Friday, February 27, 2009

Mission to Breasfeeding

Sejarah Breastfeed kakak.

Alhamdulillah seblom d
eliver terjumpa sebuah website SusuIbu yang byk sgt memberi info dan membantu dalam perihal breastfeeding ni. Hanya info dari sini saja dicedok sepenuhnya
Berbekalkan ilmu di sini, mission to breastfeed kakak dimulakan dgn membeli a good & recommended breastpump. Inilah yg telah terlipih sbg pemenang pada masa itu:-
Retail : RM389.90
Bought at RM311 (on sale) at Parkson Subang Parade

Pada masa itu di ofis tiada peti sejuk, so everyday after each session susu yang telah diperah akan dimasukkan ke dalam ini


Setiap hari juga akan pi ke kedai mamak kat bawah blok utk membeli ice cube supaya susu senantiasa sejuk. Memang mamak kat kedai tu dah tau muka ni akan mai hari2 beli ais, kenkadang bawak ja bekas tu soh dia masukkan, tak pyh bazir plastik. Sekali beli RM0.20

Even dah bekalkan hasil perahan ke rumah baby sitter still tak cukup and perlu juga di top-up dgn formula. At least ada juga bekalan setiap hari EBM. Pada masa tu kak di top-up dgn formula ini.


EBM dibekalkan hanya setakat kakak 11 bulan. Slps tu kakak akan minum formula di siang hari & susu ibu di mlm hari & sepanjang hari cuti.

Kakak diputuskan susu ibu semasa kakak berumur 2 thn 3 bln (+-)

Alhamdulillah at least berjaya juga breastfeed kakak sampai setakat tu for 1st time mother.


Mission to Breastfeed Adik

Insyaallah utk adik kali ni nak fully breastfeed sampai 2 thn. Kalau blh lebih lagi Alhamdulillah.
Masa kakak dulu pun Alhamdulillah berjaya breastfeed but not fully. Apa-apa pun kena setkan target step by step. As for now target is for 6 month supaya tak terlalu tertekan. Bila dah achieve 1st step, target dilanjutkan ke 12 bulan, hingga seterusnya. InsyaAllah.

Senjata yg lama masih boleh digunapakai. Walaubagaimanapun, semangat untuk menjayakan misi telah diupgradekan. Antara senjata-senjata tambahan yg telah disediakan :-
Ya Allah tuhanku yg maha pemurah, kuat dan kentalkanlah semangatku untuk memberikan yang terbaik buat anakku dari limpah dan kurnia rahmatmu. Murahkanlah rezeki anakku.

Masa berpantang senjata ini sedikit sebanyak telah membantu dalam menangani masalah sore/crack nipple. Tatkala putingku sakit, senjata ini akan digunakan untuk membantu dalam merealisasikan mission, Alhamdulillah. Walaupn akan diketahui maybe bakal menghadapi Adik berhadapan dengan "Nipple confusing", drpd digantikan dgn formula, inilah jalan terbaik yg dpt difikirkan.

Ini juga dpt membantu untuk mempercepatkan penyembuhan sore/crack nipple. Terima kasih kepada Dr. Annuar Husaini gynae semasa melahirkan kakak yg memberikan solution utk menghadapi masalah ini. Syukur Alhamdulillah.

Monday, February 16, 2009

New baby with new riding

Tanggal 11 February 2009, akhirnya dapatlah benda yg mmg dok tunggu2. Dijanjikan hujung Feb or early of March. Alhamdulillah dpt lg awal. Documentation sumer dah prepare awal2. Maka bermula pada hari tersebut, mulalah kami pergi ke sana dan ke mari dgn menaiki ini....


Toyota Vios 1.5E

So, takdak lah full spec mcm pic di atas. Dan biasalah, mesti ada extra expenses. Gatai pi tambah plak tinted, beli hat best skit, Insyaallah pakai sekali ni saja kan tinted tu dah tambah RM1700. Mmg bila masuk lam keta walau tghari terik kurenggg la skit panas if compared with previous car. AC pn pasang slow je. Alhamdulillah merasa gak kami memakai menda ini.

-Down payment paid RM12,195 + Toyota promotion (disc RM1000).
Maybank Islamic HP Loan RM65,000 for 9 years = RM755 per month
-Tinted film = RM1700
-Plate no. = RM360 (3 no. saja & no. kapit - 959)

Kawan2 dan abg bila tau ja kami beli ini ratanya surely akan mengatakan
"Awat hg tak ambik new honda city????"
Adehhh!!.. terah nak pilih hat ni pun dok brapa hari pening kepala. Abg dok berkira-kira seblom ni whether to choose :-
1) Persona
2) Waja
3) Vios

Ikutkan nak pay for monthly below RM700. So, mmg Vios dah out la.
Kalo ikut hatiku baik ambik Vios..heheheh. Tp tak sangka plak last skali abg pilih no. 3.
Alasannya???
Setelah di recce2 balik, most of our friends pakai keta Mesia ja tp monthly almost RM800. So, why not we go for Vios. Plus will save on fuel. Mmg a bit pricey compare with others, but in long term dah blh save. Pemasangan tinted film pn even mmg a bit mahal, but still will save us on fuel in future. Bila keta kurang panas, so AC pn tak pakai kuat sgt kan. Di tambah plak dgn kegawatan ekonomi la ni, semua menda2 yg bleh save ni amatlah penting. Plus nampak lebih cantik , hebat & bergaya...ewahhh!!!

New city mmg lg best, dr segi performance, bentuk dan "nama". Tp nnt nak kena tambah lg ongkos, nak dpt pn lambat, minyak lebih skit, tak sempat dpt seblom balik pantang, byk gak la cons nya

Ps: seblom deliver mmg ku yg bawak pi keja, pas deliver bleh la abg plak latu kan, so bg can kat aku. Plus ibu mengandung kena bawak keta yg selesa sket..hehehe
Related Posts with Thumbnails