sangat...... Ini masa Uzma 3 bulan. waktu ni katil masih wujud.

Bilik yang sama tapi cuma tinggal tilam saja berserta kelambu yg serabai. Penggunaan kelambu adalah wajib semenjak aku admitted bcoz of denggi. Takmo pkai ubat nyamuk or spray nyamuk, kami ambik alternatif lain dengan memakai kelambu. Ni kelambu ke-2 kami beli kat giant. Yg 1st dah barai. Waktu nih Umar dlm 5-6 bulan. Satu lg sebab takmo pakai katil takut budak yg lasak ni jatuh. Kalau camni jatuh pn takla teruk sgt kan.

Bilik utama ni jadi ruang ke-3 byk digunakan sbb komputer juga diletakkan disini. Bila en. cikgu buat keja si kenit2 ni mula la nk kacau. Terus kena hambat ke ruang-1 td la.

Di tingkat satu di lorong gelap. Ya, tingkat 1 la lorong paling gelap skali. Bila ambik gambar nampak horror jugak keadaan luar rumah kami...huhuhu..Ya la asyik gelap ja selalu. Ni sekali dgn flash nampak mcm...mak aiii...

Laluan ke tangga tengah. Nak naik tak la mengah sgt sbb tingkat 1 jek

Rumah flat kami mmg takdak ground floor sbb dijadikan parking motor. Salah satunya motor en. cikgu yg amat jarang sgt digunakan. Janji ada saja...

Port yg selalu kami ambik utk parking kereta. Dari tingkap boleh namapk in-case kalo ada apa2 berlaku kan. Dah ada kes kecurian pernah berlaku kat sini, So, kena sentiasa berjaga-jaga.

Kat bawah ni jugak la kadang2 kalo aku rajin nak mengankut dua2 beskal tu turun bawah tempat anak2 bermain. Tapi kena berjaga2 jugak kenderaan lalu-lalang. Kalo turun bawah mesti diorang pamggil "Mak!!!!...Mak!!!!....Kak izah!!!!...."
kadang2 ada tambah lagi
"Along!!!!....Angah!!!!!...Ayah!!!!"

Nak melangkah longkang mesti kena cari tempat yg ada jaring2 besi ni demi keselamatan. Dah berlaku insiden jatuh longkang. Bukan setakat Uzma, aku pn kena...huhuhu...

Lagi di ruang bawah.

Semua tempat2 ni memang tidak akan kami lupakan. Banyak sangat kenangan di sini. Suasana pun amat menyeronokkan. Komuniti Melayu yang ramai. Facilities pun byk dan dekat. Kalau lapar & malas nk pegi jauh2, kat bwh blok tu je dah ada gerai jual. Giant, Mydin, bank sekangkang kera je. Memang bestlah kat sini.

Best mcmana pun mulai 2011 kami dah berpindah ke tempat lain. Tak la jauh sgt dalm setengah jam perjalanan ke sini. Bagi en. cikgu masa dan jarak perjalanan ke tempat kerja sama saja. Cuma agak drastik bg diriku. Dulu 10-15 min dah sampai ofis. Sekarang 1/2 jam baru sampai sek. 18..huhuhu...
Takpalah demi keselesaan di rumah. Kini kami menetap di Klang.

Selamat Tinggal Blok 84...Selamat Tinggal Seksyen 24...
Kamu tetap dihati walau jasad sudah tiada.....

Thursday, March 3, 2011

Serangan Rotavirus 6-8 Jan 2011

  • Muntah tanpa henti, even masa tengah minum air masak boleh tersembur keluar mcm air paip.
  • Demam
  • Cirit birit berpanjangan & bau busuk yg lain macam
  • Lemah dan tak bermaya
Sequence yang terjadi pada Umar sebelum disahkan terkena jangkitan Rotavirus. 'Rotavirus' macam pernah terdengar tapi not sure sakitnya mcmana. Lepas Dr. explain baru tau plus cari info sendiri untuk mengetahui dgn lebih lanjut.

Akibat dari cirit birit yg berpanjangan berserta tak blh makan/minum langsung, Umar terpaksa menginap di P**tai Hospital, Klang selama 3 hari 4 mlm. Langsung kena drip sbb tak blh makan dan minum, cuma susu ibu saja blh masuk.

Bukannya Umar takmo makan/minum, masalahnya apa saja benda yg masuk pasti akan keluar balik. Kesian sgt tgk, mesti penat sbb selalu sgt muntah. Sampaikan masa masuk bilik air nak basuh berak, Umar siap ambik air paip tu nk minum. Betapa dahaganya anak ibu. Tp tak blh minum, bila minum lg byk yg keluar. Sedih sgt2 tgk keadaan adik masa ni.



Kesian tengok, melepek tak bermaya. Jarang sangat nampak dia berkeadaan macam ni sebab selalunya aktif. Nampak kerempeng ja anak ibu masa nih..huhuhu...sedihnya. Kalau boleh nak letakkan semua kesakitan adik tu pada ibu.

Bila dah sihat sikit baru la boleh nak main2 sikit.

Rotavirus sangat mudah berjangkit. Lepas handle Umar dah cuci tgn dgn alkohol but still habis kami satu family pun kena lepas tu. Simptom yang sama cirit+muntah+demam.

So, pada ibubapa yg masih ada baby kecik (before 6 months old) better ambik lah vaksin rotavirus. Nowadays byk sgt kes virus nih. Prevention is better than cure. Malangnya Umar & kitorang tak blh ambik. So for next baby insyaallah memang kena ambik.

Sedikit info pasal Rotavirus...sharing is caring...
Apa Itu Rotavirus?

Muntah dan cirit-birit adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak, namun ianya amat berbahaya bagi bayi. Bagi kes yang normal, muntah adalah cara badan kita mengeluarkan toksin daripada perut dan ianya bukanlah diklasifikasikan sebagai kes serius. Kebanyakan kes tersebut biasanya akan pulih dalam tempoh beberapa jam. Namun begitu, ibubapa perlu bimbang sekiranya suhu anak mula meningkat dan diikuti dengan muntah atau cirit-birit yang berpanjangan. Ini kerana kajian menunjukkan cirit- birit adalah merupakan salah satu punca utama kematian di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia. Di Malaysia, dianggarkan 35 hingga 50 peratus daripada kes kemasukan kanak-kanak berusia bawah 5 tahun di hospital akibat cirit- birit teruk adalah berpunca daripada jangkitan Rotavirus.


Apa itu Rotavirus?

Rotavirus adalah sejenis virus yang amat mudah berjangkit dan boleh kekal selama beberapa jam di atas kulit manusia, malah mampu bertahan beberapa hari di atas permukaan objek keras dan kering. Ini bermakna virus ini mudah merebak melalui air atau makanan yang tercemar. Penyebaran virus juga boleh berlaku melalui orang dewasa yang dijangkiti atau yang menguruskan bayi yang telah dijangkiti.

Virus ini mampu hidup selama seminggu dalam najis individu yang dijangkiti. Ia dikenalpasti menjadi punca berlakunya masalah cirit- birit di kalangan bayi baru lahir khususnya di kalangan kanak-kanak yang berumur di antara 6 hingga 24 bulan. Rotavirus sangat mudah tersebar dengan cepat melalui kitaran najis ke mulut. Ia amat mudah berjangkit melalui sentuhan biasa di kalangan kanak-kanak. Virus ini boleh berada di mana-mana khususnya permukaan lantai, tombol pintu atau alat permainan kanak-kanak.

Perkataaan “Rota” yang bermaksud roda kerana bentuk virus ini seperti roda apabila dilihat dibawa elektron mikroskop. Dalam kebanyakan kes,kanak-kanak yang berusia lebih daripada 3 tahun yang mendapat penyakit ini selalunya tidak perlu dimasukkan ke dalam wad di hospital. Malangnya jangkitan Rotavirus pada kanak-kanak yang berusia di bawah 2 tahun boleh menyebabkan keadaan yang agak serius malahan boleh membawa maut.

Walaubagaimanapun, jangkitan Rotavirus di kalangan bayi berusia di bawah umur 3 bulan yang menyusu badan selalunya tidak begitu serius. Ini adalah kerana terdapatnya ‘passive immunity’ daripada ibu dan juga perlindungan daripada susu ibu. Kebanyakan kanak-kanak boleh dijangkiti Rotavirus sebelum berumur 5 tahun. Dengan jangkitan yang berulang, seorang individu akan meningkatkan tahap immunitinya terhadap jangkitan virus ini.

Punca jangkitan Rotavirus

Pada kebiasaanya, muntah dan cirit-birit kerap berlaku di kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak yang dijangkiti Rotavirus biasanya akan mengalami demam, muntah dan diikuti pula dengan cirit-birit yang teruk dengan najis yang berair . Kanak-kanak tersebut turut mengalami dehidrasi kesan daripada muntah serta cirit birit. Malahan yang membimbangkan lagi, mereka juga biasanya berdepan dengan masalah menghadam laktosa disebabkan maslah yang berterusan. Walaupun ianya berpunca mungkin disebabkan oleh keracunan makanan, sakit perut atau meningitis, namun kebanyakan kes yang sering dialami oleh kanak-kanak dan bayi adalah disebabkan oleh jangkitan virus dan dikenali sebagai Gastroenteritis Akut.

Gastroenteritis biasanya dikaitkan dengan masalah radang perut dan usus. Walaupun selalunya ia tidak begitu serius kepada kanak-kanak, namun ia juga boleh membahayakan dan dalam sesetengah kes ianya dapat mengancam nyawa bayi. Penyebab utama gastroenteritis adalah sejenis virus yang dipanggil Rotavirus.

Virus ini menjangkiti usus manusia dan mudah merebak. Ianya dapat masuk ke dalam usus kita melalui mulut. Cara jangkitan adalah melalui “feco oral” ataupun dari najis ke mulut. Oleh kerana virus ini mudah merebak, wabak ini amat senang berlaku khususnya di pusat-pusat penjagaan kanak-kanak atau TASKA.

Justeru itu langkah pencegahan adalah amat penting dan pemantauan perlu dibuat dari masa ke semasa.

Apakah simptom jangkitan Rotavirus?

Selepas masa inkubasi selama 2 hingga 7 hari, kanak-kanak atau bayi yang mendapat jangkitan Rotavirus akan mula demam diikuti dengan muntah-muntah dan cirit-birit. Najis mereka biasanya berbentuk cecair tetapi tidak berdarah. Demam dan muntah selalunya akan pulih selepas 2 hari namun masalah cirit- birit akan berterusan.
Di kalangan kanak-kanak yang lebih muda terutamanya yang berusia di bawah 2 tahun, mereka akan mengalami ‘lactos intolerance’ iaitu oleh kerana usus mereka tercedera dan kehilangan enzim Laktase, biasanya najis mereka akan bertukar menjadi asid yang mana boleh mencederakan dan menyebabkan punggung kanak-kanak tersebut melecur. Sekiranya masalah cirit birit ini berlarutan,mereka akan mengalami masalah kekurangan air dalam badan (dehidrasi), kekurangan tenaga serta berkeadaan letih. Tanda-tanda dehidrasi di kalangan kanak-kanak adalah mulut dan bibir yang kering, mata terbenam, kurang kencing, sentiasa letih, tidak bermaya serta kelihatan pucat.

Rawatan
Pencegahan adalah lebih penting dari rawatan. Bagi pencegahan di rumah, tabiat mencuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas ke tandas dan sebelum makan adalah amat penting. Bagi ibu- ibu yang menjaga bayi adalah sangat penting untuk mereka mencuci tangan sebersihnya selepas membersihkan najis bayi mereka serta sentiasa memastikan puting botol atau puting payudara berkeadaan bersih sebelum memulakan penyusuan.
Kebersihan peralatan rumah seperti peralatan makanan (sudu, garpu, cawan dan pinggan mangkuk), alatan permainan, lantai serta tahap kebersihan makan yang disediakan perlulah sentiasa berkeadaan bersih. Semua langkah tersebut mampu mengelakkan jangkitan Rotavirus tersebar terutamanya kepada bayi anda.
Oleh yang demikian, langkah-langkah kebersihan adalah sangat penting dalam mencegah penyakit ini. Pesakit yang mengalami dehidrasi memerlukan rawatan di dalam wad di hospital. Dehidrasi dapat diubati dengan kemasukan cecair intravenous ke dalam badan. Rawatan untuk muntah dan cirit birit selalunya terhad dan akan berhenti selepas 2 hingga 5 hari. Jika pesakit mempunyai masalah dengan “lactos intolence” maka rawatan menerusi susu tanpa laktos perlu diberikan selama beberapa hari atau minggu (bergantung pada keadaan pesakit). Penyusuan ibu juga boleh disambung. Ubat demam akan diberikan sekiranya pesakit mengalami demam.
Sekiranya cirit-birit atau muntah tidak begitu serius, pengambilan “oral rehydration salt” (ORS) dengan kerapnya, bergantung kepada kekerapan pembuangan najis pesakit tersebut. Pengambilan antibiotik tidak diperlukan kerana ianya tidak memberi akan memberikan kesan kepada kuman Rotavirus. Satu cara yang paling berkesan dalam mencegah daripada jangkitan Rotavirus adalah melalui pengambilan suntikan vaksin untuk kanak-kanak.

Langkah berjaga-jaga yang umum
Sentiasa menjaga kebersihan., itulah satu nasihat yang perlu ditekankan di mana jua anda berada. Cuci tangan dengan bersih selepas ke tandas dan juga sebelum menyediakan makanan. Ibu-ibu yang sedang dan masih menyusu bayi atau anak mereka digalakkan untuk terus menyusu. Secara amnya didapati susu ibu dapat mengurangkan masalah cirit birit di kalangan bayi atau kanak-kanak.

Kini terdapat 2 vaksin Rotavirus yang boleh diberikan kepada bayi anda. Vaksin ini akan diberikan dalam 2 atau 3 dos bermula dari umur bayi anda di antara 6 hingga 12 minggu dan perlu di habiskan sebelum umur bayi mencecah 8 bulan. Walaupun kos vaksin ini agak tinggi, ibubapa digalakkan untuk memberi vaksin ini kepada anak-anak mereka kerana jika dibandingkan dengan kos rawatan bagi masalah cirit-birit terutamanya yang melibatkan kemasukan ke wad, kosnya sudah pasti lebih tinggi daripada kos vaksin tersebut. Justeru itu kepada ibubapa, buatlah keputusan yang bijak demi kesihatan anak anda

Credit to DEMC & for more info please click on the link.

Wednesday, March 2, 2011

Umar turn 2

Alhamdulillah Umar Saidi dengan sekelip mata dah menjejak ke umur 2 tahun. Begitu pantas masa berlalu.
Ayu adikku pun cakap. macam baru je teman kakak pi beranak hrtu. Ayu masih tak dpt lupakan dialog aku hrtu. "Kakak rasa mcm nak beranak ja hr ni" tp muka still nampak relax...wakaka.. Mesti Ayu imagine bila sakit nk beranak mcm dalam tv tu selalunya...

Tak pernah lg clebrate birthday Umar. Thn lepas pun 1 Mac berlalu begitu saja. Budak 1 tahun manatau apa lagi. Kang mak bapak yg mkn lebih. Tahun ni jugak mcm yg diceritakan di entry lepas Umar dah start dok di Taska so I decide to celebrate at Taska together dengan kenduri kesyukuran sempena Umar dah makin sihat. Oppss..lupa laa nk buat entry Umar masuk hospital... Nanti2 la lepas ni sbb ada info yg boleh share sama2 sekali.

Even Ibu & Abah tak join, yang penting Umar happy bersama kakak & kawan2...dok tertanya2 jgk la, mcmana la Umar behave kat taska ni. Sama ka mcm kat rumah yg membuas...

Semua gambar2 ni ihsan dr cikgu taska. Memang dah bg kamera pagi2 tuh soh wakilkan ambik gambaq.. Thanks nora for the idea.

Umar with the cake....excited ke hapa tu,
budak sebelah baju merah yg lebih2 nampaknya...heheheh
Thank to aunty sha for the discount card


Antara ahli jemaah yg ada & menu yg disediakan..
Cuba cari mana Umar? mana Uzma?

 tima kasih cikgu2 tolong masakkan. Ibu belikan bahan2 je...muerekekekeke...Nampak mcm kurang meriah skit sbb takdak belon. Actually dah beli belon kaler2 & benda tiup2 tuh (ntah penama lupa lak)..bila tanya pg td dgn cikgu tak nampak pn dlm gambar benda2 tu...cikgu blh terlupa plak nk keluarkan menda2 tuh ..
takpelah cikgu2..bg diorang main lenkali je lah...janji diorang semua happy. Tp kalau ada benda2 tu sure lh happy kan...

Umar memotong kek dgn cikgu Ija...
ni la antara cikgu yng menjaga geng2 seumur umar

 Umar & kawan2...

 Bersama ahli jemaah lagi....
Kakak pun ada yg berbaju hijau tuh.

Kakak Uzma pun dah request nnt birthday dia pun nak buat cenggini gak. Insyaallah lps ni dah sampai kita buat ekk. Buat kat tadika plak. Siap dah nak pilih kek apa yg dia nk tuh...heheheh..

Moga Umar akan menjadi anak yang soleh dan berguna suatu hari nanti. Jangan lupakan ibu & ayah & kakak & adik2 (kalau ada lg). Ibu akan berusaha membantu seboleh2 nya untuk menjadikan Umar Saidi menjadi akhlak sebaik Umar Al-Khattab..Insyaallah..

Thanks to all aunties for the lovely wishes

Lastly...lagu birthday from all taska's friends & teacers
Related Posts with Thumbnails